14 noiembrie 2022

2315. OMAGIEREA lui Dan Valentin Vizanty, as al aviatiei romane in al doilea razboi mondial

.

  Muzeul „Casa Mureșenilorˮ din Brașov a organizat sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 12, la Casa „Ștefan Baciuˮ, secția de literatură a muzeului, omagierea asului aviației militare românești, comandorul Dan Valentin Vizanty. 

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă ținută chiar în ziua în care „Mon Cherˮ a trecut în lumea celor drepți și desfășurată în casa familiei Baciu, azi Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciuˮ, în care comandorul a locuit între 1952-1955, împreună cu cea de-a treia soție a lui, Ioana Baciu, sora poetului Ștefan Baciu.

.

Cu acest prilej a fost lansată cartea domnului colonel Dan Gîju, „Ziua cea mai neagră a indienilor cu două peneˮ, o retrospectivă a vieții și a acțiunilor militare desfășurate de Comandantul Grupului 6 Vânătoare, comandor Dan Valentin Vizanty, prezentarea fiind făcută în detaliu de autor.

Doamna profesoară Ana Maria Vizanty, fiica marelui aviator a prezentat misiunile militare ale comandorului și viața acestuia după instaurarea regimului comunist în România.

La finalul omagierii s-a desfășurat și un scurt moment muzical, vocal, susținut de doamna Irina Gîju, care a prezentat lucrări din repertoriul compozitorilor, Anton Pann și Eugen Doga.

Publicul prezent la acest eveniment deosebit, format din studenți de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandăˮ din Brașov, veterani din cadrul Asociației Aviatorilor Brașoveni, precum și iubitori ai aviației și aeronauticii românești, a fost profund impresionat de caracterul și spiritul de sacrificiu al acestui mare as al aviației românești, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Coordonator eveniment: muzeograf Traian-Constantin Dumbrăveanu  
Mai multe foto: AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu