- 12.dec.2019 -prin hotarâre judecatorească se infiintează Asociatia Cultural- Educativă pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific si Istoric, "Suntem România!" (numita in continuare "SR!"), după functionarea încă din martie 2013 ca Grup de Initiativă.
- ianuarie 2020: prima acțiune oficială a "SR!" ca Asociatie ONG, a fost declanșarea campaniei "Salvăm un Rombac", cu pregătire încă din aprilie 2019, ante certificare Asociatie"SR!", la inițiativa membrului cofondator, manager știintific al acesteia, dr. in istorie Sorin Turturică, cel care ulterior s-a ocupat si de întocmirea dosarului de clasare in Lista Monumentelor Istorice (in Patrimoniul Național) a celor doua ultime aeronave Rombac 1-11. AICI
- 24.febr.2020 a fost certificată CUI+ CIF Asociația "SR!". AICI
2021:
- 4 martie 2021- Aeronavele YR-BRE si YR-BRI de tip Rombac 1-11, ultimele complete si bine conservate din lume, au fost incluse in Patrimoniul Național, categoria "Tezaur" - o premiera absolută pentru România in domeniul aviatic. Astfel, campania "Salvăm un Rombac" declanșată și susținută de către "Suntem România!" la inițiativa si cu concursul profesional al istoricului dr. Sorin Turturică și-a atins scopul principal: salvarea de la o distrugere sigură a acestor doua valori ale istoriei industriale românești.
- 8 martie 2021: primul eveniment cu public realizat de catre "SR!" in parteneriat cu Cercul Militar Ploiești și în colaborare cu alți parteneri: Uniunea Elena din România, Casa de Cultură a Studenților Ploiești.
"D'ale martisorului", expoziție de marțisoare și de parfumuri și spectacol de teatru, dansuri, cântece, miniconcerte de muzica clasica, folk si ușoară. AICI
- 13 aprilie 2021: emiterea cererii "SR!" de declanșare a procedurii de clasare în Patrimoniul National a celei mai vechi rafinării în conservare din Europa, "Steaua Română", Câmpina și demararea independentă a demersurilor de documentare pentru a se întocmi dosarul de clasare. Consilier tehnic ing. Daniel Anghel. AICI
- 11.aug.2021: emiterea cererii "SR!" de clasare a monumentului "Crucea Domnitorului" de la Melnicesti. AICI
- 01.sept. 2021-emiterea cererii "SR!" de clasare a liniei istorice de cale ferată Campina-Campinita-Telega ("Teleguța")- coordonator proiect Adrian Berinde, consilier tehnic ing. Daniel Anghel. AICI
- parcursul anului 2021: Participarea ca entitate din componența "SR!" a "Muzeului Industriei in Spatiul Romanesc" (MISR) cu peste 100 de piese diverse la expozitiile deja traditionale pentru "SR!", "Made in Ro", concepute si organizate de catre partenerul nostru "Asociatia Escu", la Iasi, Timisoara si Cluj. AICI
- noe. 2021 "SR!" emite cerere de urgenta pentru declansarea procedurii de clasare a liniei de cale ferata "Teleguta", constatand ca aceasta este in pericol de demontare.
- 04.noe. 2021: ca urmare a demersurilor si documentarilor "SR!" se declanseaza procedura de clasare a liniei "Teleguta" si protejarea pentru 12 luni a acesteia ca monument istoric, pana la definitivare. Astfel se stopeaza orice actiuni de posibilă distrugere.
- 09.dec. 2021: ca urmare a demersurilor si documentarilor "SR!" se declanseaza procedura de clasare a rafinariei si protejarea pentru 12 luni a acesteia ca monument istoric, pana la definitivare. Astfel se stopeaza orice actiuni de posibilă distrugere.
Pe tot parcursul anilor 2020 si 2021 au fost depuse dosare cu cereri de parteneriat la diverse Ministere si entitați ONG, unele au fost stabilite si semnate, altele sunt încă în lucru, dar și către Primaria Ploiești pentru obtinerea unui imobil adecvat, astfel încât "SR!" să poată desfășura în condiții bune si organizare exclusivă activitațile Centrului Cultural- Educativ Muzeal conform Statutului său. Pentru aceasta i-a fost oferit un corp de liceu cu demisol, trei nivele plus mansardă și curte proprie plus una în comun, astfel încât în data de 21.12.2021 a fost depusă cererea de concesionare/ folosință a imobilului in cauză.
- Ulterior, pe parcursul anului, "SR!" a realizat urmatoarele evenimente tot la Cercul Militar Ploiesti, cu participarea membrilor, partenerilor si colaboratorilor:
- Ziua femeii: expo martisoare, cosmetice si obiecte de toaleta si spectacolul de dans ,muzica si teatru "D'ale martisorului";
- Ziua copilului: expo de jucării,
- Ziua transmisionistilor: expozitie tehnica si prelegeri tematice (Daniel Costescu GMK, Alex Stoian)
- Ziua aviației: expoziție istorică (Traian Dumbraveanu, muzeograf), tehnică si prelegeri tematice (dr. Sorin Turturica, istoric, Traian Dumbraveanu, muzeograf),
- Ziua radiolocatoriștilor: expoziție tehnică si prelegeri tematice (col. rtr. Emil Șotropa, Alex Stoian)
- expo "Platane si vinyluri".
Permanent în sala centrală a Cercului Militar Ploiesti sunt expuse piese din colectiile Muzeului nostru.
Pe parcursul anului 2021, membrii "SR!" au participat continuu cu activitățile obisnuite de presa multimedia la actiuni ale MApN/MAI si ale ONG-urilor partenere, realizând reportaje scrise, foto si filmate. (C-tin Ghiveci, Anatolie Sirbu, Aurelian Bucur, Ana-Maria Stoian, Alex Stoian).
Sponsori: "Cook Communications", "Bibi Vacanta" si persoane particulare.
2022:
Pe parcursul anului 2022, membrii "SR!" au continuat activitățile obisnuite de presa multimedia participand la actiuni ale MApN/MAI si ale ONG-urilor partenere, realizând reportaje scrise, foto si filmate. (C-tin Ghiveci, Anatolie Sirbu, Aurelian Bucur, Ana-Maria Stoian, Alex Stoian).
In acest an a fost pregatit si a fost demarat programul de expozitii tematice interactive dedicate profesiilor,traditiilor si invatamantului militar "Pentru Patrie":
- "Secretele Marii"- impreuna cu Fortele Navale Romane;
- "Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare"- impreuna cu Fortele Aeriene Romane";
- "Noi suntem Terestrii"- impreuna cu Fortele Terestre Romane.
- aprilie- prima editie a manifestarii de 2 zile "Noi suntem Terestrii".
Sponsori: "Cook Communications", "Bibi Vacanta" si persoane particulare.
2023:
Pe parcursul anului 2023, membrii "SR!" au continuat activitățile obisnuite de presa multimedia participand la actiuni ale MApN/MAI si ale ONG-urilor partenere, realizând reportaje scrise, foto si filmate. (C-tin Ghiveci, Anatolie Sirbu, Aurelian Bucur, Ana-Maria Stoian, Alex Stoian).
Totodata au fost continuate actiunile in curs pentru salvarea de la demolare a fostei rafinarii "Steaua Romana" si a caii ferate istorice "Teleguta".
- martie- iunie MuzeoScoala cu "Povestile zborului" si "Fabricat in Romania"la liceele teoretic si tehnologic din Mizil, Prahova,evenimente pe termen lung.
- august - "Jazz on the Rooftop"- participare la festivalul organizat de catre Filarmonica si Primaria Ploiesti cu expozitia "Jazzul in memoria placii, benzii si cip-ului".
- septembrie: "Secretele Marii"ed.2
- octombrie: "Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare", ed. 2
- octombrie: "Noi suntem Terestrii", ed.2
- noiembrie: " CosmoCronici", ed.1, impreuna cu dl.cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu si dl.prof. Alex. Mironov, ed.1
Sponsori: "Cook Communications", "Bibi Vacanta", "Zetea", "La Cocos" si persoane particulare.
2024:
Pe parcursul anului, membrii "SR!" au continuat activitățile obisnuite de presa multimedia participand la actiuni ale MApN/MAI si ale ONG-urilor partenere, realizând reportaje scrise, foto si filmate. (Ana-Maria Stoian, Alex Stoian).
Totodata au fost continuate actiunile in curs pentru salvarea de la demolare a fostei rafinarii "Steaua Romana" si a caii ferate istorice "Teleguta".
- februarie: demararea actiunilor de relocare a colectiilor "Muzeului Industriei in Spatiul romanesc" si de stabilire pe termen lung a unei destinatii unde se pot realiza expozitii diverse,publice,cu acces liber intr-un orar permisiv si in siguranta.
Spatiul oferit de catre UPG Ploiesti s-a dovedit a fi cel mai potrivit, fiind practic in campus universitar si institutie de cultura.
- februarie: deschiderea expo "Radio Romania" la Palatul Culturii Ploiesti.
- martie:
simpozionul "Conditia femeii in Romania"ed.1, avand ca invitate 6 doamne si o domnisoara din diferite cercuri si cariere profesionale.
- mai: "Noaptea Muzeelor"- prima inscriere si participare ca muzeu - colectie universitara a expo "Fabricat in Romania", sub acoperisul Casei de Cultura a Studentilor a Universitatii Petrol si Gaze Ploiesti.
Totodata a fost fondata Expozitia universitara permanenta "Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc" pe aceeasi adresa.
- iunie - "Vara copiilor":
eveniment de 2 zile cu jocuri,muzica,dans, realizat in Gradina Botanica Bucov impreuna cu ApDTPh.
- iunie - "Bucuria alergarii cu Invictus" :
cros de masa pentru toate varstele, cu spectacol artistic, demonstratii sportive si de prim ajutor, realizat impreuna cu Invictus Romania si Primaria Ploiesti.
- iulie - prima excursie tematica a Asociatiei, cu 37 de elevi de liceu din Ploiesti, "Cadet in Fortele Navale Romane", realizata in programul "Tinerii Ploiestiului Pentru Patrie", pe durata a 4 zile, avand suportul Fortelor Navale Romane.
Sponsori: "Cook Communications", "Bibi Vacanta", "La Cocos" si persoane particulare.
- septembrie:
"Artileria in Romania"- sarbatorirea Zilei Artileriei A.A si a artileristilor,
la Cercul Militar Ploiesti.
"Din istoria industriilor in spatiul romanesc"- simpozion la prima editie.
Astfel,programul in cauza si-a dovedit din nou calitatile educative si necesitatea.
- decembrie:
- 03.12 "Impreuna suntem mai empatici"- coorganizare
- 18.12 "A fi elev in timpul razboiului":
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu