19 octombrie 2021

2118. Surpriza romano-germana! (Colectiile noastre)

.
   Nu cred ca stiu multi despre " inspirarea" mesterilor de la fabrica MAP (MAteriale Plastice ) Oradea din productia internationala de jucarii. Dar, uite ca dovada incontestabila a aparut tocmai la un set foarte apreciat de catre colectionarii de astfel de piese: un set aparut in Romania la inceputul anilor '70 :limuzina decapotabila Cadillac, rulota, avion si barca cu motor pe un peridoc tractat de limuzina.

    Din pacate, asa cum mitul "perlei" jucariilor romanesti, (faimosul autocar ONT) dovedit a fi o copie a unui "Diamond" japonez a fost demolat, aratandu-se ca nu este o conceptie romaneasca ci un produs copiat indemanatic de catre mesterii fabricii "Bu-Co " ("Bucuria Copiilor" Bucuresti), noi descoperind in net piesa originala germana si cumparand-o, marcata clar pe sasiu, cu tristete totusi o prezint, fiind o dovada clara a copierii.
    Interesant este ca nu a fost copiata perfect, desi matritele rezultate au fost de
.

mare calitate, redand fidel amanunte. Rotile de exemplu: varianta MAP are un fel de capace rotunjite. Difera si bordurile, scaunele, chiar si aripile spate. Posibil si restul pieselor din set respecta acelasi grad de reproducere cu usoare modificari., poate chiar mai bine. Din pacate nu detin decat barca de MAP.
    Sunt curios daca mai are cineva originalele germane. 
    Mai multe foto aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu