13 august 2019

1375. Deva AirShow 2019



In incheierea Campionatului Mondial de Acrobatie cu Planorul

        
IAR-35
Un ultim eveniment aviatic din luna aceasta (iulie, 2019) a fost Deva Airshow, un miting mai putin cunoscut, dar cu o importanta foarte mare pentru sportul aerian romanesc. Cu ocazia acestui miting, a fost marcată incheierea Campionatului Mondial de Acrobatie cu Planorul si festivitatea de premiere! Acrobatia cu planorul este un sport mai putin cunoscut si promovat, dar este un sport unde ai nostri exceleaza cu desavarsire, fiind nelipsiti, in fiecare an, de pe podium, avand, de asemenea si ca invitati pe concurentii celorlalte state care au participat la Campionat.
         Spectacolul de inchidere a Campionatului Mondial de Acrobatie cu Planorul 2019 a fost unul senzational, unde membrii Aeroclubului au dat tot ce au avut mai bun in a incanta ochiul si urechea cu acrobatii pe o muzica emotionanta.
       
Show-ul a inceput cu decolarea unui albastru-alb Antonov AN-2 ce avea in “spate” parasutistii aeroclubului. Pana au ajuns la inaltime, am urmarit cu incantare zborul lin si acrobatic al Planorului IAR-35, ce se folosea de viteza pe care o avea pentru a face diverse loopinguri, rasuciri si viraje stranse, sincronizate parca pe o muzica clasica melodioasa. Scurt timp dupa ce a aterizat, a urmat lansarea din AN-2 a parasutistilor aeroclubului, unul din ei purtand un imens drapel al tarii noastre pentru a deschide oficial evenimentul. 
DA PAGINA!


        Motorul unui Extra 330SC, nu mult timp dupa ce parasutistii au aterizat, incepand sa faca viraje stranse si diverse nebunatice acrobatii prin cer, reusind sa picteze chiar si o inima pe cer prin a sa fumigena: George Rotaru!




       Dupa evolutia lui Extra 330, s-a lasat putina liniste pana au venit din partea Fortelor Aeriene Romane 3 elicoptere IAR 330 Puma “SOCAT”, care au dat cateva survoluri deasupra noastra, urmate de 3 avioane MiG-21 ce au venit parca de nicaeri, care la fel au avut cateva treceri si survoluri la altitudine joasa, multimea fiind nevoita sa isi acopere urechile, ferindu-le astfel de puternicul zgomot al acestor minunate aparate de zbor destinate apararii cerului patriei.




         

Dupa reprezentatia Fortelor Aeriene Romane, au revenit avioanele tricolore ale Aeroclubului, Hawks of Romania, juniorii! Acestia nu s-au lasat mai prejos; pe langa cateva zboruri in formatie, acestia s-au rupt facandu-si fiecare trucurile sale, urmand a se regrupa la sfarsit prin cateva acrobatii demne de toate aplauzele!
         Multe aplauze, de asemenea si celor 2 solo-uri cu planoare, ce au urmat! Acrobatiile facute in limita posibilitatilor aparatelor MDM 1 FOX si SWIFT-S1, in combinatie cu muzica emotionanta difuzata prin boxe au facut spectacolul unul memorabil. Iti venea sa lasi apartul foto deoparte si sa te bucuri pur si simplu de spectacol!
          O alta lansare de parasutisti ai Aeroclubului a avut loc, de la 2000 de metri inaltime cu frumosul Antonov AN-2, ce decolase neobservat, urmat de o evolutie uimitoare a lui Andrei Serbu. Rasuciri, intoarceri, zbor oblic, loopinguri si inca si mai cate ne-a aratat Andrei Serbu!



           Ce este mai frumos decat acrobatiile unui planor? Simplu. Acrobatiile a doua planoare in tandem! Pe o muzica lenta si dansanta, White Wings se miscau ca doi indragostiti angajazi  intr-un tango, luand distanta unul fata de altul de foarte putine ori! Cea mai frumoasa evolutie cu planorul de la acest eveniment; a fost si mai frumos pentru cei care se simteau mai romantici.




         Spectacolul aerian, facut pentru a marca incheierea campionatului, s-a terminat cu Hawks of Romania, seniorii de data aceasta! Incheierea a fost incredibila, acestia facand ruperi si manevre stranse pe cer, desenand la sfarsit o inima, strapunsa de o sageata! Nu au avut mila de saracele Extra, la figurat vorbind!




La sfarsitul evenimentului, am avut ocazia de a lua un interviu scurt domnului George Rotaru, directorul Aeroclubului Romaniei:

Suntem Romania!: “Spuneti-ne cate ceva despre eveniment, va rog.”
Domnul George Rotaru: “Campionatul Mondial de Acrobatie cu Planorul a fost organizat in acest an de Aeroclubul Romaniei si Federatia Aeronautica Romana, la Aerodromul Teritorial Deva. Am obtinut acest drept de la Federatia Aeronautica Internationala. A contat foarte mult si faptul ca in 2015, aici, la Deva, am organizat primul Campionat European de Acrobatie cu Avionul, care a iesit foarte bine si, de asemenea, Campionatul Mondial de Acrobatie cu Avionul, organizat anul trecut la Aeroclubul nostru din Strejnic. Toata lumea a fost multumita, din toate reprezentativele, si foarte important este ca echipa Romaniei s-a clasat pe locul intai, la clasa Advanced, iar unul dintre membrii echipei noastre, Octav Alexan, de la Aeroclubul din Baia Mare, pe locul 2 individual pe plan mondial
SR: “Planuiti sa organizati acest eveniment in fiecare an, sau a fost doar cu ocazia acestui Campionat?”
Domnul George Rotaru: “In fiecare an vom organiza Campionatul National, pentru a selecta si pentru a forma cat mai multi piloti de acrobatie cu planorul, iar in anii urmatori, in functie de discutiile pe care le vom avea cu CIVA,  Comisia de Specialitate de Acrobatie Internationala, o sa vedem ce competitii mai aducem in Romania. Anul acesta, deja mai avem o competitie cu FAI-ul la Ploiesti, Campionatul European de Parasutism, lucru relativ pe cupola, si Cupa Mondiala.
SR: “Va multumesc mult!”





* Laurentiu Dumbravicean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu