27 martie 2021

2007. „Sea Shield 21”, secvență întrunită româno-poloneză desfășurată de artilerie-video


.

Una dintre secvențele terestre ale Exercițiului multinațional „Sea Shield 21”, organizat de Forțele Navale Române, se desfășoară, în perioada 19-29 martie, în poligonul de la Capu Midia. Trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze acționează conjugat, pentru respingerea forțelor inamice din proximitatea litoralului.
Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la acest exercițiu, cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”, iar prezența acestora în România reprezintă un bun prilej pentru marinarii militari români de a-și armoniza procedurile operaționale pentru lupta cu rachete de coastă împotriva navelor de suprafață.
Obiectivul principal al activităților de instruire româno-poloneze reprezintă asigurarea unui răspuns adecvat aliat pentru prevenirea, descurajarea și respingerea unor potențiale agresiuni pe flancul estic al NATO. Rachetiștii navali români și polonezi au ocupat poziții de lansare, în raionul terestru de pe litoral Sinoe – Vadu – Midia, unde au executat activități de recunoaștere, de verificare a stării căilor de comunicații și a terenului, precum și antrenamente de comunicații și de identificare ținte, de ambarcare-debarcare rachetă de exercițiu și de lansare rachete cu start fictiv asupra navelor de suprafață cu rachete
.

de tip P21 și P22, care pot lovi ținte aflate la distanțe de 40 de mile marine de țărm, și cu rachete de tip Naval Strike Missile, cu bătaie maximă de până la 100 de mile marine. Pe perioada dislocării în poligonul de la Capu Midia, rachetiștii navali români și polonezi și-au desfășurat activitatea, 24 de ore din 24, în condiții similare cu cele ale unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune, iar cadrul tactic a asigurat consolidarea interoperabilității unor forțe aliate.
***** Potrivit surselor istorice, prin Ordinul Comandamentului Marinei Regale nr. 663 din 12 martie 1941, a luat ființă Comandamentul Artileriei de Coastă, însă evoluția artileriei de coastă pe meleagurile noastre a început cu câteva sute de ani mai înainte, în secolul al XV-lea, când
.

Țara Românească și Moldova au utilizat pentru prima dată artileria în luptele de apărare a cetăților dunărene, și a continuat până în anul 1960, când regimul comunist din România a desființat artileria de coastă, ca gen de forță, din structura Marinei Militare Române. Cinci ani mai târziu, în anul 1965, a reapărut în structura Forțelor Navale Române prima unitate de artilerie de coastă (Divizionul 160), la Vama Veche, iar în anul 1978 a fost înființat Divizionul 545 Artilerie de Coastă la Capu Midia, ambele unități fiind în subordinea Diviziei 42 Maritime. În anul 2001, au fost, din nou, desființate aceste structuri, iar artileria de coastă a României a încheiat un alt capitol al istoriei sale. Tradiția celor două divizioane de Artilerie de Coastă ale Forțelor Navale a fost preluată, în anul 2017, de Divizionul 508 Rachete de Coastă înființat la Mangalia, structură subordonată Comandamentului Flotei și destinată nimicirii sau neutralizării navelor de suprafață ale inamicului, independent sau în cooperare cu alte capabilități militare sau categorii de forțe.
Filmare Fortele Navale Romane, Editare text si video "Suntem Romania!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu