30 septembrie 2024

2448. Pui un leu?


  Nu doar MUZEU ci un
CENTRU CULTURAL- EDUCATIV- MUZEAL, PENTRU ASTA MUNCIM
DE ANI DE ZILE.

  Si de ani de zile, cu mare chin, in "deplasare" si pe unde ni se permite, depozitam pentru rotire peste 1000 de exponate si facem expozitii cu intrare gratuita si multa munca si cheltuiala din partea noastra. Pentru ca, desi avem depuse la Primaria Ploiesti doua dosare pe subiectul colaborarii la administrarea unei cladiri dedicate acestui proiect, in patrimoniul Primariei existand mai multe cladiri si scoli nefolosite, in conservare sau degradate, un dosar din 2020 a fost suspendat fara justificare, iar al doilea, din 2022, a ramas blocat la Comisia pentru Educatie, care nu a reusit sa se intruneasca pentru a-l supune discutiei.
    
    Mai nou, am mai depus o cerere la Primaria Ploiesti, pentru luarea in folosinta a unei cladiri utilitar- industriale in stare avansata de degradare, pe care sa o amenajam in scopul realizarii unei Colectii Muzeale a Transporturilor Prahovene. Desigur, desi chiar exista sustinere in Primarie si pentru aceasta idee, a ramas si ea blocata undeva intre etaje, prin Comisiile Consiliului Local Ploiesti. Speram sa o repornim, desigur.

   Desi in administratia locala exista persoane care sustin aceste proiecte inca de la inceput, undeva, ceva, fara o justificare, impiedica mersul mai departe. Intre timp noi ne chinuim din lipsa de spatiu adecvat de expunere si de conservare, dar si din lipsa de vitrine si nu doar. 

   Actualmente aceste activitati sunt adapostite si ajutate de catre oamenii de suflet din Universitatea Petrol- Gaze si Casa de Cultura a Studentilor Ploiesti, dar, desigur, nu putem dezvolta suficient in aceste spatii nici activitatea cultural- educativa si nici cea muzeala, din motive obiective.

   Pentru intretinere, deplasarea colectiilor catre locuri de expunere periodice, achizitia de noi piese, sustinerea si organizarea de evenimente, avem nevoie de fonduri. Doar donatiile in bani, obiecte, ne pot ajuta. Si, poate, astfel sa putem plati undeva pentru a ne putea dezvolta actiunile independent.

    Ce zici, ne ajuti, te rugam frumos?

    Acum va prezentam PENTRU PRIMA OARA PUBLIC proiectul pentru care ne zbatem din 2010 si pe care din 2019 dorim sa-l implementam si sa-l localizam in Ploiesti, depunand dosarele cu descrierea si cererile la Primaria Ploiesti.
    Aceasta este schema noastra de proiect:

 Schita generala proiect "Centrul Cultural-Educativ "Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc".

  Proiectul este modelat pe spatiile existente la un fost liceu ploiestean inchis de peste 14 ani, absolut nefolosit, reabilitat complet, despre care se vehiculeaza ca ar deveni un liceu sportiv, in fapt neexistand un astfel de proiect public. Cladirea a fost reabilitata pe bani europeni, cu conditia de a fi pastrata destinatia de institutie de educatie-invatamant timp de 10 ani. Au trecut 14 ani, fara a fi folosita in acest scop ci, ocazional, in campanii de sterilizare animale, adapostire a unor oameni ai strazii pt. scurt timp si in pandemie pt. vaccinare. 
  Corpul nereabilitat este folosit ca spatiu de depozitare pentru diverse institutii, ca si unele anexe.


  1. Necesarul de spatiu pentru desfasurarea activitatilor specifice ale Centrului Cultural- Educativ- "Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc" este urmatorul, pentru activitatile enumerate in continuare:


A. activitati pentru copii si tineret cu participare gratuita si coordonatori voluntari:


a. clubul tehnico-stiintific- necesita sala specifica 

                                      - electronica;

                                      - radiotransmisiuni

                                      - natura/biologie/ ecologie  

                                      - machete

b.clubul cultural-artistic:   - literatura

                                      - actorie

c.clubul social

d.clubul retroauto

  Pe parcurs vor fi dezvoltate si alte activitati educationale, la sugestia colaboratorilor.

  Pentru activitatile enumerate vor fi folosite incaperile - anexe ale salilor din corpul nou al cladirii.

B. activitatea ca Muzeu al Industriei in Spatiul Romanesc:


 in functie de spatiile interior/exterior alocate, vor fi dezvoltate urmatoarele sali de expunere si activitati:

a) PROTOINDUSTRIA :

b) INCEPUTURILE MANUFACTURII INDUSTRIALIZATE:

c) ISTORIA INDUSTRIALA A  MINORITATILOR

d) REVOLUTIA TEHNOLOGICA INDUSTRIALA

e) PERIOADA POSTREVOLUTIE (IND. MODERNA):

f) PREZENT si "ZIUA DE MAINE"

g) INDUSTRIA AUTO si de masini -unelte : fosta strungarie - ateliere scoala, actual vandalizata.

C. activitati conexe pentru buna functionare muzeala si de cercuri:

- restaurare, administrare, cercetare, depozitare, carantinare, expo permanente, expo periodice, sala multimedia, ArtGradina.

Industrii ce vor fi reprezentate in cadrul Muzeului, cu ramurile lor: chimica/petrochimica, extractiva, grea, usoara, constructii masini, constructii industriale si civile, navala, alimentara, turism, aerospatiala, feroviara, auto, medicala-tehnica-medicamente, electronica/electrotehnica, energetica-tehnica-productie-transport,  cinematografica/teatrala (arta/literatura in general).


D) dispunerea pe spatiile existente in corpul nou al cladirii in discutie si in jurul ei, necesare pentru activitatile de la punctele A, B si C:

a) Mansarda

-"Protoindustria"  (4500 a.c.-1000 d.c.)

b) Etaj 2

- Sala 1: Medieval (si trecere catre) - Revolutia industriala pe teritoriul actual al Romaniei (perioada istorica 1100-1863);    

- sala 2: Perioada antebelica-interbelica (1863-1945)

c) Etaj 1

- sala 3 + sala 4: Postbelic - Socialism - Contemporan;

d) Parter:
- sala 5: sala Multimedia pentru simpozioane, proiectii documentare, etc.; 

- sala 6: Sala Viitorului (Cosmonaut Dumitru- Dorin Prunariu)

e) Demisol

- sala 7: cursuri tehnice (cerc Radioelectronica); 

- sala 8: Filtru-depozit pentru exponate noi.

f) sunt necesare camere-anexe ce vor deservi ca birouri personal, laboratoare, depozite cu exponate pentru expozitii periodice, servicii logistice diverse.

g) Curte 1:

- gradina de vara ( ARTgradina) cu scena si ecran de proiectii, pentru spectacole de teatru si de cinema cu intrare gratuita.

h) Curte 2 si 3:  

- spatii de expunere pentru exponate de gabarit, inaltime si greutate mare, (autocamioane, tehnica militara, autoutilaje, macarale)

- spectacole si activitati de masa (gen "Noaptea Muzeelor").


 Concluzie: 

 pentru buna desfasurare a activitatilor prevazute in proiectul "Centru Cultural- Educativ "Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc" este necesara folosirea corpului nou al Liceului , impreuna cu cele trei curti aferente si fostul atelier de strungarie in stare de devastare.

2. Perioada necesara pentru dezvoltarea, implementarea si valorificarea acestui proiect:

- tinand cont de faptul ca spatiile in discutie vor necesita amenajari si dotari nedistructive (cele din corpul nou al cladirii), iar fostul atelier de strungarie (viitorul pavilion auto si masini-unelte) va trebui renovat complet fiind vandalizat, investitii ce vor fi suportate de asociatia noastra prin accesare de fonduri din surse diverse inclusiv sponsorizari ca si pana acuma, acestea impunand termene lungi de folosinta strict in scopul accesarii fondurilor, solicitam un termen de folosinta de minim 15 ani cu drept de prelungire in acelasi scop in cazul bunei derulari a contractului.

3. Forma contractuala pe care o propunem pentru utilizarea corpului nou al cladirii Liceului si a anexelor in scopul proiectului in discutie este de parteneriat, astfel :

a- Asociatia noastra, numita pe scurt "Suntem Romania!", va asigura financiar, material, organizatoric si voluntar, fiind direct responsabila pentru atragerea si gestionarea fondurilor necesare:

  - amenajarile si dotarile specifice necesare indeplinirii activitatilor Centrului Cultural Educativ si Muzeului ;

  - personalul de specialitate calificat pentru activitatile permanente si periodice (in medie 10 persoane) si de conducere;

  - exponatele istorice muzeale din colectiile asociatiei si achizitii sau procurarea de exponate noi, inclusiv repararea si intretinerea lor;

  - orice actiune si activitate se va dovedi necesara pentru indeplinirea scopurilor cultural-educativ-muzeale.

b- Primaria Ploiesti va asigura:

  - utilitatile spatiilor in discutie si intretinerea/repararea acestor spatii,

  - paza obiectivului.

Despre noi:

 Asociatia este UNICA din Romania cu aceste scopuri si obiective IN STATUT:


  Centrul Cultural- Educativ Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc cu scopul ca prin mijloace si actiuni legale multiple, diverse, media, virtuale si fizice-activitati, manifestari cu public, și prin cercetare de arhiva și in teren, sa protejeze si sa promoveze valorile materiale si spirituale ale Romaniei, clasate in  Patrimoniu ori neclasate (ajutand la clasarea lor eventual).

  Asociatia este non-profit, apolitica si membrii si consilierii sai sunt voluntari (fara contracte de munca si remunerare).  

2 comentarii: