"MuzeoScoala"- programul de expozitii interactive in cadrul institutiilor de invatamant


MuzeoScoala"- programul de expozitii interactive in mediul institutiilor de invatamant
- educatie demonstrativa
.

Obiectivul programului si modul de aplicare:

A.Obiectiv:
   Programul este conceput de catre ONG "Suntem Romania!" pentru a functiona zonal, avand ca partener o scoala generala/liceu care astfel devine platforma cultural-educativ- informativa pentru 4 saptamani periodic, constand din cate  o expozitie muzeala tematica in jurul careia se desfasoara intalniri, prezentari, prelegeri, sustinute de catre personalitati competente in domeniul ales, astfel incat in aceasta institutie devenita baza expozitionala, sa fie atrasi copiii si tineretul din raza sa, de pe teritoriul zonei stabilite, pentru a le fi prezentate stiinta, cultura si istoria "pe viu", ca obiecte si persoane, dar si pentru a li se aduce la cunostinta oferte de scolarizare si de culturalizare din domeniul prezentat, chiar oferte profesionale.
Secventele- atelier din program sunt complementare si dezvolta interes pentru scoli superioare, cercetare si autoeducare continua.
B. Modul de aplicare:

- transferarea capacitatilor expozitionale, descriptive si demonstrative muzeale ale ONG "Suntem Romania!" in spatii nonconformiste ale institutiilor de invatamant, direct in intampinarea elevilor, astfel incat acestea sa nu se identifice cu actul educational clasic si sa devina captivante, aducand stiinta, tehnica, istorie, cultura, pentru a nu mai fi nevoie sa se deplaseze la distanta, expozitiile realizandu-se in zonele de circulatie a elevilor, nu in clase ori spatii special destinate.

   Este propusa aceasta solutie deoarece mare parte din publicul vizat, din varii motive, nu reuseste sa ajunga in centrele cultural-educative mai mari, dezvoltate, traditionale, pentru a se informa, asociatia noastra hotarand astfel sa faca efortul de a transporta colectii intregi din gestiunea sa si a colaboratorilor, inclusiv persoane cu competentele necesare, direct catre domiciliile tinerilor beneficiari.

Calendarul programului:

 programul se desfasoara pe parcursul cate unui an scolar,  in 4-5 institutii de invatamant scolar-liceal-universitar din jurul si la distanta de orase mari, de preferat resedinta de judet, plasate in localitati (UAT-uri) care pot polariza - atrage tinerii de pe raza unui teritoriu din jurul lor, astfel incat publicul sa poata ajunge usor si repede la institutia ce gazduieste programul in discutie ca partener zonal. Astfel, institutii de invatamant din cele 4 puncte cardinale ale judetului Prahova devin partenere in program. La ora actuala participa 2 localitati cu doua licee, doua scoli, un camin cultural si se discuta pentru alte 2 localitati.
  Programul este format din 7 sectiuni expozitionale tematice diverse cultural-educative ce contin exponate si prezentari stiintifice, istorice, tehnice, sociologice, care pot fi sustinute de exponatele prezentate, ca exemple sau generatoare de discutii si prezentari, fiind rotite intre institutiile partenere ciclic. Acestea la randul lor contin cate 4-5 secvente- atelier de prezentari si demonstratii saptamanale ( o zi pe saptamana).
  Sectiunile si secventele sunt interschimbabile, pentru atenuarea si compensarea situatiilor de forta majora. Schema de lucru permite extinderea cu teme noi continuu. 
  La sfarsit de sectiune-concursuri
  Programul fiind extins pe multe localitati, poate oferi astfel reclama sponsorilor intr-o zona extinsa, pe termen lung si cu extindere in anii scolari urmatori, prin titlul de "partener MuzeoScoala"
  Astfel:

  Exemplu:
 - sectiunea "Povestile zborului" deja finalizata ca prima editie, se bazeaza pe expunerea de machete si diorame, piese de colectie  si literatura tehnica si beletristica pe teme aerospatiale, istoric, stiintific, tehnic , cu cate o prezentare diferita saptamanal timp de o luna calendaristica in timpul efectiv al programului scolar, prezentare sustinuta de veterani de razboi aviatori, instructori de zbor, scoli de aviatie, firme de aviatie din industrie si servicii, profesori, cercetatori, piloti, personal aviatic.
  De notat: la prima sectiune de acest gen a participat cu prezentari si a interactionat cu tinerii si dl. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, consilier pe teme educative al Asociatiei noastre.

  Sectiuni:

1 - "Povestile zborului"

2 - "Fabricat in Romania"

3 - "Eu, calculatorul- trecut si viitor "

4 - "Vorbesc romaneste!"-Armata, protectorul istoriei si al viitorului meu;

5 - Povestea sunetului si a imaginii mecanice; 

6 - "Alo, ma auzi?"- comunicatiile, drum spre viitor.

7 - "Traim intr-o lume verde"- militand pentru protejarea resurselor planetare. 

Prima secventa- start 16.03.2023- final 07.04.2023


Secventa a doua: start 08.05.2023- in desfasurare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu