. |
Artistul mureșean Ioan Zibilianu pe parcursul mai multor decenii de activitate şi-a perfecționat tehnica de lucru încât operele sale fac trecerea de la meșteșug la artă şi amintesc de capodoperele vechilor artizani transilvăneni care au activat odinioară în perioada medievală. Lucrările sale sunt inspirate din argintăria transilvăneană medievală a secolelor XIV-XV şi mai ales din perioada de maximă înflorire a secolelor XVI-XVII când meșteșugul argintăriei transilvane a dobândit titulatura de cea mai renumită din răsăritul Europei, iar Transilvania a devenit un veritabil centru de creație recunoscut unanim la nivelul întregului continent european. În cadrul expoziției sunt prezentate mai multe lucrări de metaloplastie (potire, cupe, fructiere, pocale, talere/farfurii) realizate de maestrul Ioan Zibilianu, cu precădere în a doua parte a carierei sale profesionale, moment când artistul a ajuns la deplina maturitate artistică şi stăpânirea desăvârșită a tehnicii de lucru.
În cadrul acestui meşteşug atât de rafinat şi destinat mai ales elitelor, oraşul Bistriţa a jucat un rol major de primă importanță, meşterii aurari bistriţeni alături de cei din Braşov, Sibiu şi Cluj, fiind printre cei mai renumiţi şi apreciaţi meşteri orfevrari ai epocii, la care deseori apelau prin comenzi speciale domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti, dar şi capete încoronate şi aristocrația din diverse regate europene sau diferite parohii aparţinând unor culte diferite.
Pentru vernisarea expoziţiei nu se putea găsi un loc mai potrivit decât frumosul imobil renascentist denumit Casa Argintarului, fosta casă a breselei aurarilor bistriţeni, situată foarte aproape de centrul oraşului Bistriţa, pe strada Dornei nr. 5.
Invitaţi în cadrul expoziţiei vor fi domnii Ilarie Gh. Opriş, membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş şi artistul Ioan Zibilianu.
Curator expoziţie: George Marinescu
Vă aşteptăm cu drag!
Manager,
Gavrilaş Alexandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu