05 iunie 2020

1902.MISIUNE ISTORICĂ ÎNDEPLINITĂ CU SUCCES

.
.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) s-a întors vineri, 5 iunie, din Marea Mediterană, unde a asigurat, în primul semestru al anului 2020, conducerea grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group Two). 
În perioada 20 ianuarie - 5 iunie 2020, nava militară românească a executat misiuni specifice luptei contra minelor marine, pentru menținerea capacității de luptă și de reacție imediată a NATO, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză în regiunea Mării Negre, Mării Egee și a Mării Mediterane.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, condus de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a plecat în misiune în urmă cu 137 de zile, cu un echipaj alcătuit din 68 de marinari și 17 militari de stat major, dintre care 14 români. 
Nava militară a fost primită, în Portul Militar Constanța, de ministrul apărării naționale, domnul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, precum și de comandanți ai unităților militare din Forțele Navale, în prezența cărora, după manevra de acostare, căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale permanente NATO SNMCMG-2, a raportat „Misiune îndeplinită!”.
Marinarii militari români au fost felicitați pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul activității desfășurate la bordul navei și, în semn de apreciere pentru rezultatele obținute pe timpul misiunii internaționale, au fost decorați, conform ordinului ministrului apărării naționale, cu o serie de distincții militare.
În cele peste 9.440 de mile marine parcurse, nava a desfășurat activități de monitorizare a traficului maritim, misiuni în sprijinul Operației NATO „Sea Guardian” și acțiuni de descurajare a unor potențiale amenințări la adresa Alianței, activități de instrucție, integrare și interoperabilitate a forțelor pe mare, precum și activități de reprezentare a Alianței, pentru creșterea vizibilității acesteia, prin executarea de vizite oficiale în porturile de refacere a capacității de luptă a navelor SNMCMG-2.

****

SNMCMG-2 este una din cele patru grupări navale permanente ale NATO, care are rolul de a asigura prezența navală aliată pe timp de pace și de a interveni rapid, în situația activării forței de răspuns a NATO. 
România a asigurat, prin Forțele Navale Române, pentru prima dată, conducerea unei grupări navale NATO, fapt ce demonstrează recunoașterea profesionalismului militarilor români de către partenerii din Alianță, precum și capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității în regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean. 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu