04 septembrie 2020

1932. Romaero a castigat meciul? Black Hawk la echipare in Romania...


    Ieri (03.09.2020) am avut placerea sa participam la semnarea memorandumului dintre ROMAERO și PZL Mielec  pentru echiparea si intretinerea elicopterelor Sikorsky Black Hawk in Romania, un eveniment deosebit pentru industria aviatica locala, dar si pentru economia si politica strategica a trioului Romania-Polonia-SUA ,devenind astfel o premiera ce implineste un deziderat deosebit de vechi al Romaniei indeosebi : parteneriatul economico-industrial cu producatori din SUA, jucator principal in piata NATO si mondiala, dar si cu vecinul bine stabilit tehnologic, Polonia, cu care tehnico-militar inclusiv,  Romania a colaborat excelent de-a lungul istoriei si care ulterior a devenit una dintre cele trei forte industriale ale flancului estic Marea-Neagra- Baltica al  NATO:Cehia-Romania -Polonia, forte cu cele mai mari capacitati industriale, resurse umane si materiale, dar si foarte bine axate in parteneriatul NATO fata de partenerul extrem sud-estic NATO, cu mari probleme politico-strategice actualmente.
   Romaero are sansa deosebita de a ingera know-how updatat si de a-si proiecta extern capacitatile de control si gestionare: experienta,valori umane,dotari in modernizare, spatii productie,accesibilitati, etc.
   Desigur,deosebit de important este si faptul ca resurse financiare sigure vor fi accesate de partea romana, ajutand-o sa se dezvolte.

   Si asa cum am tot afirmat.,apropo de intrebarea daca Romania ar achizitiona acest aparat, afirm si oficial: personal nu cred ca Romania va cumpara multe aparate de acest tip , din motive clare, simple si de mult declarate :
1-primordial,conform strategiei Guvernului Romaniei se intentioneaza ca aceasta  tehnica  militara sa fie construita in Ro, nu doar echipata, iar producatorul Sikorsky nu are interesul de a deschide inca o unitate de productie pe o raza atat de mica fata de PZL Mielec,
2-consider ca productia tandemului de succes Viper/Venom a concurentei Bell indeplineste impecabil necesitatile tehnico-tactic-strategice ale RoAF-varianta Viper/Venom fiind un deziderat de aur al logisticii militare si nu doar, acest tandem indeplinind si interesele multor arme in acelasi timp.
 

Eu,bucuros ca se concretizeaza

 

  Concluzie personala: evenimentul de ieri,cu speranta definitivarii contractului, este unul politico-strategic de mare importanta, dar si de viitor tehnic pentru industria romana de gen, mai mult decat economico-financiar, spargand in sfarsit ghiatza unor relatii industriale concrete de prea mult timp intrerupte si tatonate ,din pacate pana acum neconcretizate.


  Nota:
1- relatiile tehnico-economice-industriale  Romania-SUA s-au stins in anii '80,dupa ce parteneriatele bazate pe licente de fabricatie realizate prin firma mixta romano-americana  RomcontrolData Systems au fost inchise din varii motive politice.(unul dintre motivele majore  fiind pierderea clauzei natiunii celei mai favorizate de catre Romania)
2- relatiile de acelasi gen romano-poloneze bazate pe schimburi de tehnologii, echipamente si marfuri s-au stins in anii 90 odata cu desfiintarea firmelor de stat importatoare ,a centralelor industriale.
 
 


  Tinand cont ca Romaero este in realitate singurul partener viabil pentru acest contract in zona estica a Europei, din multe motive, ii uram sa inceapa colaborarea cat mai repede si-i tinem pumnii cu mare incredere ca va face fata excelent atata timp cat va fi necesar .

Foto:"Suntem Romania!"
text:Alex Stoian


   Cititi va rog mai jos sinteza zilei de ieri, realizata de catre colegii de la Romaero,dand pagina!


ROMAERO și PZL Mielec își propun să dezvolte industria aerospațială românească 

ROMAERO va echipa și întreține elicopterele Sikorsky Black Hawk în România


București, 3 septembrie 2020
 - România va avea oportunitatea de a găzdui un Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk®, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, contribuind la dezvoltarea industriei aerospațiale românești, cu un impact economic semnificativ la nivel regional.

 

În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și ROMAERO, în martie 2018, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de personalizare și modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România și, ulterior, în Europa Centrală și de Est.


Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, va colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București. Acesta va deveni baza operațiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziționate de guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare.  

Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația ROMAERO către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.


"Semnăturile date astăzi semnifică încredere, iar companiile americane și românești își pun în joc prestigiul pentru a îndeplini o promisiune.”, a spus ambasadorul Statelor Unite la București, E.S. Adrian Zuckerman, prezent la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere.

“Elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia, reprezintă soluția ideală pentru Ministerul Afacerilor Interne precum și pentru nevoile viitoare ale României în materie de astfel de aeronave.” a declarat Janusz Zakręcki, Președinte și Director General PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin.

“ROMAERO deține atât experiența în întreținerea de aeronave, cât și infrastructura necesare pentru a deservi elicopterele Sikorsky Black Hawk®, dacă guvernul României va opta pentru achiziționarea acestui aparat de zbor, fabricat de un aliat regional din Uniunea Europeană, și ale cărui capabilități au fost constant dovedite.”

Ambasadorul Poloniei la București, E.S. Maciej Lang, a reafirmat deschiderea țării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune, româno-poloneze: „Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec și ROMAERO deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată.”  

 

“ROMAERO este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO. Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere. ”, a declarat Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.

 

PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienți internaționali, începând cu anul 2010.

 


Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare. Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătățită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse și o întreținere ușoară, chiar și când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică. Aceste caracteristici sunt esențiale pentru operațiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă și operațiuni ale forțelor speciale, dar și pentru misiuni civile, de poliție, medicale, stingerea incendiilor, căutare și salvare și de transport utilitar.

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia și Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operațiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare și salvare, transportul trupelor și intervenții în situații de urgență.


Despre Lockheed Martin

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 100.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

Despre ROMAERO

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Compania își desfășoară activitatea în două domenii economice: servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare și, respectiv, producție industrială de aerostructuri și componente ale acestora. Cu o experiență de un secol în industrie, peste 900 de angajați cu înaltă calificare și un potențial semnificativ de dezvoltare, ROMAERO deține capabilitățile necesare pentru a participa cu succes la importante programe în domeniul aerospațial și al apărării, la nivel național și global.

ROMAERO

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu