01 septembrie 2024

2445. Cand cutiile rezolva. ICE Felix si faimoasa firma japoneza.

 

.

  Documentele unor foste firme romanesti ante, inter si din nefericire mai ales postbelice, ori sunt de negasit, ori de nedat (cazul fostului Tehnoton, documentele luate efectiv de unul dintre directori si "arestate" pentru foloase proprii), astfel incat o mare parte din istoria industriei(-iilor) din Ro fiind greu sau imposibil de lamurit.
     Ei bine, din acest punct de vedere o mare parte a evolutiei calculatoarelor asamblate si fabricate de catre I.C.E Felix Bucuresti este intr-o oarecare ceata: marturii, povesti, sunt, lipsa dovezi materiale concludente pentru confirmarea sau infirmarea acestora.
     Cand am prezentat cele 4 aparate de buzunar din colectia noastra tot  AICI , am explicat legatura industriei Ro cu firma japoneza Matsushita si nu doar, prezentand si un specimen de Mathematician nemarcat ca Felix, singurul de acel model in colectie in momentul publicarii. Actual Sfantul Hagi Tudose al colectionarilor ne-a procopsit si cu un specimen marcat ca atare insotit de catre manualul sau si....DE CUTIA SA ORIGINALA!
     Ei bine, aceasta cutie, in aceasta combinatie, confirma provenienta Matsushitica a acestui produs macar, daca nu a tuturor, desi variantele tuturor marcate cu diferite alte marci comerciale apar in diverse cataloage si site-uri de  profil.
     Dar, cum spun, CUTIA!!!
     Caci, nu, pe extrados (spate pe romaneste) aparatul nu are desigur marcaje ci chiar o urma de stergere grosolana in masa carcasei,in zona unde se scriu producatorul si "Made in". Alte aparate Ro licenta ori realizate prin colaborari, din kituri, au eventual cartusul respectiv gol.
     Sa vedem poze:

.

.

.
 
.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu