15 noiembrie 2022

2317. 58 de incendii și peste 1.100 de cazuri SMURD, în ultimele 24 de ore

.
.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.324 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (14.11.2022).

La nivel național, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 58 de incendii, precum și în alte 145 de intervenții în sprijinul comunităților.În afara acestor situații, 1.155 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (250 cazuri), urmată de județele Timiș (57 cazuri), Mureș (54 cazuri) și Cluj (53 cazuri). O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 3 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme. În urma acestor evenimente, 1 persoană și-a pierdut viața în județul Bihor. Totodată, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 8 persoane aflate în dificultate. Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

❗O intervenție complexă s-a desfășurat ieri în județul Bihor, unde echipajele operative au acționat pentru stingerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Tinca. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au localizat și lichidat incendiul, fără a fi înregistrate victime. Pe timpul acțiunii de stingere, pompierii militari au evacuat o butelie de gaz din camera afectată de incendiu, prevenind astfel producerea unei deflagrații și reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte camere ale locuinței. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că, incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă.

❗ O misiune care a presupus atenție sporită din partea pompierilor militari din județul Alba a avut loc ieri, pe raza localității Ciguzel, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că ardederea se manifesta generalizat la întregul acoperiș al casei, pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Pompierii militari au stins flăcările cu promptitudine, însă în interiorul imobilului a fost găsită o persoană decedată. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor. Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni. Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții. Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență

https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu