16 noiembrie 2021

2142. Fosta rafinărie si noile sale surprize: "Steaua Romană"- tezaur de istorie tehnologică, unic in lume (ep.17)

.
  Documentarea noastră cu privire la echipamentele si instalațiile "de epocă", eligibile pentru a fi clasate in Patrimoniul National împreună cu fosta rafinărie "Steaua Romana", ne face să descoperim continuu informații noi care confirmă suplimentar faptul că aceasta (fosta rafinărie) este o adevarată comoară de istorie tehnologică industrială, unică pe plan - din ce in ce mai posibil - mondial.
  Cele doua instalații enumerate mai jos, împreuna cu anexele lor tehnologice, se alatură instalatiei DV1 McKee din 1937,  deja discutată AICI.
  Zi de zi se confirmă faptul că România detine încă o comoară tehnologică inestimabilă, de care trebuie profitat din plin de către cetatenii si administrația orasului Câmpina, cât și a țării. 

  Extrase din documentele de vânzare ale rafinăriei intocmite de către CITR:

Instalația de neutralizare a produselor albe si producerea dezemulsionantului D5 a fost pusa in functiune in anul 1908 suferind o serie de modificari, înlocuiri de utilaje și completări de echipamente de-a lungul anilor. Are capacitatea de a neutraliza si trata partial cu acid sulfuric produsele ca petrol si fracții de motorină ușoară și grea în cantitate totală de 150.000 t/an si a produce(a) la cerere cca. 2.000 t/an dezemulsionant D5.(instalatia este completată de casa de pompe din aceeasi perioadă).

Instalația de rafinare, amestecare si finisare uleiuri a fost construită în anul 1905, și a suferit de-a lungul anilor o serie de modificări si completări, ultima reparație capitală a clădirii, ale agitatoarelor, a sistemului de captare si neutralizare a gazelor rezultate in timpul procesului (și) a instalatiei electrice aferente a fost facuta in anul 1990. Are o capacitate de 24.000 t/an uleiuri minerale finite si 600t/anulei alb greu. Principalele utilaje din instalație sunt agitatoarele, presele, cazile, montejusuri si pompe actionate cu abur (pompe fabricate in anii 1920- posibil ultimele din lume functionale si pe pozitie intr-o instalatie de gen- nota redactiei). Din instalație se obtin(eau) atât din semifabricatele societații cât si din unele fracții de uleiuri provenite prin transfer din alte rafinării, urmatoarele tipuri de uleiuri:

- uleiuri textile (Te-6; Te-12);
- uleiuri pentru mecanisme fine, MF-19;
- uleiuri (neaditivate) pentru compresoare: K60, K150; K320;
- uleiuri pentru lagare: L100, L150
- ulei alb greu pentru compresoarele de polietilena de inalta presiune.

  Ambele instalatii se confirmă a fi întregi, în stare de conservare și posibil functionale.

Adnotari in paranteze: Redacția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu