09 octombrie 2013

272.Colectiile noastre (2): Televizorul color "Cromatic 02 - Electronica "

Cromatic 02 Electronica
  Este timpul sa vorbim si de televizoarele color fabricate in Romania (de fapt montate- ansamblate), mai precis despre Cromatic 02 intrucat este singurul color romanesc existent in colectia mea (update 2022: ERA.
La ora actuala au sosit inca 2 Cromatic, plus cateva Telecolor si NEI ), dar vom aduce vorba si de alte modele desigur
.
  Dupa cum se stie, acesta este un produs al fostei fabrici de electronice de larg consum - radio, casetofoane, linii audio si televizoare - "Electronica" Bucuresti, care s-a desprins si dezvoltat din fostul atelier de radiouri casnice "Philips Romania" fondat in anii 1920.
  Aceasta fabrica a fost cea mai productiva si moderna, chiar inovativa, dintre celelalte romanesti, calitatea produselor sale fiind pana aproape de anii 90 la nivel apropiat de concurenta din lume, fiind depasita uneori doar de "I.E.I.Bucuresti"(Electronica Industriala) care totusi fabrica pentru larg consum doar doua linii audio (incomplete ca piese), renumite si in zilele noastre.
  Dar hai sa dam pagina si sa vedem si ce a insemnat televizorul color romanesc in contextul in care Romania - din ratiuni neintelese nici in ziua de azi - a fost ultima tara comunista intrata in clubul emitentilor de emisiuni tv color dar nu si ultima ca fabricant de astfel de aparate- televizoare si monitoare video si de calculator color.
  Despre Telecolor si Cromatic, am citit pe un forum o remarca a unui tip care spunea ca erau niste modele vechi si proaste, pentru ca afara deja se produceau cu cautare automata si 16-32 de programe.
  Cineva cu capul pe umeri i-a raspuns ca daca nu stie, sa taca, intrucat noi aveam doar doua programe si oricum tarile comuniste nu emiteau niciuna mai mult de cinci-sase programe, iar cautarea automata era un lux inutil.
 
  Aici am fotografii cu el demontat.
- nemotoujours - 
  Da pagina :


   Istoricul fabricii "Electronica"Bucuresti va face subiectul unui articol dedicat, iar despre produsele sale vom discuta de fiecare data cand va fi nevoie, la istoricul sau vom adauga si povestea televiziunii din Romania, aici voi mai completa doar - putin - despre televiziunea color romana.
   
  Romania a fost una dintre primele producatoare europene de televizoare si mai ales de tuburi alb-negru (licenta Thomson,Franta) chiar daca televiziunea a aparut ceva mai tarziu decat in tari vestice si chiar comuniste .
  La "Electronica" primele modele s-au montat cu piese japoneze si frantuzesti ori cu tuburi "Orion" unguresti, dupa care, rapid, la doar vreo 2 ani , totul a devenit romanesc prin integrare de licente si proiectare proprie.
  In scurt timp a inceput sa exporte in tari de pe toate continentele - televizoarele "Sport" devenind best-selleruri in Anglia si S.U.A.- impreuna cu o gama deosebit de bogata de radiouri portabile si stationare cu pick-up si chiar...magnetofoane montate pe ele.

  La 23 August 1983 a avut loc prima transmisiune color romaneasca oficiala, evenimentul paradei de ziua nationala fiind astfel marcat, chiar daca anterior cu ceva ani deja se inceput achizitionarea si implementarea sistemelor color - relee  si alte echipamente.
  De ce s-a intarziat asa de mult?
  Nu stiu si nimeni nu mai stie sa spuna, dar unele motive ar fi si tehnice.
  Unul dintre cele mai ciudate fiind poate faptul ca ani de zile s-a tot analizat sistemul (norma) in care va functiona, deoarece in SECAM functionau o parte dintre tarile comuniste - fiind sistem francez adoptat in primul rand de rusi - in PAL parte din Europa vestica si o parte comuniste, in NTSC Japonia si S.U.A. Si fiecare sistem avea probleme destul de mari de transmisie, claritate ori caliatate sunet, PAL dovedind prin teste multiple facute de specialistii romani ca este cel mai performant si adaptabil pentru Romania, inclusiv pentru relieful nostru.

Raspandirea sistemelor de televiziune ramase in functiune.
   Interesant este ca s-a creat sistemul PAL-SECAM, un bistandard care impaca si capra si varza - si o sa vedeti altadata de ce - si au inceput emisiile in PAL D/K  si cu receptie in ambele.
   Astfel Romania a devenit primul fabricant (initial montator) de televizoare color din Europa bistandard, functionand in ambele sisteme - PAL si SECAM instantaneu, dar si singurul stat din lume cu televiziune publica emitenta de emisiuni tv color cu componente in doua standarde in acelasi timp.
NOTA: absolut toate televizoarele color fabricate in Ro in acea vreme si enumerate mai jos au avut acest modul in RF care facea automat trecerea.

   Alt motiv a fost desigur achizitionarea sau asimilarea in productia interna a tot ceea ce inseamna televiziune color : magnetoscoape, car de transmisie - 7 bucati - emitatoare de mare putere, mese de montaj electronic...multe chestii la care se evita cheltuiala de valuta si importul, astfel incat s-a negociat cu furnizorii mult timp, iar unele cu greu au fost asimilate si produse in tara.

    Sa nu uitam ca mai trebuiau si televizoare color, iar industria noastra nu era pregatita absolut de loc pentru asa ceva, dar intentionandu-se sa nu se mai importe produs finit pe valuta vest sau est si probabil si din mandrie patriotica prost inteleasa de catre conducatori, s-a evitat sa se mai aduca televizoare din afara - cum se facea in anii 60 cu cele rusesti si germane (democrata) - asa ca s-a ales solutia de a se monta initial din kit-uri CKD/SKD ce prin montaj primeau marca romaneasca. Ulterior din aceste kit-uri au fost dezvoltate variante modernizate si cu piese romanesti.

   Oricum, pe acele vremuri cine avea un televizor color era din "High Class "si insemna ca are bani nene,,,
    
   Acestea au fost in ordine:

 -" Telecolor" seriile 3000 - 5000, primele fiind integral R.F.T. Stassfurt/ RDG-  Germania Democrata (inclusiv carcasa), ulterior avand si tuburi Tesla/Thomson/Matsushita/Toshiba (posibil si Valvo) , de tipul In-line - cea mai avansata tehnologie la acea vreme, de diagonala 54 de cm si programator pe 6 canale cu taste mecanice si cheita de reglaj-se aplicase si la televizoare alb negru si linia audio "miniturn" fabricata de Electronica, si de la 3003-5000 piese romanesti, deja integrate in productie la I.P.R.S.Baneasa sau Microelectronica.
 - "Cromatic" seriile 01 - 03 , cu carcasa romaneasca, tuburi de diagonala 67 cm, programator cu taste "soft -touch" moderne si led-uri separate de indicare a canalului, sasiu R.F.T., tuburi de diverse fabricatii tot in-line si deja cu piese romanesti,
 - "Electron" 'seria  5000  si"Elcrom" 1 si 2  - cu mici diferente de design, rusesti integral, cu programator cu taste "Soft - Touch" cu led-uri integrate, cu tuburi de 54 cm "Delta"(o generatie in urma In-line) rusesti desigur, mai ieftine ca produs finit, dar criminal de problematice la receptie prin antena si cu viata scurta a tubului.
- "Topcolor" - postdecembrist (1992-93) in afara de tubul color, era complet cu piese romanesti, diagonala 54 cm,carcasa tip monitor si programator cu 8 canale senzorial.
- In perioada post-decembrista "Electronica " a infiintat un joint - venture cu o firma din Marea Britanie si cu "Thomson CSF" Franta, vechi partener din anii 60 si a fabricat faimoasele produse N.E.I. (Network Electronica International) - de la radiocasetofoane pana la televizoare , facand un salt tehnologic imens si ajungand iarasi pe piata pierduta dupa revolutie.

NOTA: modelele Telecolor, Elcrom, Cromatic si Topcolor au fost fabricate si in varianta de monitoare video sau de calculatoare.

  Obiectul subiect al acestei povesti a fost fabricat la inceputul anului 1989 si cumparat asa cum se facea: pe liste infernale de asteptare, ori din SHOP-uri pe valuta - daca nenea cumparatorul lucra pe afara sau...pe sub mana cu o spaga consistenta, peste lista de asteptare...

Mare surpriza cand l-am achizitionat :
 avea factura , cartea de service si cartea tehnica !
  Dupa cum se vede, atunci costa 17.950 de lei, la o medie de salarizare de 2800 de lei !!!
  Cu 20.000 de lei iti luai o mashina second hand.
  Cand proprietara mi-a inmanat si actele de service,cartea tehnica si schemele electronice am ramas statuie !
  Cred ca este unul dintre ultimele fabricate si va spun cinstit: nu credeam ca mai functioneaza, asa ca, atunci cand l-am probat cu un cablu de antena fara antena si desigur, fara CATV - cablu Digi sau alt furnizor, nu mi-a venit sa cred vazand- cam prin ceatza - Antena 1, TVR 2, ETV ...

  Remarca: un televizor modern, plasma sau lcd ori chiar cele cu tub dar cu cautare automata , NU PRINDE APROAPE DE LOC NICI UN PROGRAM CU DOAR O BUCATICA DE CABLU !

  Una dintre facilitatile "de lux" era mufa din spate tip DIN pentru racordarea unui videocasetofon ori videocamera, canalul AV conectandu-se automat la pornirea acestora, fara vreo comanda din butoane.

  Altele fiind butonul si mufele de langa butonul de pornit-oprit din fata, ascunse de placa cu numele aparatului:

Butonul de comutare "Casti audio - difuzor televizor", mufa de casti si mufa de inregistrare casetofon/magnetofon :

  Mai departe, dati click pe poze si vedeti-l pe dinafara si pe dinauntru: 

El insusi,cu imagine cam tulbure in lumina blitz-ului
Emblema "cromatic " si culorile-simbol RGB ale tv color
Vedere de ansamblu
Placa"de baza"-in stg sa vad mufa de antena si mufa AV DIN
Detaliu placa de baza
Plin de praf istoric,l-am curatat dupa imortalizare
Blocul programator si difuzorul
modul
alt modul
Cartea tehnica si pliantul cu reteaua service
Caietul de service- certificat de garantie-fatza
Caietul service interior-deja in martie...trei piese schimbate !!!
Una dintre scheme partial
Blocul programator
Programatorul,butonul CAF si basul si inaltele

traf inalta - posibil schimbat mai tarziu ,acesta fiind romanesc




traf linii


  
marca tubului  - Tesla


SU-ul de pe inalta
un modul
Bobina deflexie si inelele magnetice RGB
Si difuzorul - ce basi si ce inalte !!!

30 de comentarii:

  1. <> avea diagonala de 56 c.m. 54 o fi fost aia vizibilă. Şi au fost şi cu tuburi "Toshiba" - precum al meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca un LED de azi nu mai prinde nimic cu "doar o bucata de cablu" saltul tehnologic in ultimii 30 de ani este urias. De exemplu astazi nu mai este nevoie sa construiesti prototipuri pt avioane, se face unul singur, pe care se rezolva problemele minore.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salt tehnologic pe mama dracu'! Tu chiar crezi in povesti cu "evolutia"? Te asigur eu ca nimic nu e nou sub soare...iar tehnologia veche in 95% din cazuri este mai buna decit cea noua. Si eu am zis de multe ori..."romanii nu au reusit sa faca nimic cap coada....nu au reusit niciodata sa faca un aparat de la zero, intotdeuna au copiat pe altii". Si asa o fi...pina acum cind aflu ca de fapt romanii au fost nevoiti sa "importe" tehnologie sovietica si anume sa asambleze la noi televizoare rusesti. Care din pacate erau SECAM....asa ca inginerii nostri au fost nevoiti sa le adapteze pentru a le face bistandard...PAL-SECAM, ceea ce nu mai facuse nimeni pina atunci. As vreaq si eu sa vad care inginer din ziua de azi mai este in stare de asa ceva. Ca nu cred ca mai exista...dar desigur..saltul tehnoloc e urias. Vor ajunge calculatoarele mai inteligente ca noi..si stii care e problema? Ca nu calculatoarele au "evoluat" ci noi ne-am prostit!

      Ștergere
    2. Este ultimulmesaj cu "ANONIM"!
      Urmatoarele vor fi sterse

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. saltul o fi.
    dar stai cu ledu;l in casa daca nu ai ant satelit,CATV sau internet...
    Deci?
    nema informatie !
    Iar cu avioanele,scuze !
    Pana nu ai o serie-prototip...nu vezi omologare !

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta initiativa dvs. de a ne prezenta istoria acestor televizoare color. Felicitari! Era pacat sa se piarda. Tinerii de azi merita sa stie cate ceva despre trecut , cand inca mai era ceva industrie competitive si in Romania! Romanii aveau creere si atunci...ca si acum, daca li s-ar da ocazia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru asta ma chinui sa fac un muzeu al electronicii romanesti

      Ștergere
    2. Da, este bine sa nu se piarda. Dar nu este vorba despre nici o industrie competitiva. Aceasta industrie avea un singur scop: Sa furnizeze produse de consum pt. garda a doua a partidului. (Garda intai primea produsele din import.)

      Ștergere
    3. Un raspuns aiurea.
      Apropo: la urmatorul cu "unknown",sterg tot ce ai scris

      Ștergere
    4. Nu este nimic aiurea.
      Eu prima data am vazut televizor color in 1986. Cum se facea asta? In felul urmator: Eram elev, stiam germana. Sa-mi fac bani de buzunar aveam elevi. Asa am ajuns sa predau copilului unuia de la partid. Era secretar de partid la ceva i ntreprindere, nevasta-sa tot in partid, lucra la consiliu. Atunci primisera apartament in centru, unde s-au demolat case. Erau niste blocuri mai bine finisate, nu pentru toata lumea.
      Aveau televizor color. Am intrebat unde au cumparat. Si raspunsul era chiar si pt. mine, copil naiv, suspect. Adica nu voiau sa-mi spuna. Se balbaiau. Ca cica s-au inscris pe lista. Am intrebat daca nu poate sa ma inscrie si pe mine. (Adica familia.) Pai ca nu prea se poate. Dupa aia am intrebat ei cat au asteptat, iarasi balbaiala, apoi au zis ca aproximativ 3 luni.

      Acuma spune-mi tu, la ce om de rand ai vazut atunci televizor color?
      Te pomenesti ca la clasa conducatoare, adica proletarul din uzina?

      Ștergere
  6. Și cum vă putem ajuta pentru deschiderea muzeului electronicii românești ?.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Donand aparate diverse.
      Sper ca ati citit aici:
      http://suntemromania.blogspot.ro/p/blog-page_23.html
      Pana acuma, sarind de 300 de aparate,nu am decat6 donate, restul sunt achizitionate.
      Multumesc pt intentie.

      Ștergere
  7. Se simte un pic de nostalgie dupa trecut, ignorand sau voit negand tehnologia presentului.....articol scris de cineva in jur de 60 de ani...in rest sa auzim numai de bine...cum "nostalgic" ne aducem aminte de NC Munteanu ( Europa Libera)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ignorand sau voit negand tehnologia prezentului"!!!!!!!!
      Zau?
      Pai atunci sa distrugem muzee, istoriem colectii, ca am evoluat, ce naiba !Da-l naibii de trecut !
      Cum se ajungea la tehnologia "presentului"?
      Prin licente date de catre extraterestri???
      Asa afirmatie nu credeam ca poate scoate cineva!
      Nota:mai am destul pana la 60 de ani amice si sigur trec de ei, dar mataluta se vede ca de-i vei atinge, daca nu-ti schimbi mentalitatea, ii vei atinge degeaba, zau...Trist!

      Ștergere
    2. Mii de scuze...n-am scris cu intentia de a jignii pe cineva...dupa atitia ani de la revolutie, s-ar parea ca Romanii sunt mai sensibili decit erau in anii 70 -80...cu tot respectul,

      Multa sanatate...

      Ștergere
    3. Nu este vb de sensibilitate ci de scop si realism.
      Ce ar trebui sa facem?
      Sa uitam trecutul, sa-l aruncam la gunoi?
      Un foarte mare om a zis :"O natie care uita de trecut nu va avea viitor!" Citat aproximativ.
      Aceste obiecte fac parte din trecutul industrial economic al tarii in care traim.
      Tarile mari ridica muzee si strang artefacte, repara ruine, pentru a-si prezerva trecutul.
      Noi blamam si catalogam drept "nostalgici care ignora tehnologia prezentului" pe cei care lupta ca trecutul, realizarile epocilor anterioare sa fie aduse la cunostinta cetateanului?????

      Ștergere
  8. Eu detin si acum un televizor romanesc sport alb -negru Sport 233 E ( pe el scrie ITC600 t) nefunctional... dar mai am inca un tv alb negru japonez JITACHI din 1979 functional

    RăspundețiȘtergere
  9. Da,le tin este pacat de ele sa se piarda toate . Postati rarut aici pe blog, alte postari am vazut dand click pe nick-ul dumneavoastra . Este pacat ca foarte-foarte putini oameni indragesc lucrurile vechi, electronica veche (aparatele de radio, tv-urile vechi in special, etc). La noi in tara,in ultimii ani deabi aprins la public ,,gustul" masinilor clasice ( retro) ...

    La mine in familie nimeni nu este incantat de aparate electronice vechi, sau masini vechi.

    Eu am crescut cu tv alb-negru Sirius 251 + tv-ul sport mai sus amintit ( ITC 600T); am avut cand eram prichindel si un tv Diamant pe lampi, cu selector vertical, tastatura imita cromul (butoane albe lucioase)
    Din pacate tv-urile pe lampi nu tin foarte mult, sunt defectuoase :(

    Radio pe lampi am avut Select 2 si Darcless cu picap (picapul nu l-am mai prins functional la el

    Dv inafara de tv-ul color mentionat, mai detineti si alte tv-uri de epoca? Cam la ce perioada de timp il mai porniti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, celelalte-o parte -apar in lista de mai sus:http://suntemromania.blogspot.ro/p/blog-page_23.html,adica tot aici, in pagina"Electronum-industria electronica in Romania",ori separat in seria "Colectiile noastre".
      Da, le pornesc perioadic, unul color functioneaza in cadrul expozitiei de la Muzeul Militar.

      Ștergere
  10. Va mai intereseaza televizoare Cromatic, Telecolor si Elcrom? Ma doare sufletul de ele sa ajunga la reciclare. Majoritatea sunt functionale sau pot fi reparate relativ usor. Dar alte aparate romanesti? Televizoare straine vechi de anii 70-90 va intereseaza? Ma puteti contacta pe iosif.andrei@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu sunt fericitul detinator a doua Cromatic-uri '86 si '88 . Doar cateva precizari asupra pozelor din interior . poza numita traf linii e defapt triplorul de tensiune ridica tensiunea din transformatorul de linii dela 7.5kV la 25-27 kV , SU de pe inalta e de fapt modul de alimentare al sursei in comutatie cu SU 169 . Au fost televizoare bune care se reparau usor daca se cunostea modelul , dar ca puncte slabe : trafo linii si la acesta am vazut ca e schimbat , cele nemtesti originale erau galbene , blocul programator in selectorul de canale , etajul baleaj vertical cu Su 160 si modulul de alimentare . Oricum respect pentru oamenii care l-au creat si ansamblat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "poza numita traf linii " nu am nici o foto numita astfel.

      Ștergere
  12. Eu am avut un televizor ASTRONAUT. Avea diagonala de vreo 80 cm, alb-negru. Nu mai stiu din ce an era.

    RăspundețiȘtergere