18 februarie 2022

2199. Atacurile asupra noastra continua, dar acum si asupra "Telegutei"-linia de cale ferata istorica- replica noastra ca drept (ep.22)

.

Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea 

Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric  - „Suntem România”



  Referitor la informațiile publice eronate transmise de reprezentanții S.C. Ecogen Power SRL, prin comunicatul de presă emis în data de 17.02.2022, formulăm prezentul drept la replică:


  Ca și în cazul acțiunii similare privind rafinăria „Steaua Română” – Câmpina, demersul asociației noastre, ce are ca scop final clasarea în Lista Monumentelor Istorice si a „Liniei de cale ferată 312 Câmpina – Câmpinița – Telega”, se bazează integral pe prevederile Legii Nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și nu a urmărit niciodată blocarea activității niciunei companii, ori a unor persoane particulare, ea putându-se desfășura în orice moment, cu respectarea integrală a prevederilor legale existente în domeniul protejării monumentelor istorice și în baza avizelor emise de Direcția Județeană pentru Cultură Prahova. 


Sesizarea reprezentaților Direcției Județene pentru Cultură Prahova  de către membrii asociației noastre a avut loc încă din data de 01 septembrie 2021, cu mult înainte ca S.C. ECOGEN POWER SRL să devină proprietar al activelor rafinăriei „Steaua Română”, motivul pentru care declanșarea procedurii de clasare a avut loc în fapt abia în data de 04.11.2021 nefiindu-ne cunoscut și neputându-ne fi în niciun fel imputat.


La baza solicitării asociației noastre au stat atât drepturile conferite oricărui cetățean român de către Legea Nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice cât și o vastă serie de argumente de ordin istoric și tehnic, ce pot fi susținute oricând printr-un vast material documentar și fotografic, colectat cu ocazia repetatelor vizite pe care le-am făcut pe întregul traseu al liniei ferate în cauză.


.

În plus, membrii Asociației  Cultural – Educative pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric  - „Suntem România”, considerăm afirmațiile publice prezentate în comunicatul de presă emis de reprezentanții S.C. Ecogen Power SRL, cu privire la „zona de protecție a monumentelor istorice” drept profund tendențioase și în completă neconcordanță cu prevederile Legii Nr. 422/2001.


Astfel, invocarea unei pretinse „zone de protecție a monumentului istoric (100 de metri de la limita exterioară)” nu are niciun fel de temei juridic și se află într-o profundă contradicție cu prevederile legii Nr. 422/2001, care stabilește foarte clar faptul că „Pentru fiecare monument istoric se instituie zona sa de protecție, delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcție de trama stradală, relief și caracteristicile monumentului istoric, după caz...”.


În același text de lege se precizează în mod lipsit de orice dubiu faptul că „delimitarea și instituirea zonei de protecție se realizează, simultan cu clasarea bunului imobil ca monument istoric, în condițiile legii”, distanța de „100 de metri de la limita exterioară” invocată de reprezentanții S.C. Ecogen Power SRL fiind neconformă cu realitatea, în momentul de față, atât timp cât procedura de clasare nu s-a finalizat încă, din moment ce în textul Legii 422/2001 se stipulează foarte clar faptul că ”Delimitarea și instituirea zonei de protecție se realizează, simultan cu clasarea bunului imobil ca monument istoric, în condițiile legii. 

În ceea ce privește demersul de strângere de semnături și afirmațiile referitoare la oportunitatea clasării în Lista monumentelor istorice a ”Liniei de cale ferată 312 Câmpina – Câmpinița – Telega”, considerăm că aceste acțiuni nu au niciun temei juridic și au un vădit caracter tendențios, din moment ce însăși Legea Nr. 422/2001 prevede, fără niciun dubiu, faptul că unica autoritate abilitată să decidă asupra aprobării sau respingerii clasării respectivului monument istoric este Comisia Națională a Monumentelor Istorice, în urma analizei temeinice a dosarului de clasare elaborat de către Direcția Județeană pentru Cultură Prahova, prin expertul autorizat desemnat la propunerea asociației noastre, persoană ce deține toate atestatele necesare emise de Ministerul Culturii și Cultelor.


În încheiere, dorim să asigurăm toți cetățenii municipiului Câmpina de deplina noastră dorință de colaborare cu orice autoritate publică sau privată, în vederea elaborării cât mai rapide a documentației legale necesare în vederea clasării în Lista monumentelor istorice a a ”Liniei de cale ferată 312 Câmpina – Câmpinița – Telega”.


Alex Stoian – Președinte asociație – coordonator programe


Andrei Berinde – coordonator proiect – specialist în istoria feroviară


Verificat: Ing. Daniel Anghel – Consilier tehnic asociație.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu