11 decembrie 2018

1335.Istorie vie,nestiuta,intr-un documentar inestimabil:"NOI, TOTI, SUNTEM ROMÂNIA!"-film scurt documentar

Col.(rtr.) Ion Durnescu - Mărășești (Fortele Terestre) ,
Viceamiral (rtr.) Petre Zamfir ( Marina Militara),
cms.șef (rtr.) Gheorghe Zaharia (Politie, M.I Iași).


 Mai jos aveti documentarul integral.

  Oameni care au facut istoria acestei tari inca mai traiesc printre noi si astfel, prin munca unora dintre noi in sfarsit sunt cunoscuti.
  Oameni care au luptat in al doilea razboi mondial pentru Patria in care au trait si traiesc, neavand mari avantaje economice si beneficiind de o mica recunoastere locala...Daca si aceasta exista.

  Scurtul film ne prezinta in premiera cativa dintre acestia cu povestile lor pentru prima oara inmagazinate in memoria electronica. Povesti de o valoare istorica dar mai ales umana inegalabila.
  Intr-un "drum initiatic" al unei perechi de adolescenti macedoneni romani care cauta izvoarele istoriei tarii in care s-au nascut, Oana Nuta, macedoneanca romana din Oltenia, initiatoarea si realizatoarea acestui proiect' ne prezinta un context istoric national in care comunitatea macedoneana romana a activat intens ca si celelalte minoritati din Romania si a aparat granitele Patriei dar si traditiile si spiritualitatea etniei macedonene odata cu cele nationale.

  Veti vedea acesti veterani la ei acasa, discutand, explicand si povestind tinerei generatii despre un razboi care a schimbat viata unei natii, unui popor roman, in prag de a fi stearsa din filele istoriei a "n-a" oara. Si care a rezistat ca intotdeauna.
  Si care nu sunt macedoneni romani!

  Un documentar de suflet, plin de informatii si de scene inedite, unice, fiecare dintre ele un adevarat document istoric.
  Filmul a fost sustinut financiar si material de catre D-na Deputat a minoritatii Macedonene, Mariana Venera Popescu si sustinut de catre Asociatia macedonenilor din Romania.
  Pentru film, DATI PAGINA!
Muzeul National al Aviatiei
Oana proiectand filmul
  Premiera a avut loc la "Casa Poporului", acea cladire unde alesii nostri hotarasc soarta Patriei noastre si a cetatenilor ei.

  Au fost multi invitati, multi prezenti.Multe persoane cunoscute public, dar si de catre mine, fiind prieteni si colaboratori si ai "Suntem Romania! Ma bucur ca au dorit  sa faca parte dintr-un un astfel de eveniment absolut necomercial si apolitic total, dar plin de istorie vie.

"Eroii" filmului au fost intr-o forma de zile mari, desi varsta nu ar
Asociatia Romana pentru Popaganda
Istoriei Aviatiei
Oana Nuta felicitata de catre veterani
presupune atata vioiciune, dorinta de comunicare si de socializare. Au zambit tot timpul si au interactionat permanent cu noi,admiratori curiosi la maxim, cu trenuri de intrebari la noi,bombardandu-i din toate partile.

  Personal, inca odata am avut senzatia ca fac "baie de istorie" si de mandrie patriotica, cei trei veterani fiind deosebit de "verzi" in a-si manifesta si acum,dupa atata viata si lupta mandria ca si-au aparat tara cu arma in mana, indiferent de forma ei.


Liga Militarilor Profesionisti
D-na Mariana Venera Popescu,
deputat al minoritatii
macedonene din Romania
  Felicit din suflet si initiativa Oanei de a cauta si a gasi un veteran politist, de a-l prezenta, uitandu-se ca nu toata politia a stat cu bastonul in mana ci chiar a luptat intr-o forma sau alta in razboaie.

  Pacat ca nu mai avem si veterani pompieri.Sau poate or fi, dar din nefericire nu sunt cunoscuti, pentru ca pompierii au fost sub foc continuu mai ales in acea perioada.

 Filmul este simplu, nu are decat poveste si nimic fantezist in prezentare.  Este cursiv si merge la obiect, asa cum v-am spus fiind un drum initiatic, un drum catre povestile reale ale unor oameni reali, care cu emotie isi rememoreaza clipe grele din viata.
  Si cu umor in anumite situatii.

D-na Laura Rogobete,
Presedinte al
Asociatiei Macedonenilor
din Romania
Si noi,
"Suntem Romania!"intre acesti oameni
de istorie
  Oana Nuta are darul de a face oamenii sa fie ei insisi, de a-i provoca sa povesteasca fara bariere, fara oprelisti, uman si direct.  De aceea fiecare interviu este de o valoare umana de nedescris. De aceea au povestit asa cum sunt sigur ca nici nepotilor nu le-au spus.Simplu, direct, din suflet si cat se poate de detaliat.
  Este marele record al acestui documentar.
  Felul in care ea a pregatit si contextul interviurilor, trecandu-i pe cei doi tineri printr-o scurta istorie a Romaniei, felul in care a facut legatura cu macedonenii care au luptat in toate razboaiele acestui pamant impreuna cu celelalte natii pentru a-l pastra si intregi,este poate in anumite situatii considerat academic, dar nu a exagerat si a sintetizat obiectiv si usor de asimilat.

/
  Acest documentar nu este doar o lectie de istorie bine tinuta ci si un exemplu pentru dorinta unei nationalitati din Romania de a fi vazuta ca identitate dar si ca TOT in istoria Patriei noastre.

   "Noi,toti,Suntem Romania!"
    Prin titlu spune exact ceea ce se doreste a povesti, ceea ce de fapt suntem.
    Felicitari Oana, felicitari Asociatia Macedonenilor din Romania!
    Va rog frumos urmariti filmul.Merita!

NOTA:dl.Viceamiral (rtr.) Petre Zamfir a servit Patria in razboi in echipajul submarinului "Delfinul"!
Ne-a spus niste povesti...nescrise in istorie, nestiute!


    Oana Nuta este Director de comunicare al AMR si al Ligii Militarilor Profesionisti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu