25 august 2020

nr.1929. VALUTA FORTE a anilor comunismului romanesc-"Masina timpului" a lovit din nou!

   

DA!   Ceea ce era greu de gasit, occidental, fabricat pentru export si usor de ascuns/transportat, devenea automat scump si valuta forte!

   Cu astfel de obiecte se facea trafic de influenta la piciorul scarii ierarhice, se plateau servicii, se cereau servicii...
   Lux,"Anotimp" pentru export, "Faun" scump si greu de gasit, sunt doar cateva dintre aceste piese "valutare " indispensabile unui sistem inchis, corupt, plin de frustrari si cu mari lipsuri in aprovizionare, un sistem in care un deo-parfum de "Farmec" Cluj (facut pentru export ), dintr-o gama de 4 (Anotimp") si singurul din acea gama reusit la maxim -"Iarna violeta",care costa nici 25 de lei, pentru ca nu se vindea separat, fiind greu de gasit si foarte vanat, ci doar in pachete scumpe cu o seama de produse  nevandabile, el fiind locomotiva acelora, devenea astfel ravnit si...valuta pura!!!
   Sapunurile originale "Lux", venite pe diverse cai, dupa cum se vede: Anglia,Franta,Germania, se intalneau in dulapul oricarei doamne cu minime pretentii feminine "peste rand", puse ca sa parfumeze lenjeria acesteia si foarte-foarte rar-la cine se spargea in figuri-in toaleta, la oglinda, pentru spalat!!!
   Seria "Faun"(fabricatie "Miraj" Bucuresti) era de lux pt barbati- o serie scumpa, de fapt la marginea maximului de pret de pe piata legala comunista de profil -intre 50 si 70 lei sticla-turnata special, eleganta, fatzoasa, in opozitie cu ieftinataturile de "tutungerii", facute pentru  cetatzeanul de rand.


DA PAGINA!

   Am avut bafta sa ma bucur de a avea asa ceva in colectie. Faun 2005 nu este preferatul meu din gama, dar pot refuza o asa piesa rara, care imprastie un parfum desuet,  cu agresivitate chiar, de domn pretentios al anilor 80 ??? Sau delicatele sapunuri care naiba stie cum de au scapat intacte si parfumate inca, fiind cam din acei ani si ele, dupa ambalaje???
   "Masina timpului" a lovit din nou!

mai multe foto:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1942800362523508&set=pcb.3758882974139888&type=3&theater&ifg=1


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu