29 mai 2015

842.Performanta fara bani...sau cum castigi premii la un festival fiind cel mai sarac! (Festivalul National al Teatrelor de Revista,Busteni 2015)


Pe merit !
Livrate impreuna cu diplomele
Si locul 2!


“Este surioara ta?De ce plange?
  Nu,este COLEGA mea si crede ca nu a jucat bine...”
 .
   Un pusti de vreo 17 ani mangaia pe holul salii de spectacol o copilita de vreo 9 anisori care plangea cu sughituri pentru ca oprindu-se aiurea fondul sonor in timpul spectacolului trupei din care facea parte, a facut-o sa se incurce.Iar colegul sau mai mare o consola …
   Induiosator si simplu,uman...Un gest care arata spiritul acestor echipe de copii,care au grija unii de altii , se ajuta, se sustin si astfel fac impreuna arta,spectacol si ne aduc bucurii.
   Cei doi au luat premii impreuna cu trupa lor, trecand peste problemele tehnice si greselile inerente -inca-amatorismului.
   Ei bine, am inceput astfel o scurta poveste, ca sa va arat spiritul in care s-a tinut un festival.
.
   DA,despre asta vom vorbi,in contextul unui festival national,chiar daca nu foarte cunoscut de catre mireni, in schimb apreciat si cautat de catre...viitorii profesionisti si nu doar in ale artei muzicale si teatrale,unul dintre cele mai vesele si frumoase festivaluri din Romania.

   DA PAGINA!
  NU UITATI SA DATI CLICK PE FOTOGRAFII!

Cei mai draguti prezentatori !
Noi,
"Crancenul" juriu,
"Profesionistii" nostri,
"Mamica","prietena"si de fapt profesoara acestora
Enea Rafaella
Garjoaba Cosmin si Ivaschescu Alexandra
Didita Sebastian si Marcuta Maria
.
Florea Claudia si Persinaru Gabriel
Catalina,Maria,Anamaria Nastase,Alexandra
"Hava naghila"!
Ilie Victor si Murgulet Sonia
Adevarat"Incendiu":Gabriel si Toria
Stefania,Sonia,Alexandra siRafaella
Garjoaba Stefania  si Matei Alexandra
Nebunia,culoarea si veselia dansului tiganesc
In pauza...la cantat pe cerdacul Casei de cultura!
Ana Maria,Sebastian si Gabriel
"Moatzele":Liliana,Ana Maria si Sonia
Maria in recital !
Gabriel si Toria rupand scena !
Cosmin Brebinaru si Liliana Mircea
Sebastian cantand la ceaun!






















   Din fericire, asa cum am scris mai sus,acest festival este cunoscut de catre cine trebuie si vin participanti din intreaga tzara, Cluburi si Palate ale copiilor, cu adevarate talente si cu puneri in scena chiar geniale, spectaculoase, de scene mari, impresionant de bine gandite si realizate artistic dar si organizatoric, o adevarata desfatare pentru simplul spectator dar si pentru cel avizat, cunoscator.

   Si din nefericire...mai sunt si aspecte neplacute, tipic romanesti, nu balcanice, care dovedesc inca odata ca arta are in continuare multe piedici si suturi la spate inca din fasa si inca de acolo de unde pleaca: din scoala,din Clubul sau din Palatul copiilor.

   Haideti sa va prezint cele multe si bune si sa va arat cum se pot castiga premii la un atare festival fara suport din partea unei primarii, sponsor, sau chiar direct al forului superior, doar prin dorinta de a juca, de a arata ce poti, cu suflet mult din partea copiilor, a parintilor lor si a SINGURULUI profesor care-i pregateste, in contrapartida cu trupe sponsorizate, sustinute,ajutate material si financiar din plin -BRAVO acelora care – le sustin si se lupta pentru ele, indiferent ca sunt sponsori particulari,primarii,consilii sau functionari in administratii !
    Si chiar daca trupa ta are NUMAI un profesor pentru toate, fatza de celelalte care au si cinci-sase !!!

    Este infernal de greu sa fii in juriu la un atare festival, chiar daca este de amatori, pentru ca nu doar faptul ca dintre acestia deja rasar viitori profesionisti, care de acuma te impresioneaza cu daruirea si talentul interpretativ, nu doar ca prin judecata ta trebuie sa recompensezi si munca profesorilor ,daruirea (acolo unde este cazul) sponsorilor si sustinatorilor, dar pana si efortul celor mai putin talentati, care fac o echipa,care lupta si joaca impreuna cu ea fiind trup si suflet acolo, in fata ta...

   Nu invidiez acest gen de juriu si-i admir cand reusesc sa fie obiectivi, atata cat este posibil, desigur si mai ales cand reusesc sa impace si capra si varza...pentru ca indiferent cat de mare sau cat de mica este o astfel de manifestare, se cam ating si alte interese,alte obiective ca sa nu spun mai mult.

   Iar juriul de la Busteni si-a facut datoria cu brio, din punctul meu de vedere fara repros, mai ales ca, intradevar selectia a fost dificila, calitatea actului artistic fiind de un nivel cu totul deosebit, chiar profesionist, surprinzand prin complexitatea artistica si idei.

   Este ciudat cand vii pregatit pentru o joaca de copii, ca la o serbare scolareasca si te trezesti efectiv la teatru, un teatru mare in care si cei mici par a fi mari prin performantele lor.Si mai ales cand realizezi ca ei sunt mult mai seriosi decat tine care ai venit in joaca, de dragul lor, cunoscandu-i si admirandu-i pentru ceea ce stii ca sunt si fac.

  Aceasta surpriza mi-au facut-o toti participantii, dar mai ales prietenii mei, cei care m-au invitat in acele zile sa fiu cu ei,trupa de teatru "Joc" de la Clubul Copiilor al sectorului 1 din Bucuresti, care au ajuns la acest festival cu banii parintilor si chiar cu parinti dupa ei, cu costumele manufacturate impreuna cu acestia si cu...muuulta veselie, incredere si talent !

  Este trist sa te uiti la autocarele noi si luxoase ale altor cluburi ,inscriptionate cu orasul si institutia patronatoare, sau sa vezi costume fantastice, bogate si foarte scumpe, scenografie bogata, aparatura si altele si altele, toate la concurentii tai (de altfel dovedit foarte valorosi ca artisti,fara gluma) iar tu sa stii ca de abia s-au carpit ai tai sa te trimeata sau sa -ti inchege un costum cu bunica sau vecina, de dragul tau si pentru pasiunea ta si asta pentru ca administratia sub care esti ca institutie nici nu te ia in seama...ceilalti avand din plin ajutor de la localii lor  (nu spun doar de Ploiesti si Constanta care au o sustinere financiara de exceptie de la administratiile locale )!

   In schimb, ai "mei", cei de la Clubul copiilor sect.1, au fost primii care au dezghetat publicul si l-au facut sa aplaude furtunos, la sfarsit pur si simplu in picioare, chiar daca anuntul prezentatorilor ca spectacolul se numeste "Inconjurul pamantului in 60 de minute "a declansat in sala un "Oooooo" initial, consternat, deoarece toti asteptau un maxim de 30 de minute ca la majoritatea performerilor si desigur banuiau ca-i va prinde o cruda plictiseala !
  Dar, datorita faptului ca spectacolul a fost conceput ca o veritabila revista clasica,plina de surprizele unei aventuri turistice pe glob, (de fapt singurul spectacol din Festival care intr-adevar a intrunit conceptul clasic de revista ,completa,bogata), pana la urma spectatorii s-au dat pe brazda!
  Au uitat de plictis razand, cantand, aplaudand,exclamand ! Pentru ca s-au spus glume, s-a dansat in toate felurile si directiile, s-a cantat, exact asa cum mama sa l-a nascut pe nenea teatrul de revista, asa cum scrie la carte si asa cum trebuie sa fie, astfel incat au sfarsit in aplauze si urale, intr-o veselie nebuneasca, plina de energie ...si am auzit si "hai ma, s-a terminat ???" cu regret chiar.
  Trebuie sa ne gandim ca in sala erau ca spectatori mai mult de 90% alti performeri, cu fanii si parintii din dotarea proprie,juriul si...cativa rataciti curiosi probabil, deci chiar daca era plina, nu inseamna ca aveau vreun motiv deosebit sa aplaude si sa aclame, practic fiindu-le concurenti, dar...uite ca explozia s-a produs si daca pana atunci aplauze mai viguroase nu veneau decat de la sustinatorii echipei care trecea pe scena, ei bine...de aceasta data s-a spart tiparul si intreaga sala a reactionat fantastic!
Juriul,in timpul spectacolului trupei noastre
  I-am felicitat in mod deosebit pentru aceasta performanta spunandu-le ca nu le mai trebuie nici un premiu, pentru ca recunoasterea unei sali din start ostile, reactia ei atat de calda si frumoasa este dincolo de oricate alte premii!
  Si iata ca "ai mei " s-au asezat apoi in stal si in spiritul lor vesel si sportiv au mai dat un mini-spectacol impreuna cu toti cei care au mai urcat dupa ei pe scena, cantand cu acestia, aplaudandu-i si chiar aclamandu-i incat sala dezghetata de ei a realizat ca indiferent de concurenta, spectacolul este spectacol, astfel topindu-se gheata competitiei prin sportivitatea acestei mici trupe traznite si deosebit de inchegate.
.
  Nu cred ca are rost sa va spun despre faptul ca la orele 19.00 ,retrasi la vila unde erau cazati, dupa ce ne-am  revenit din mirajul spectacolelor...am mai asistat la spectacolul de dupa? Nu de alta, dar de la cea mai mica - 8 ani- si pana la cel mai ...cu experienta parinte, s-a cantat si s-a dansat vorba ceea din poveste,pana-n zori (bine, sa nu exageram, dar nu mai lipsea mult).
Trupa "JOC"!
.
  Si veni si ziua cu emotii maxime, "ziua tragica",ziua premierii...
  Pacat!
  Nu, linistiti-va, pacat de spectacolul de a doua zi, nu de alta, dar exagerarile prezentatoarei si cat a batut campii ...erau sa umbreasca pe cei care ne-au incantat pana la momentul premierii cantand sau facand scheciuri, momente exceptionale umbrite de exagerarile artistice ale d-rei care -nefericit- a fost pusa cu microfonul in mana ,printre altele batand campii cu brio despre prietenia Ploiesteano (organizatori) - Constanteana (care oras s-a prezentat cu doua trupe,una a Palatului Copiilor si alta a unui colegiu, foarte bune de altfel), facandu-ne sa ne intrebam daca nu cumva se bat apropouri la premiile care se vor lua...si de catre cine...Slava domnului ca si Ploiestiul si Constanta au fost de exceptie, astfel incat chiar au luat premii deosebit de meritate, numai ca...revenim la batut campii vreo trei ore printre momente artistice despre cat de mult se iubesc palatele copiilor din cele doua municipii...Dar am scapat din asta
.
.
.
.
.
.
intregi...
.
  Si mai vreau sa marchez un moment deosebit de prost ales si scos in evidenta: premiile au fost multe, pe sectiuni, pe trupe, spectacol, etc si amd, bine gandite si deosebit de inspirat impartite, doar ca , organizatorul principal,Primaria Ploiesti, care de altfel, sa ne fie cu iertare, s-a achitat exceptional de sarcina organizarii acestui festival, a dat-o in bara cam rau cu ceea ce nu se gandea nimeni.In acest festival nu se dau premii in bani, ci doar diplome, ,medalii,cupe,de altfel frumoase si cu multa importanta pentru performerii participanti.Ei bine, reprezentantii Primariei Ploiesti au tinut mortis sa ofere premii in bani-cecuri-pentru trupa ploiesteana! Da, este dreptul tau sa-ti premiezi reprezentantii, dar nu poti astepta pana acasa?Nu o poti face intr-o mica festivitate la tine?Stim toti ca Primaria Ploiesti sustine cultura si cetatenii sai, stim ca are bani si-i foloseste judicios, este normal ca pe ai tai, doar ca au participat si nu ca ar veni cu premii, vrei sa-i recompensezi si sa le aratai recunostinta,dar....intr-o mare de participanti-mai ales copii-chiar trebuie sa te lauzi? La un festival national? Si mai ales ca stii ca sunt si cate unii care au venit pe banii lor si ai parintilor ca sa castige premii pentru institutia si localitatea sau sectorul lor si ca astfel se simt cam aiurea? Oricum ce gest este acesta, de fala?
  Ciudata hotarare si deranjanta.
.
  Ei bine, ca sa sfarsesc, "ai mei", trupa "Joc", pe langa premii individuale au luat si premiul 2 ca trupa si spectacol, premiu care efectiv a fost recunoasterea de care aveau nevoie, gura de oxigen ,impulsul si asta pentru ca amatori sau nu, sufletul lor se hraneste cu aplauze si cu recunoastere, cu dragoste si veselie !
Craiovenii si sarmalele lor...Spectacolul: EXCELENT!
  Nu pot sa va explic cum a fost explozia colectiva de bucurie, de nepovestit, mai ales ca ,vazand celelalte trupe, valoarea lor , se resemnasera cu ideea ca au castigat numai participand si ca nu are importanta daca nu pleaca cu vreun premiu...Dar au urcat scena pentru  premii la dans, interpretare, etc si amd., inclusiv ca trupa si spectacol in sine, ceea ce i-a facut sa sara in sus de bucurie.
.
  Am plecat de acolo felicitand pe toti concurentii pe care-i prindeam prin sala si pe holurile Casei de Cultura din Busteni, toti cei care au urcat pe scena in aceste zile, care si-au reprezentat judetele si chiar zonele traditionale cu spectacole extraordinar de frumoase,bogate, pline de imaginatie si da, de arta !
  Mi-e greu si nu am timp (!) sa va spun ca oltenii din Craiova au adus pana si sarmale fierbinti pe scena, iar botosananii (fetita de la inceputul povestii ,cea care plangea si baiatul erau din Botosani) au avut un dans exotic, de jungla, o fantezie si nebunie totala sau..sau...ce rost are, pur si simplu a fost extraordinar (da, si ploiestenii care chiar au meritat Marele Premiu pentru un spectacol despre...fotbalul in familie, atat de reusit ,atat de bine jucat si dichisit, incat pur si simplu au spart clasamentul !) Dar mi-e usor sa va spun ca "cei mici" au fost la inaltime, depasind pe multi "mari"!

  Dar cea mai frumoasa surpriza a fost reprezentanta Liceului Tehnologic Maneciu,Prahova, eleva de 14 ani (Mihaela Despan), care SINGURA a facut un spectacol de 30 de minute, fiind unica in acest festival prin faptul ca nu a avut echipa si s-a descurcat deosebit  de bine, castigand si un premiu intai !
  Mare curaj, deosebit talent !
.

  Si, in scurt: Casa de cultura Busteni s-a prezentat excelent, ea insasi
fiind foarte bine pregatita tehnic si arhitectonic pentru organizari spectacole moderne,cu cerinte mari, organizatorii - lasand la o parte momentele stipulate - au scos un Festival deosebit, bine pregatit,de valoare,iar juriul...sa-l tina dumnezeu ca de la mic la mare a fost "pe felie" si a premiat cu o inspiratie si corectitudine rara.
.
  Trupa "Joc"este formata din:

 Gabriel Persinaru-14 ani : premii pentru dans si actorie,(doua)
 Toria Dragulescu-13: premiu pentru dans,
 Marcuta Maria 10: premiu pentru actorie,
 Florea Claudia 13,
 Florea Catalina 8: premiu pentru actorie,
 Girjoaba Stefania 15,
 Garjoaba Cosmin 12,
 Ivaschescu Alexandra 11,
 Nastase Anamaria 9,
 Ilie Victor 20,
 Matei Alexandra 15,
 Didita Sebastian 14, 
 Mircea Liliana 19, 
 Ion Ana Maria 18,
 Murgulet Sonia 20,
 Enea Rafaella 13, 
 Brebinaru Cosmin 17,
 Claudia Toader 20 ani
 Profesor indrumator (singurul) : Bacescu Magdalena. 
  
 Scris si editat :nemotoujours
 Fotogalerie pe facebook :DA CLICK AICI !

Trupa de teatru "JOC" a Clubuli Copiilor din sect.1 Bucuresti


 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu