. |
. |
In marginea de nord-est a cimitirului de onoare a eroilor din Hârlău, există o cruce de piatră, unde an de an, de Ziua Eroilor vin persoane din afara orașului care depun flori, coroane, aprind lumânări și țin un moment de reculegere.
In dorința de a-l comemora la 100 de ani de la moarte pe acest erou, am mers la acest monument și am aflat câte ceva.
In dorința de a-l comemora la 100 de ani de la moarte pe acest erou, am mers la acest monument și am aflat câte ceva.
Pe crucea de piatră în partea superioară este o placă metalică cu următorul înscris:
” Geniu nefericit. RĂDOI MIHAIL, ns. 03.08.1893 Bogdana, județul Teleorman. Mort 07.11.1917 Hârlău. Erou – serg. MCC. CAV, V.AT – Botoșani.”
Acest militar nu poate fi din Divizia 13 infanterie Ploiești care a plecat pe front în iunie 1917.
Nu poate fi nici din instructorii detașați de Marele Cartier General pentru instruirea militarilor din Corpul Voluntarilor Ardeleni, ce au venit la Hârlău în baza ordinului 1948 al M.C.G. 19 febr./4 martie 1918.
Probabil militarul a făcut parte din permanența la depozitele Diviziei 13 Infanterie ce au rămas la Hârlău în zona gării Hârlău, aflate în subordinea Corpului V Armată, Botoșani.
Cum a murit (probabil în luptă) – deoarece scrie „Erou sergent RĂDOI MIHAIL”. Amintesc că în acea perioadă prin Hârlău au trecut trupe rusești care au părăsit frontul, și care se deplasau spre Nord ( A se vedea bătălia de la Mihaileni, județul Botoșani și Pașcani- județul Iași, dintre unități ale armatei române și ruși).
Sper ca la Ziua Eroilor, preoții și autoritățile să nu uite acest erou.
*col.(r) Miron Dumitru
*col.(r) Miron Dumitru
Eroii nu trebuie uitati niciodata.
RăspundețiȘtergere