16 noiembrie 2021

2143."Hagi Tudose" intr-o interpretare-surpriza: Constantin Rauțchi- teatru filmat

Constantin Rautchi

   Actorul care nu a avut parte de un rol principal in filmele romanesti, desi stapânea foarte bine arta interpretarii.
  A insistat să joace rolul lui Hagi Tudose și Radu Beligan, Director al TNB, a cedat insistentelor sale, astfel incât teatrul romanesc a avut parte de o interpretare memorabila a acestui rol.
  Din pacate a fost prea tarziu pentru noi si pentru actor.
  Filmarea spectacolului de exceptie o aveti dand pagina.
  • Constantin Rauțchi
  • Constantin Rauțchi

Biografie

Actorul Constantin Rauțchi s-a născut la 22 mai 1934, in Cazaci, Basarabia.
A invatat la Liceul industrial Polizu din capitala si a absolvit in 1956 Institutul de Artă teatrală si Cinematografică, la clasa profesorilor Alexandru Finți si Nicolae N. Bălțățeanu.
Dupa absolvire a fost repartizat la Teatrul National din Craiova si a interpretat pe aceasta scena roluri ca Bartholo din Bărbieruldin Sevilla de Beaumarchais, Lane din Bunbury de Oscar Wilde, Kolakolnikov din O chestiune personală de Al. Stein, Pleșoianu- Ultima generație de V. Nițulescu, Șandor - (Nopțile tăcerii de Teofil Bușecan, Pafnutie- Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Marinarul răgușit - Tragedia optimistă de V. Vișnevski, Fortunato - Gîlcevile din Chioggia de Goldoni, Oprișan- Arcul de triumf de Aurel Baranga. I s-a decernat in 1957 premiul concursului republican al tinerilor actori pentru rolul lui Plesoianu din piesa "Ultima generație".
S-a mutat la Bucuresti, la Teatrul National, in urma solicitarii directorului acestei instituții, scriitorul Zaharia Stancu. Aici a jucat in Nora de Ibsen ((Krogstad), Richard al III-lea de W, Shakespeare, Coana Chirita de Tudor Musatescu, Livada cu visine de Cehov, Patima roșie de M. Sorbul.
Ultimul rol a fost al lui Hagi Tudose din piesa cu același nume a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.
A debutat pe marele ecran in 1958, cu rolul studentului Nae din filmul "Alo? Ati greșit numărul," ultimul film a fost "Căutătorii de aur".
Constantin Rauțchi a murit la 17 noiembrie 1984, in București.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu