05 martie 2023

2372. Seara de film: "Testul pilotului Pirx" (1979) -un sci-fi de clasa polono-estonian (URSS)


.
   Un film al perioadei in care sci-fi-ul, impulsionat de cucerirea spatiului, devenise o preocupare chiar serioasa, nu doar cu eroi razboinici si extraterestri bataiosi mancatori de oameni, stiinta fiind pe primul loc.
   Pe fondul unei nuvele a faimosului Stanislaw Lem, studiourile polonez si estonian au reusit un film deosebit, atat artistic dar si cu suport puternic stiintific, fara tribulatii si aventuri spatiale spectaculoase, in schimb cu o scenografie deosebit de credibila, complet functionala si machete originale, operationale. Unele dintre aparatele navei- subiect avand chiar etichete de fabricatie, amanunt absolut grozav!!!
   Subiect: conflict psihologic si principial om- android, bine conturat, bine descris si jucat de ambele parti.
   Un film care captiveaza cinefilul avizat inca de la inceput si care nu, nu este nici copie si nici inspirat din "Odiseea spatiala 2001"(conflictul calculator- om)! Sa nu uitam ca nuvela acestui film din discutie a fost scrisa in 1961, "Odiseea" aparand in 1968.

CITEZ:În această povestire, Lem prezintă ideea că ceea ce este perceput ca slăbiciune umană este de fapt un avantaj față de o mașină perfectă. Pirx învinge robotul pentru că un om poate ezita, poate lua decizii greșite, are îndoieli, dar un robot nu poate face așa ceva."

   Sa nu uitam ca URSS a comis anterior si un "Solaris", tot creatie dupa polonezul Lem, capodopera sub bagheta lui Tarkovski devenita iconica, studiourile sovietice fiind recunoscute pentru sf-urile magistrale produse inca din anii '20 (recomand faimoasa "Aelita", de pus in balanta cu magnificul "Metropolis" al lui Lang).
    Foarte interesant cum scenariul implica in decizii si organisme internationale, dar si in ancheta, nu doar firma producatoare a androidului implicat in conflict.
   
    De remarcat muzica foarte buna, desigur electronica si a unui baltic (Arvo Part) - in acea perioada compozitorii baltici de muzica de gen erau foarte pe val. De remarcat design tehnica radical diferit de cel occidental, in stilul initiat de sovietici inca de la inceputurile creatiilor lor sf.

 Mai jos caseta tehnica si un link pt completari. Filmul are traducere in engleza.    "nemotoujours"


'
.

Distribuţie Test pilota Pirxa

 (1979)

Test pilota Pirxa

Distributia

Echipa

   
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu