Urmariti ce a scris mai jos :
Oare cate operații a executat CIA în 25 ani in Orientul Mijlociu? Multe din ele nu sunt cunoscute, dar unele au ieșit la iveala. Sa ne referim la câteva. Si să începem cu alegerile din Siria.
Siria a fost aleasa de strategii SUA ca "tară-ghid" pentru a experimenta "democrația americana", pas indispensabil în încercarea de a o înscrie in orbita politica a Statelor Unite. Agentii Washingtonului au facut presiuni pentru a se organiza "alegeri libere" cu toate caracteristicile occidentale de la New York: manifeste, mitinguri, liste electorale, urne etc. Orasele si satele siriene au fost tapisate cu manifeste in care scria: "Votează dacă vrei să fii liber!" .
Aceste manifeste puteau însa fi citite de foarte putini sirieni si nimeni nu înțelegea ce înseamna "Votează pe cine vrei!".
DA PAGINA !
Alături de efortul propagandistic prin manifeste, CIA a mobilizat toate persoanele ce puteau fi utile sa-i convingă pe sirieni de 2 lucruri: necesitatea de a vota si posibilitatea de "a vota liber". Aceasta opera de "convingere" a fost desfășurata prin mijlocirea preoților protestanți, învățătorilor englezi, oamenilor de afaceri, turiștilor. Americanilor de origine siriana li s-a cerut sa le scrie rudelor din Siria si sa le invite să-și exprime votul.A fost o operație bazata pe aceeasi schema pe care CIA o va mai folosi in alte tari, nu numai in Orientul Mijlociu. In Italia, cine nu-și mai amintește, de exemplu, de manifestele sau de scrisorile din Palermo, Bari, Foggia, Reggio Calabria si din atatea alte orase?
In Siria s-a soldat cu un faliment rasunator. In sate, unde comanda feudalul, acesta a ordonat supusilor pe cine sa voteze, la fel cum ordona de unde sa fie cumpărat uleiul sau carnea de berbec. La Damasc mii de persoane așteptau pe străzi in preajma alegerilor, oferindu-și votul care era dispus sa dea mai mult. Pe strazi a fost o adevărata nebunie pentru a acapara voturi. Cu câteva ore înaintea deschiderii sediilor electorale au avut loc schimburi de focuri, numărul victimelor nu s-a cunoscut niciodată, dar, după mărturiile câtorva ziariști, a fost un adevărat măcel.
IN fata acestui insucces, oamenii CIA, și-au dat seama ca era inutil sa încerci sa impui un sistem " democratic" într-o tara care avea alte tradiții decât SUA. S-a ajuns la concluzia ca era mai indicat sa acționeze la nivelul vârfurilor conducătoare, sa-i protejeze pe oamenii politici "prieteni" si sa-i opună "dușmanilor". Un obstacol serios însa în realizarea acestui tel era faptul ca Washingtonul sprijinea statul Israel abia construit. In căutarea unui aliat sigur, ochii CIA au lăsat Siria si s-au îndreptat spre Egipt, Mai întâi au mers pe o cale folosita și în Italia, aceea a predicilor religioase. In Italia pentru a preveni victoria frontului popular format si comuniști si socialiști, strategii americani au sfătuit Vaticanul sa răspândească în întreaga tara un întreg regiment de predicatori cea aveau sarcina sa-i invite pe credincioși sa nu voteze pe comuniști.Un strălucit predicator se distinsese in mod deosebit în discursurile înfocate împotriva comuniștilor.
"De ce sa nu facem la fel si in Orientul Mijlociu", și-au zis șefii CIA.Trebuia găsita o armata de predicatori musulmani si cineva care sa se distingă, asa cum se întâmplase și în Italia.
Extras din cărticica Mana lunga a spionajului american de Enzo Catania editia din 1991
Sound familiar de prin '89 pe la noi și astăzi cu Orientul Mijlociu reloaded?
- Testokick -
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu