01 noiembrie 2017

1256. „ASTA-I MUZICA CE-MI PLACE!”

.
.
        Forțele Navale Române marchează, printr-o serie de evenimente planificate în perioada 3-7 noiembrie, împlinirea a 140 de ani de la victoria obținută, pe Dunăre, de către marinarii militari români, în timpul Războiului de Independență, împotriva otomanilor.

        Personajul principal omagiat este generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel căruia i-a fost încredințată, în anul 1877, comanda bateriilor de coastă de la Calafat, acestea fiind încadrate, în majoritate, cu marinari. În timpul inspecției, la bateriile de la Calafat, Principele Carol I a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. La prima lovitură românească, acesta a rostit celebra expresie „Asta-i muzica ce-mi place!”. La data de 7 noiembrie 1877, bateria de mortiere „Perseverența” a încadrat monitorul otoman „Podgorița”, iar la cea de-a 77-a salvă l-a scufundat și, odată cu acesta, încă un remorcher și două șlepuri otomane.

       Glorioasele fapte de vitejie ale marinarilor militari români din timpul Războiului de Independență, precum și personalitatea remarcabilă a generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, vor fi aduse, din nou, în atenția publicului, prin intermediul unor evenimente, organizate la Constanța, în satul Tonea din județul Călărași și la Calafat, în județul Dolj.

       Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, va găzdui vineri, 3 noiembrie, simpozionul intitulat „România și oamenii săi în timpul Războiului de Independență”. În satul Tonea, comuna Modelu din județul Călărași, locul unde generalul Maican și-a găsit sfârșitul în urma unui tragic accident, va avea loc duminică, 5 noiembrie, un moment festiv prin care se va acorda școlii din localitate denumirea onorifică „Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican”.
      La Calafat, va fi organizat marți, 7 noiembrie, un ceremonial militar și religios la Monumentul Independenței, precum și un simpozion la Muzeul de Artă și Etnografie din incinta Palatului Marincu.
      La toate evenimentele menționate, au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților publice locale, precum și strănepoatele generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, doamnele Alexandra Iuca-Slavu și Maria Mărgărita Iuca, venite, special, de la Paris, unde locuiesc de aproape o jumătate de veac.
****

Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican a avut un rol marcant în evoluția Marinei Militare Române moderne, fiind considerat ctitorul acesteia. A îndeplinit trei mandate la conducerea Flotilei Române, două mai scurte, unul în anul 1874 și altul în anul 1877, iar cel de-al treilea, cu o durată de nouă ani, în perioada aprilie 1879 – mai 1888.

Programul detaliat al evenimentelor este următorul:
DA PAGINA!

.
-       duminică, 5 noiembrie, orele 11.00-12.30, Satul Tonea, comuna Modelu, județul Călărași: depunere de flori la monumentul ridicat în fața școlii din localitate, în anul 1903, de către fratele generalului, Dimitrie Dumitrescu-Maican, pe locul în care s-a petrecut tragicul accident; dezvelirea unei plăci cu noua denumire a școlii, inaugurarea Colțului Marinarului și un moment artistic, oferit de către elevi;
-       marți, 7 noiembrie, orele 11.00-12.00, municipiul Calafat, Monumentul de Independență – ceremonie militară și religioasă, organizată de Statul Major al Forțelor Navale, cu sprijinul autorităților publice locale și al Brigăzii Multinaționale SE Craiova; orele 12.00-13.30, Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la Războiul de Independență.

-       vineri, 3 noiembrie, orele 11.00-12.30, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanța: în cadrul Simpozionului „România și oamenii săi în Războiul de Independență”, vor fi prezentate lucrările „România și Războiul ruso-româno-turc”, „Mihail Kogălniceanu și momentul declarării Independenței de Stat a României”, „Marina Română la Războiul de Independență”, „Generalul de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican”, „Programul de înzestrare al Flotilei României după perioada Războiului de Independență”; „Pe urmele generalului Maican”;

Foto:internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu