24 octombrie 2014

679."Hayk" - armenii in Romania - o istorie nestiuta ! Fotoreportaj : expozitia intitulata “Valori Culturale Armene la Dunarea de Jos” la muzeul "Paul Paltanea" din Galati

Alfabetul armean
(Sau de la Noe pana la Romania !)

Costas, membru marcant al "Suntem Romania!", care dupa cum stiti se ocupa de relatia noastra cu Muzeul "Paul Paltanea" din Galati, ne informeaza despre o expozitie cu totul deosebita ,despre armenii din Romania, mai specific din Galati.
Hai sa cititi si sa aflati lucruri pe care sigur nu le cunoasteati !

    "Intr-o lume aflata in perpetua schimbare, adesea uitam un lucru esential: istoria comuna a umanitatii. Desi am iesit de sub spectrul opresiv al colectivismului, intrarea noastra inopinata in lumea individualista actuala, nu a adus bunastarea preconizata; oricat de mult am incerca sa ne diferentiem prin diferite mijloace, tot ramanem legati unii de ceilalti. Dovada vie, sta sloganul Uniunii Europene: “Uniti in diversitate”.

Muzeul de Istorie “Paul Paltanea” din Galati, materializeaza acest concept prin expozitia intitulata “Valori Culturale Armene la Dunarea de Jos”. Inaugurata pe 19 septembrie, evenimentul doreste sa creioneze o fila de istorie a orasului Galati care, din pacate, este prea putin cunoscuta. Contributia comunitatii armene este adusa in atentia publicului, astfel, realizandu-se o reparatie morala de mult asteptata. Armenia are o istorie bogata si in acelasi timp fascinanta. Numele original al tarii în armeană era Hayq (pluralul pentru "armeni", ad literam). Conform legendei, Haik ar fi fost un arcas legendar care a scapat din orasul Babilon, inainte ca celebrul turn sa se prabuseasca; totodata, acesta ar fi un stra-stranepot al lui Noe si stramosul poporului armean.  Civilizatia armeana dateaza de aproximativ 4.000 de ani I.Hr. si a inflorit la poalele muntelui Ararat, munte care ar adaposti Arca lui Noe. Armenia este primul stat din lume care a adoptat religia oficiala crestina in anul 301 I.Hr. iar Biserica Apostolica Armeana este cea mai veche biserica din lume."

*Costas*

DA PAGINA !


 Alfabetul armean este unic, fiecarei litere corespunzandu-i si un numar:
1
2


   Mesrob Mastoth este considerat a fi patronul spiritual al natiunii armene; la varsta de 35 de ani, acesta a inceput sa cutreiere prin salbaticie, traversand Asia Mica. Dupa zece ani, povestea spune ca, mana lui Dumnezeu i-ar fi aparut si ar fi ars, pe peretele unei pesteri, 36 de litere de foc ( alfabetul actual contine cu 2 litere mai mult). Teritoriul Armeniei a trecut sub stapanirea celor doua imperii rivale - Otoman si Persan – intre secolele XVI – XIX. Fiind inconjurata de popoare islamice, numeroasele incursiuni militare au distrus multe edificii crestine. Povestea manastirii Amaras, releva statornicia armenilor; a fost praduita de persi, arabi si de hoardele lui Gingis Han. Regele mongol Temur Lenk a ordonat distrugerea intregii manastiri si aruncarea pietrelor intr-un riu. Calugariii supravietuitori, au astept sa plece regale, iar apoi, au inceput sa reconstruiasca manastirea piatra-cu-piatra. In perioada sovietica, Armenia, era “perla” uniunii: cele mai avansate institute stiintifice, cele mai bune alimente si produse aprovizionau o piata de 286 de milioane de oameni, ce cuprindea zona Marii Negre si Baltice. Din nefericire, declinul a fost unul fulgerator si a inceput cu cutremurul din decembrie 1988, ce a masurat 6,9 grade pe scara Richter; orasele industriale din Nord au fost complet distruse, lasand in urma durere si nostalgie (numarul victimelor decedate s-a ridicat la 25.000). Astazi, Armenia, se afla sub un embargo comercial impus de catre Turcia si Azerbaijan si intr-un conflict militar pentru regiunea Nagorno - Karabakh cu cea din urma.  

In Romania, armenii au pus piciorul acum 1.000 de ani, fiind cea mai veche comunitate din tara. Istoric, liantul apropierii Romaniei si Bulgariei au fost coloniile armene de pe aceste teritorii, element comun trecut cu vederea adesea. De-lungul secolelor, aceste colonii au fost unite iar membrii acestora au migrat dintr-o tara in alta, pastrand totusi legaturile de rudenie sau de prietenie. Legatura cea mai puternica s-a mentinut intre coloniile din orasele situate in apropiere unele de altele: Rusciuk, Varna, Bazargic, Silistra, Balcic si Bucuresti, Giurgiu, Constanta. In acest sens, avem un exemplu graitor: in anul 1930, colonia armeana din Braila avea baieti neinsurati, iar la Rusciuk – Ruse de astazi – erau multe fete nemaritate, lucru ce l-a determinat pe Consulul Republicii Armene in Braila, sa oficieze ceremonii intre tinerii din cele doua orase. Prezenta in Bucuresti a armenilor originari din Bulgaria, a dat nastere unei noi legende legate de nasterea orasului; orasul ar fi fost fondat de catre armeanul Hapet Boukor, originar din Varna, care da numele orasului Boukor – Aske, orasul lui Boukor. Armenii din cele doua colonii au participat impreuna la numeroase operatiuni revolutionare si actiuni politice. In actiunile revolutionare indreptate impotriva turcilor,  ei au colaborat cu bulgarii si macedonenii, lucru care a dus la intarirea prieteniei dintre cele doua popoare * sursa : Supliment , August 2014, Ararat – Periodic al Uniunii Armenilor din Romania

Revenind la orasul Galati, mentionam ca, armenii s-au asezat in portul Galati incepand cu sec V, fiind obligati sa-si paraseasca locurile natale. In anul 1418, Alexandru cel Bun aduce 3.000 de familii de armeni, pe care le stabileste in sapte orase din Moldova, unul dintre ele fiind si Galati. Perioada postbelica a fost infloritoare din punct de vedere economic, cultural, politic, social si pentru familiile armene. Astfel, la Galati, dupa anul 1920, sunt trecute in evidenta peste 500 de familii de armeni. Comunitatea, imputinata in decursul anilor, a sporit din cauza atrocitatilor la care au fost expusi armenii din Turcia in cursul Primului Razboi Mondial si al Razboiului greco-turc din 1922 cand, numerosi comercianti armeni din Constantinopol si Smirna si-au stramutat afacerile comerciale la Galati. In anii 1925-1926 s-a construit o scoala cu patru clase si sali pentru manifestari artistice. Aceasta scoala a functionat pana in anul 1946.

Dupa instaurarea comunismului, majoritatea familiilor cu situatie materiala buna au emigrat in tarile capitaliste. In anii 1948-1949 peste 30 de familii din Galati au emigrat in Armenia sovietica. In 1960 au mai ramas in Galati circa 100 de familii. Un edificiu-reper pentru existenta etniei armene pe teritoriul judetului Galati  il reprezinta Biserica Apostolica Ortodoxa Armeana “Sfanta Maria”.

3
Prima atestare a unei Biserici Armene din Galati o face misionarul catolic Maria Luigi Bidu, in anul 1669, fara a intra in detalii despre aceasta, spunand doar ca una dintre biserici era pastorita de un anumit episcope Sahag. In 1821, biserica este arsa de turci, in timpul miscarii eteriste. La sfarsitul aceluiasi an, armenii pun mana de la mana si ridica o noua biserica din lemn, avand hramul Surp Asdvadzadzin ( Sfanta Nascatoare de Dumnezeu ). Din pacate, biserica este din nou distrusa si va ramane asa pana in 1823. In locul acestei biserici s-a ridicat actuala biserica, pe un teren aflat pe strada Armeana. In momentul de fata, Biserica armeneasca “Sfanta Maria”, este locul de adunare al micii comunitati armene din Galati.

O mica frantura din vasta istorie armeana este vizibila in cadrul expozitiei mai sus amintite. Pe data de 5 octombrie, a avut loc o ceremonie celebrativa, la care a luat parte si Arhiepiscopul Bisericii Armene din Bucuresti, Preafintitul Datev Hagopian; cu ajutorul Uniunii Armenilor din Romania – filiala Galati, Bibliotecii “V.A. Urechia” si Serviciului Judetean Galati al Arhivelor Nationale, vizitatorii por regasi obiecte de o importanta majora. Numeroase carti datand inca din anul 1700
Dictionarul limbii armene,1769,Venetia
.
.
Gramatica armeana,1770,Venetia
Cartea proorocului David
Obiecte de cult din
Biserica Armeana Gal
ati
  Regasim si latura comerciala pregnanta a
 comunitatii armene din 
Galati
.
.















































Expozitia, evoca si pe membriii marcanti ai comunitatii armene din Galati, iata cativa dintre ei:
-         Madgearu Virgil, professor la Academia de Inalte Studii Comerciale din Bucuresti, fost ministru
-         Dintre membrii familiei Aburel il reamintim pe Eugen Aburel – personalitate de renume international in domeniul medicinei, ale carui participari la diverse congrese au adus faima stiintei obstetricale si ginecologice romanesti; acesta, a efectuat cercetari in Departamentul de Fiziologie al Universitatii Sorbona
-         Stefan H. Stefan, primar al orasului Galati, avocat, senator si presedinte al Comisiei Interimare 1925-1926

.
  -        Grigore Trancu-Iasi, personalitate marcanta a vietii politice, economice si culturale. De profesie avocet, fost Decan al Baroului de Avocati Covurlui, membru al Consiliului de Disciplina al Uniunii Asociatilor de Avocati din Romania si primar al orasului in perioada 1930-1931; acesta a detinut imobilul actual al Muzeului “Paul Paltanea”. Sora sa, Marta Trancu-Rainer, a fost prima femeie chirurg din Romania, conducand trei spitale militare – orintre care si Coltea- in timpul Primului Razboi Mondial
.



O incursiune interesanta ce trebuie spusa in mod necontenit. Armenia, desi departe, este prezenta pretutindeni… trebuie doar sa privim in jurul nostru !






.













Fotoreportaj:
*Costas*

Un comentariu: