30 noiembrie 2021

2150. Fosta rafinarie "Steaua Română" deja in mare pericol! Indiferența instituției direct responsabile: "modernizam" un posibil monument istoric???? (episodul 17)

Cladire din 1940 in rafinarie, foto din 2020
Aceeasi cladire "restaurata"
 complet neconform istoric.
 foto in noe.2021

  Din momentul în care Asociația noastră a făcut cererea de clasare în Patrimoniul Național a fostei rafinării "Steaua Română", actiunile de demolare/ renovare/ reparații/ construcții in perimetrul vizat de aceasta cerere trebuiau strict monitorizate de către Direcția Județeană de Cultură Prahova, astfel incât bunurile respective să nu fie afectate in vreun fel, inclusiv prin schimbare de aspect ("modernizari"), DJC fiind instituția care în mod normal avea obligația să se
.
autosesizeze de mult cu privire la protejarea acestor valori ( din perimetrul in discutie) si care au fost inițial in posesia Statului, nu doar din momentul primirii cererilor noastre, sesizărilor și documentelor ce dovedesc valoarea istorica a ansamblului fostei rafinării!
   Din pacate, D.J.C.Ph. avizată de noi încă din aprilie a.c., nu a ținut cont de niciuna dintre avertizarile noastre prin care anunțam că în perimetrul în discuție se execută lucrari neconforme cu statutul unui posibil monument istoric ce urmează a fi cercetat ca atare si eventual clasat in Lista Monumentelor Istorice din Patrimoniul National. 
 Susnumita instituție- DJC Ph., a fost anterior avertizată și prin studiul istoric al d-lui arh. Calin Hoinărescu, întocmit pentru PUG Campina în 2010, cu privire la necesitatea  cercetării si clasării unor obiective istorice câmpinene, inclusiv din fosta rafinărie, unele dintre aceste obiective fiind DEMOLATE intre timp, fără a se face o cercetare istorică măcar asupra lor!

   Nu stim căror interese se subordonează DJC Ph., atâta timp cât, dupa cum se vede, foruri si persoane cu mult peste atribuțiile si experiența noastră au fost ignorate și astfel clădiri de valoare istorică au fost distruse CU STIINȚA sa ca instituție care este OBLIGATĂ sa protejeze istoria și cultura, nu să ignore, dar este clar că nu servește intereselor pentru care a fost fondată!

.

   Să nu uităm că aceasta (D.J.C.Ph.) a mai "scăpat" din vedere si alte obiective posibile monumente istorice industriale, actual rase efectiv de pe fata pământului, printre care si CEA MAI VECHE FABRICA DE HARTIE DIN EUROPA: "CAHIRO" Bușteni!

   Asociația "Suntem România!" este pe cale de a face legal raspunzătoare această instituție si chiar conducerea ei pentru nerespectarea și neaplicarea legilor în vigoare, cât și pentru neintervenție în situație dovedită de urgență.

Cladirea in discutie in 18.aug.1944.






  In fotografii, cladire cu destinație anterioara de atelier si de arhivă, construită in 1940, "renovată" astfel incât relația sa cu ansamblul fostei rafinării si cu anul construcției nu mai are absolut nici o relevanță, fiind efectiv scoasă ca aspect din contextul istorico- industrial arhitectonic al ansamblului rafinariei "Steaua Română".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu