29 martie 2021

2008.Muzeul dintre vii: "Crama de la 1777" (D'ale romanilor)

Muzeul "Crama de la 1777"
 


  Zona Dealu Mare este știuta ca identificandu-se inseosebi cu comuna Valea Calugareasca, Prahova, desi ea (zona) se intinde pe o lungime de vreo 60 km si pe o latime de vreo 10 km minim,  pana in jud. Buzau inclusiv.


    Putini stiu ca Valea Calugareasca este formata din catune vechi, viticole, intinse pe dealuri si legate de strazi pitoresti

.Muzeul "Crama de la 1777"
care traverseaza dealurile printre vii si vai, culmi si vaioage, de un farmec fascinant. Strazile "principale" poarta numele vechilor catune, actuale
.din Muzeu

adevarate cartiere in care pe langa peisaje minunate, pastorale, gasesti atat case vechi, de sute de ani, cat si noi de cativa ani.

    Pe strada Nicovani, care desigur traverseaza catre culmea dealurilor satul cu acelasi nume, surpriza dintre vii sare in ochi: un Muzeu facut intr-o crama de sute de ani, din dulapi grei de stejar, reconstituita prin mutare de langa Ploiesti pe un teren donat acum ani de zile, colectie a Muzeului de Istorie si Arheologie Ploiesti. 

 
Casa de langa crama, locuita,
cu o adevarata bijuterie de dantelarie in lemn

 "Nașul" salvator al acestei constructii unice este nimeni altul decat intemeietorul Muzeului Ceasului, prof. Nicolae Simache, unul dintre marii colectionari pasionati de istorie si de frumos, care a pastorit ani de zile colectiile si povestile orasului Ploiesti


    O colectie deosebita de utilaje si unelte 

in Muzeu
in crama "locuita" 

mestesugaresti pentru producerea butoaielor si a vinului, sticle de vin si etichete de colectie, dar si costume populare locale de o frumusete rapitoare. Povestile acestora sunt spuse  cu mare drag de d-na Carmen Dinu, o gazda calda, minunata, care o sa va vrajeasca pur si simplu cu pasiunea sa de a impartasi secretele locului.

   Surpriza incredibila: langa Muzeu, de peste 100 de ani, salasluieste o crama de familie tipica zonei, cu viile si butoaiele sale proprii! O casa de piatra, caramida si lemn, locuita, cu o crama in beci, cu gaini, si doua cațelușe jucause foc, dar si cu o mamaie pregatita sa spuna povestile locului fara preget. Desigur, fiul sau, mostenitorul nu doar al viei ci si al mestesugului vinului, ne-a invitat la degustat un pahar de licoare productie proprie.
    Mai multe foto:AICI
                                                          *Alex Stoian*

LA POVESTI,IN MUZEU.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu