Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric - „Suntem România”
Către: Direcția Județeană Pentru Cultură Prahova
În atenția D-lui. Director Executiv – Constantin Stere
Prin prezentul document, Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric „Suntem România” vă solicităm încă o dată, în mod ultimativ, declanșarea procedurii de clasare de urgență în Lista monumentelor istorice a ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega) și vă punem în vedere următoarele aspecte juridice, stabilite prin Legea Nr. 422/2001 și Ordinul Nr. 2260/2008:
Linia in zona orasului
1. Conform prevederilor Art. 13, alin. 1, pct. 2 (d) din ambele documente, „procedura de clasare se declanșează de către direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județene”, la cererea „asociațiilor și fundațiilor legal constituite, cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice;”, fapt ce ne îndreptățește și ne justifică prezenta solicitare.
2. Conform prevederilor Art. 13, alin. 2 , din Legea Nr. 422/2001, „Dosarul de clasare este întocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor, de regulă, prin experți autorizați sau specialiști atestați înscriși în registrele Ministerului Culturii și Cultelor și se înaintează compartimentului de specialitate din Ministerul Culturii și Cultelor, care îl analizează și îl prezintă, după caz, Comisiei Naționale de Arheologie și/sau Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice spre analiză și propuneri.”
3. Conform prevederilor Art. 21, alin. 2, din Legea Nr. 422/2001, „Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii pot declanșa procedura de clasare de urgență, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate.”.
Aceste fapte ne îndreptățesc prezenta solicitare. În plus, conform prevederilor aceluiași articol de lege, alin. 3, „Declanșarea procedurii de clasare de urgență se efectuează în maximum 3 zile de la identificarea situației imobilului sau înregistrarea solicitării privind situația imobilului, pe baza notei de constatare elaborate de delegatul serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii...”.
În fapt, considerăm că v-am adus în vedere, în mod repetat, situația ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega) și vă solicităm să demarați, în termenul legal, procedura de clasare de urgență și să comunicați imediat proprietarului bunului imobil acest demers, în scris, conform prevederilor aceluiași articol de lege, alin. 4.
Conform Art. 13, alin. 1, pct. 2 (d) din Legea Nr. 422/2001, începând din data de 1 Septembrie 2021, v-am solicitat în mod repetat declanșarea procedurii de clasare de urgență a ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega) și comunicarea către asociația noastră a unui răspuns scris, însoțit de copia notei de constatare întocmite de delegatul Direcției Județene Pentru Cultură Prahova, documente ce, deși conform Art. 21, alin. 4 eram îndreptățiți să le primim în maxim trei zile de la înregistrarea cererii noastre, nu ne-au parvenit până în prezent.
În plus, în baza răspunsului scris Nr. 1933/13.10.2021, prin care ne comunicați faptul că „am solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Companiei Naționale De Căi Ferate „CFR” SA – Sucursala Regională CF București informații privind starea de conservare a liniei de cale ferată”, membrii asociației noastre au contactat personal conducerile celor două instituții și în urma acestui demers, Sucursala Regională CF București ne-a transmis o copie a solicitării Nr. 1931/13.10.2021, precum și răspunsul Diviziei Tehnice, Nr. 203/27.10.2021, prin care vi se comunicau datele solicitate și vi se preciza faptul că „În anul 2020, CFR a întocmit și înaintat spre aprobare documentația de trecere a mijloacelor fixe publice aparținând Liniei publice Neinteroperabilă 312 Câmpina – Câmpinița – Telega din domeniul public al Statului în domeniul privat al CNCF „CFR” SA în vederea casării și valorificării după caz a mijlocului fix linie L312 Câmpina – Câmpinița – Câmpinița Tehnică – Telega”.
Ca urmare a celor menționate în acest document și a argumentelor istorice și tehnice pe care vi le-am adus la cunoștință prin cererile anterioare pe care vi le-am transmis, împreună cu materialul fotografic realizat în luna august 2021, cu ocazia vizitelor în care am parcurs integral traseul liniei menționate, vă solicităm pentru ultima oară ca în termen de maxim trei zile de la primirea acestui document să demarați procedura de clasare de urgență a ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega).
În cazul în care nici de această dată nu veți răspunde solicitării noastre și nu veți aplica integral și de îndată prevederile Legii 422/2001 vă aducem la cunoștință faptul că ne rezervăm dreptul de-a face uz de toate mijloacele legale pentru reglementarea, cu celeritate, a situației semnalate.
Andrei Berinde – coordonator proiect – specialist în istoria feroviară
Ing. Radu Bellu – expert atestat pentru patrimoniu cultural național mobil – bunuri de importanță tehnică, material rulant de cale ferată și instalații feroviare
Alex Stoian – Președinte asociație – coordonator programe
Verificat: Ing. Daniel Anghel – Consilier tehnic asociație.
Va rugam confirmati primirea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu