15 februarie 2025

2472. Hai in Inima Nistrului! Povesti turistice, partea 2: pauza de bani, cicloturism si preturi

   Dupa ce Liuba si Ion ne-au incantat sa-i vizitam ( AICI ), am zis sa luam o pauza pentru a discuta un aspect deosebit de important pentru o excursie intr-o alta zona a lumii, unde moneda si economia difera de ceea ce avem noi. Adica bani si preturi.

.
  In primul rand, sa ne lamurim: accesul catre "Inima Nistrului" se face pe cale auto dinspre Iasi prin Chisinau, unde se poate ajunge cu trenul Cailor Ferate Moldovene  direct din Bucuresti- Ploiesti- Buzau- Focsani- Iasi- Chisinau, autocar, sau auto propriu, apoi cu autobuz din Chisinau. 

  Moneda este leul moldovenesc si-l putem obtine in Ro de la banca, iar in Iasi de la orice casa de schimb valutar, fiind aproape ca o adevarata valuta in zonele apropiate de granita. Rata de schimb rotunjita este de 4 leuti moldovenesti la unul romanesc si cam asa calculeaza si basarabenii in magazinele lor. Precizia chiar nu este necesara.
  Nu am incercat la bancomate, nu am confirmarea ca acestea ar face conversia, am preferat sa schimbam in Iasi.

.

.
 Preturile in general sunt mai mici decat la noi sau in UE la aproape orice produs, foarte rar egale dar indeosebi la cele alimentare, indiferent ca sunt locale, ucrainene- este o adevarata invazie de alimente ucrainene- sau europene. Dar si salariile sau pensiile sunt mici.
  Alimentele sunt de o deosebit de buna calitate, ca si bauturile alcoolice cu timbru- adica cele cu grad de alcoolizare accizabil- in Moldova sub un anumit grad de alcoolizare bauturile nu au accize, aparand astfel niste ciudatenii de sucuri cu ceva alcool, foarte proaste si ieftine, gen "Pegas". Dar cele deja cunoscute si in Ro, cum ar fi faimoasa gama "Divin", plus vinurile, sunt de buna si recunoscuta calitate, la preturi foarte tentante. 
  Atentie!
  In Basarabia este interzisa vanzarea de produse alcoolice dupa ora 22.00 PESTE TOT! Nu insistati, o sa enervati si e pacat!
Magazine nu sunt multe, dar sunt bine aprovizionate, cu "di tati", astfel incat turistul sa nu sufere cumva lipsuri.
e


.

  Ca bautura racoritoare sau de orice fel recomand renumitul "cvas"- este un produs gen braga mult mai spumos, cu zero alcool, deosebit de gustos, servit la halba sau la pet.
  Oriunde vedeti placintarii, bistrouri, cofetarii, lasati-va prada tentatiei de a consuma: arta copturilor, a dulciurilor, este ca pe vremea lui Creanga, o nebunie de delicii!

 In zona din discutia noastra exista o placintarie- florarie sau invers, cu produse alimentare fenomenale: " La petale"! Aceasta se afla la inceputul traseului de cicloturism de peste 41 de km ce inconjura "Inima Nistrului" prin lunci, vaioage, padurici si plaje, astfel incat la start sa fii deja alimentat bine. Absolut incantatoare produsele florariei-placintarie, delicii pacatoase!

"La petale"-placintarie-florarie sau invers

.
Distribuitor cartele sim

 Telefonie celulara:
recomand solemn cumpararea de cartele sim locale, sunt ieftine si practice, altfel roamingul va falimenteaza!
   Semnalul este bun peste tot in zona de interes, fara probleme.

  Mai multe foto AICI!

Un fel de "vinifruct" foarte bun 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu