12 iulie 2017

1206.Biata Armata, mama lui de politic!

.
    Bataie de joc. Da, asa se numeste! Sau mai pe "smechereste" ,"bataille de jeux"...
    Nu inteleg cum unele persoane  pot gandi atat de "profund" si de prost-ca sa nu spun altfel- si sa creada ca, daca intr-o armata nationala soldele sunt varza, dotarea este intarziata (uite asa spun si eu frumos, ca sa nu zic altfel), normele...sub norme, conditiile...sub conditii si numarul de incadrati...(stiti, desigur) sub necesar, ei bine daca toate astea sunt asa este vina ARMATEI in sine? Ea ca entitate???

    De ceva ani Armata , adica MApN, printr-un program deosebit de complex de deschidere catre cetateni, a reusit sa recapete teren in increderea celor pe care-i apara. Participand din ce in ce mai intens  la activitati si exercitii NATO, aceasta incredere a crescut exponential, rezultatele profesionale fiind din ce in ce mai  remarcate si recunoscute.
.
.
   Din nefericire pe diverse canale MEDIA si de socializare a crescut tot exponential si atacul concertat si concentrat asupra structurii MApN in diverse moduri, dar cel mai vizibil si clar prin denaturarea anumitor informatii oficiale si aducerea altora cu jumatati de adevar , incingand atmosfera fals chiar si in mediul militar, neuitand desigur pe cel public.

   Practic se bate moneda pe organizarea Armatei si se insista pe vina celor care coordoneaza acest sistem din interior, uitandu-se voit de POLITIC!!!

   DA! Nu se vrea a se spune:
  "ARMATA, orice program face de dotare-si ati vazut cum este tot timpul amanat- sau de salarizare, orice intentie  are de a rezolva probleme grave in sistem, este BLOCATA continuu de catre POLITIC!"

   Ia haideti sa discutam putin pe aceasta problema!

   DA PAGINA!
   De ceva zile un nenorocit de accident cu un MIG21 Lancer si altul cu un camion militar au dat apa la moara multor neaveniti dar si multora interesati sa loveasca  in diverse moduri Armata, plecand de la dotare si ajungand la hartia igienica lipsa de multe ori in  unitatile militare si nu doar.
    Interesant este ca se uita sau nu se stiu niste chestii:

1-faptul ca armatele lumii, inclusiv europene si  americane, la ele acasa au operativa si tehnica din anii 60-70, pe care, desigur, nu o prea prezinta in aplicatiile internationale sau in teatre...Cu toate ca, la exercitiul de debarcare de la Midia SUA s-a prezentat cu transportoare din anii 70!!!
2-faptul ca de ani de zile MApN are depuse diverse proiecte de innoire  a echipamentelor si nu numai, dar si cu privire la drepturi salariale,
3-faptul ca NICIODATA  nu s-au aprobat bugetele solicitate de catre MApN !

   Proiectul voluntariatului in armata romana circula si asteapta de vreo 4 ani cu diverse amendamente si imbunatatiri...A fost aprobat saptamana trecuta. Dar atata! Un proiect normal si necesar intr-o conjunctura actuala, dar deja blamat si luat  peste picior-ca de obicei-de catre persoane care nici macar nu au habar ce inseamna. Important este ca a fost pornit macar acesta.

   Anul trecut in noiembrie , dupa o munca enorma si o coordonare de exceptie intre MApN si Guvernul de atunci s-au obtinut doua chestii absolut SF (adica...incredibile, de domeniul fantasticului):

-buget de 2% din PIB,
-program de CONSTRUCTIE in Romania a patru corvete si o mare serie de Transportoare Blindate ...Program de mult timp pregatit si dorit, PRIMUL din istoria postdecembrista care este CLAR, obiectiv si EXACT pe cerinta si necesarul armatei romane, geostrategic.

    Desigur OPOZITIA a blocat aceste programe, iar dupa alegeri nu stiu cum s-a pornit o campanie oribila de dezinformare si de ...efectiv  batjocorire a acestuia, motivandu-se ca "Se dau banii firmelor de afara, in detrimentul Romaniei, ca sunt exagerat de scumpe, nemotivate...ETC si AMD"

    Interesant este ca NIMENI din MEDIA sau din retelele de socializare-cei care erau impotriva si "urlau" patriotic, nu a mentionat ca acestea SE FABRICA in Romania, ca se integreaza cat mai mult din fabricatie intern si ca se face si transfer de tehnologie !!!
    Uitandu-se politic faptul ca industria romana de aparare este redusa catre zero, nu doar ca fabrici, dar si ca cercetare, ca dotari si ca...BANI !!! Adica NU S-AU ALOCAT FONDURI ca  sa poata dezvolta programe proprii!

    Practic politicul ajuns la putere ascunde realitatea, justificand populist si fara baza reala suspendarea contractelor...

    Ce vina are MApN, Armata???

    Sau ce vina are ARMATA ca 2% din PIB nu este nici in acest moment clar stabilit unde, cum si in ce fel se cheltuie ???

    Cat despre orice motiv marunt sau nu de a denigra...
 
    Se uita ca si in alte tari pica avioane, mult mai moderne, mult mai performate.
    Se uita ca un camion din anii 80-90,militar, are ore de functionare de minim 10 ori mai putine (dar si KM) decat unul civil...
    Se uita ca tehnica militara nu poate trece un ITP cu spaga pentru ca...Armata nu da spaga la ITP, nu stiu de ce...
     Desigur  inainte de concluziile comisiilor de ancheta, tot felul de neica nimeni ,  care multi nu existau in net pana in acel moment, au inceput sa posteze sau sa preia de pe site-uri "de incredere" concluzii si analize tehnice mirobolante care sa arate 'halul" in care este dotarea. Desigur persoane pe care daca le intrebai cat mai la obiect si tehnic la un moment dat cedau, injurand, blocand sau recunoscand ca ...asa au vazut, asa au preluat.

    Indiferent de aceste probleme aparute,  concluziile finale, peste tot unde astfel de postari sau articole apar, sunt:
"Armata este de vina, sefii nu tin cont decat de  tresele lor, pe cei "de sus" nu-i intereseaza de noi..."
    Adica obiectiv clar: destabilizare, distrugerea increderii in structuri si in organizare.

    Chiar nu vede NIMENI ca manipularea este in floare si se doreste destabilizare???

    Cel mai grav si devenit acut fenomen este cel cu soldele/salariile/ indemnizatiile militare.
    Absolut criminal de distructiva intentia de destabilizare si pe fata !
    Fraier este cel care nu vede!

    Noul-PARDON-NOILE  guverne de dupa noiembrie 2016 se tot lauda cu cresteri salariale. Din nefericire se balbaie de nu-ti vine sa crezi si, mai nou, au realizat ca nu au de unde, dar...desigur  salariile guvernantilor au fost crescute astronomic primele si deja se aplica.

    Aceste guverne UITA iarasi ca de ani de zile se discuta cresterile vehiculate, mai ales in sanatate, invatamant, MApN si MAI...Uita si faptul ca tot acesti oameni care formeaza aceste guverne au tot promis dar au si blocat periodic intentiile anterioare de  cresteri, tinandu-le in rezerva pentru cand se vor putea lauda ca doar doua partide au muncit pt asta si altii nu.

   Aici incepe debandada...
   Exista de ceva timp un ONG (si va asigur ca nu este al lui Soros...) care s-a infiintat avand ca scop rectificarea si cresterea soldelor de baza in o parte din personalul MApN: Liga Militarilor Profesionisti.
   Initial aceasta s-a format pentru a proteja si a sustine interesele corpului de Soldati Gradati Profesionisti (SGP)  , ulterior in randurile sale intrand-caci dand rezultate, desigur si altii s-au raliat- persoane care compun si corpul civil  din armata, dar si cadre militare.

   Fondatorii au luptat enorm, constant , pentru a obtine drepturi financiare si-lauda lor!-au obtinut. Bine, un 15% pt moment, dar este prima oara in istoria Romaniei cand SE OBTINE ASTFEL.
   Beleaua este ca...Nu  exista nicio garantie a faptului  ca se va merge pana la capat!
   Politic vorbind, pentru ca deja promisiunile se amana...

   Personal, stiu  ca in tot MApN s-a sustinut acest mic razboi, indiferent de pregatire si de situatie profesionala, grad, functie. Din nefericire "corectia" promisa in drepturile financiare ale intregului Minister intarzie cu brio...
   Rezultat???
   In  primul rand persoane"competente"deja publica si posteaza peste tot incercand sa incinga spiritele intre corpul SGP si restul militarilor!!!
   Deja apar adevarate ofensive, discutii denaturate, luari de atitudine total deplasate.

   CHIAR NU SE VEDE CA ESTE  PORNITA O CAMPANIE DE DESTABILIZARE???

   Suntem la POARTA EUROPEI si a lumii capitaliste. Numai  cei care nu vor, nu vad ca agresiunile impotriva Romaniei sunt pe toate planurile, numai cine nu stie istorie nu intelege ca am fost si am revenit in situatia de a tine piept pe toate fronturile aici...
   Este oribil cum romani, cetateni si chiar persoane politice dau loc unor astfel de agresiuni, stiind ca nivelul de cultura este foarte scazut, iar cel de frustrari este ridicat la maxim in intreaga societate.

   Este incredibil sa vezi cum POLITICUL lupta impotriva intereselor cetateanului pe orice directie, favorizand destabilizare si disensiuni.

   STIM: "DIVIDE ET IMPERA".
   Dar chiar nu vedem cum suntem manipulati?

   2% ...inca nu se poate beneficia de ei. Si mi-e teama ca anul urmator cei care vor trebui sa aprobe iar bugetul vor spune: "Nu vedeti ca nu au nevoie? Nu au folosit nimic din ceea ce am dat!".
   Pai normal ca nu, din moment ce nu poti face nimic  pe linia asta cand dintr-un an fiscal deja s-au dus pe apa sambetei 6 luni...

   DA! Realitatea este crunta!
   Avem doua  ministere care asigura linistea si securitatea Romaniei.
   DA! NU AU BANI!
   DA! Nu doar ca de multe ori nu au hartie igienica, dar nu au vopsea, suruburi, garnituri, piese pt reparatii, se rup corturile fiind prea vechi, trag de combustibili si lubrefianti...
   DA! Aduc de multe ori de acasa!
   Avem oameni extraordinari care nu sunt acolo doar pentru salarii!
   AVEM PROFESIONISTI EXTRAORDINARI care in misiunile lor fac bici din orice si -CULMEA!- ies bine!
   Sunt oameni de mare calitate care efectiv LUPTA ca sa functioneze totul cum trebuie si ca sa-si faca datoria!
   DA! Nu avem personal suficient!

   DAR MAMA LUI DE POLITIC!
   Sunt state in lume in care nu poti ajunge avocat pledant, procuror sau politician daca NU AI FACUT UN STAGIU MILITAR!
   Oare de ce?
   Sa spun eu ca un politician care a trecut prin Armata este mai responsabil?
   Sau care macar a facut voluntariat intr-o structura militarizata?

   De cativa ani Armata Romana si implicit structurile MAI au "lasat la vatra" o serie intreaga de atarnatori care si-au luat gradele pe ochi frumosi, sau mai bine spus politic.
   In sfarsit aceste structuri au ajuns la o stare de sanatate pe care  nu au avut-o real aproape niciodata in istoria Romaniei, avand la conducere  profesionisti, oameni care au activat in teatre de operatii sau au fost in focul luptei pentru cetatean. Oameni care au dovedit, fiind acolo, ca   lupta ca aceste structuri sa fie ceea ce trebuie, sa dea rezultate bune, sa fie eficiente.
   Cu sau fara stele  pe umeri, aceste ministere au  persoane care, fiind in posturi importante, persoane care nu sunt politice, lupta si coordoneaza si au realizat  niste "chestii" valoroase pentru structurile lor, dar si pentru cei care activeaza in acestea.
   Dar am senzatia ca sunt un fel de Don Quijote care se lupta cu morile de vant. Isi risca posturile si carierele lor pentru ca  cetateanul si statul in care sunt sa o duca mai bine, sa fie securizate, aparate.
   Si asta de la a contracara o lovitura aeriana, marina sau terestra, pana la a interveni mai bine la un incendiu sau la o razmeritza la un  meci de fotbal.

   In  curand se va "Schimba garda" la conducere, terminandu-se niste mandate.
   Personal imi este teama, dupa imixtiunea politicului atat de agresiv de ceva vreme, ca vom pierde avantajul de a avea la conducere oameni determinati, puternici si luptatori, care in mandatul lor au realizat mult pt aceste structuri.Sper din tot sufletul ca urmatorii sa fie macar de calitatea celor care atat de putin timp au facut atat de mult.

   Desigur, imi doresc sa fie bani, solde pe merit si pe masura celor NATO, dar si tehnica, dotari...si  nu doar hartie igienica!

   Important este sa intelegem ca disensiunile si "racilele" intre corpurile profesionale miltare si militarzate fac jocul celor care vor un stat la mana fortelor externe si ca  oricum, scolile celor doua ministere asigura oricui din sistem posibilitatea urcarii in grad si functie, important fiind sa  se treaca  peste comoditatea de a ramane blocat la un nivel profesional de baza, astfel financiar fiind deschisa  permanent poarta castigului mai mare.

   Spun asta pentru ca problema salarizarii porneste si de la plafonare, nefiind normal ca SGP sa te multumesti cu un statut minim, atata timp cat sistemul te ajuta sa urci, sa inveti si astfel sa castigi mai mult.

   REZUMATUL PROBLEMELOR:

1-fondurile pentru ORICE este nevoie a se aproba de catre GUVERN, indiferent cate proiecte si  cate cereri se fac din structuri,
2-pana si suruburile, salariile si hartia igienica,
3-NU SUNT  OAMENI SUFICIENTI! Nu mai spun de oameni pregatiti, nu doar ca sa mature! A veni dintr-un liceu teoretic si sa  spui ca tu meriti mai mult, desi nu ai habar de o masina de intervetie cu azot sau CO2 si sa pretinzi ca dupa un an vrei salariu mai mare...SCUZE! Nu mai spun de un tanc...Desi superiorul tau a facut o scoala militara de specialitate.
4-DA! este frustrant sa mergi in aplicatie cu altii din afara si sa vezi ca aceia sunt super dotati, imbracati, hraniti si salarizati si tu aduci curele pentru motorul camionului tau in valiza, luate cu rugaminti de la un cumnat si nu ai cum sa-ti platesti ratele pentru  televizor, nu mai spun pentru apartament...
5-DA! Este nashpa sa te gandesti ca ai nevie sa-ti faci dantura si sa afli ca trebuie sa mergi la o firma particulara care te rezolva rapid si foarte bine cu o suma cu care-ti intretii in facultate copilul doi ani.

  SOLUTII:

  Una singura: vedeti cu cine votati!
  Pentru ca, MApN si MAI sunt  bugetate de catre cei care promit multe si apoi va uita!
  Pentru ca si sefii vostri, aceia cu trese si galoane, chiar daca nu stiti voi, se lupta ca sa fie drepturi si bani.
  Nu mai dati aiurea in cine va spun cei interesati ca sa va invrajbeasca. Le faceti astfel jocurile!
  Daca Liga Militarilor Profesionisti-si nu doar ea, va spun ca si Liga Maistrilor Militari de  Marina, care  isi respecta statutul pe care-l are inca din anii 1920 si nu se manifesta direct in cerintele salariale, dar isi protejeaza membrii salutar si astfel mai sunt si alte formatiuni de gen, lupta pentru a fi bine, si voi individual, nealiindu-va la provocari distructive, atunci, fiind uniti si  alegand  pe cine trebuie, se vor rezolva aceste probleme.

   Aveti solutiile, suntem langa voi, va sustinem.
 
   Scris si asumat de catre nemotoujours.

UPDATE 12.07.2017,ora 13.00:
in SUA, statul Mississippi, s-a prabusit un avion al Marinei militare. Cu victime.
Astept sa vad specialistii de facebook titrand mare de tot si discutand virulent despre "fiarele vechi ale americanilor" si "dezinteresul criminal al superiorilor din armata americana cu privire la siguranta subalternilor lor"...
Sau astept degeaba???


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu