29 iulie 2021

2056. Rombac ajuns in Muzeu. Macar unul dintre cele doua clasate, deci nu am muncit degeaba!

 

Cativa dintre noi, langa Rombacuri, filmand spoturile
de constientizare publica impreuna cu cele doua personalitati
 care si-au implicat imaginea si energia pentru campania
de salvare a ultimelor aparate intregi:
domnii Dorin Dumitru Prunariu si George Rotaru.
  Din mai 2019 echipa noastra s-a luptat ca sa scape de la distrugere ultimele Rombacuri intregi din Romania. Campania demarata la sugestia colegului nostru Sorin Turturica, cel care a si documentat cercetarea istorica care a stat la baza clasarii in Patrimoniul National la categoria Tezaur a acestor doua aparate, a avut ca efect salvarea lor si donarea celui vizat si de noi pentru proiecte educativ- culturale (YR-BRE) Muzeului National al Aviatiei.
    In concluzie programul nostru "Salvam un Rombac"(#salvamunrombac) a salvat de la fier vechi ambele aparate pana la urma, desi noi speram ca macar unul sa ramana intreg si avem acum si un exponat ce va fi conservat si expus public.
    Din pacate in campania noastra de strangere de fonduri pentru cumpararea unuia dintre aparate am reusit sa adunam de la public doar 100 lei - donatie de la O persoana si UN LEU virat in batjocura de alta persoana, dovedind astfel interesul romanilor "patrioti" fata de realizarile industriei aviatice romane. 
    YR-BRE trebuia sa fie "plimbat" prin afara tarii, dupa cum a informat cumparatorul său, ulterior vandut la fier vechi. Informatia ne-a parvenit cam la a treia mana, de aceea nu sunt foarte sigur pe ea, cert este ca licitatorii nu au fost informati de catre Artmark despre statutul aparatelor, acestia trezindu-se dupa definitivarea licitatiei ca aparatele nu pot fi demontate, modificate, ori scoase din tara!!! In acelasi timp, ele facând zilnic si datorii catre MApN odata cu schimbarea posesorului, platindu-se locație pentru folosirea terenului ocupat in Baza Aeriana 90 Otopeni. 
   
Noi in interiorul BRE, evaluandu-l inainte de a face
 oferta de cumparare catre lichidatorul judiciar.
Acesta oferta a fost de 10.000 de euro cu accesorii incluse,
dupa cum am scris tot aici, publicand si documentele.
A fost ulterior adjudecat la 11.000 de euro, cumparatorul
renuntand cand a aflat ca nu-l poate demonta
 si da la fier vechi sau transforma in restaurant.

    Deci solutia donării BRE către MAv fiind salutară pentru un posesor care in scurt timp de la mândrul detinător al unei piese de colecție a devenit pagubaș cu acte in regula.
    Tot raul spre bine: așa cum ne-am dorit, aparatul cel mai bine conservat si absolut complet este acolo unde trebuie!
    Felicitari Forțelor Aeriene pentru acceptarea donației și Muzeului Aviatiei pentru primirea in gestiune a unei valori incomensurabile a industriei aviatice romanesti!
    Asteptam sa vedem ce soarta il asteapta pe BRI...
    Update 2022: 
    BRI a fost achizitionat de catre Politehnica Bucuresti.
    Ambele aeronave inca zac la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu