22 decembrie 2021

2168. Un an plin de rezultate frumoase pentru noi (Raport de activitate 2021)

Raport de activitate 2021, cu pregatire din 2020:
Motto:"Nici pandemia nu te poate opri!

- 12.dec.2019 -prin hotarare judecatorească se infiintează Asociatia Cultural- Educativă pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific si Istoric, "Suntem România!" (numita in continuare "SR!"), după functionarea încă din martie 2013 ca Grup de Initiativă.

ianuarie 2020:  prima acțiune oficială a "SR!" a fost declanșarea campaniei "Salvăm un Rombac", cu pregătire încă din aprilie 2019, ante certificare "SR!", la inițiativa membrului cofondator, manager știintific al acesteia, dr. Sorin Turturică, cel care ulterior s-a ocupat si de întocmirea dosarului de clasare in Lista Monumentelor Istorice (in Patrimoniul Național) a celor doua ultime aeronave Rombac 1-11. Suport de imagine: g-al lt.av. Dumitru-Dorin Prunariu si George Rotaru (dir. Aeroclubul României) AICI

- 24.febr.2020 a fost certificată  CUI+ CIF Asociația "SR!"AICI

- 4 martie 2021- Aeronavele  YR-BRE si YR-BRI de tip Rombac 1-11, ultimele complete si bine conservate din lume, au fost incluse in Patrimoniul Național - o premiera absolută pentru România. Astfel, campania "Salvăm un Rombac" declanșată și susținută de către "Suntem România!" la inițiativa si cu concursul profesional al istoricului dr.Sorin Turturică și-a atins scopul principal: salvarea de la o distrugere sigură a acestor doua valori ale istoriei industriale românești.


- 8 martie 2021: primul eveniment cu public realizat de catre "SR!" in parteneriat cu Cercul Militar Ploiești și în colaborare cu alți parteneri: Uniunea Elena din România, Casa de Cultură a Studenților Ploiești.

"D'ale martisorului", expoziție de marțisoare și de parfumuri și spectacol de teatru,  dansuri, cântece, miniconcerte de muzica clasica, folk si ușoară. AICI

-  13 aprilie 2021: emiterea cererii "SR!" de declanșare a procedurii de clasare în Patrimoniul National a celei mai vechi rafinării în conservare din Europa, "Steaua Română", Câmpina și demararea independentă a demersurilor de documentare pentru a se întocmi dosarul de clasare. Consilier tehnic ing. Daniel Anghel. AICI

- 11.aug.2021: emiterea cererii "SR!" de clasare a monumentului "Crucea Domnitorului" de la Melnicesti. AICI

- 01.sept. 2021-emiterea cererii "SR!" de clasare a liniei istorice de cale ferată Campina-Campinita-Telega ("Teleguța")- coordonator proiect Adrian Berinde, consilier tehnic ing. Daniel Anghel. AICI

- parcursul anului 2021: Participarea ca entitate din componența "SR!" a "Muzeului Industriei in Spatiul Romanesc" (MISR) cu peste 100 de piese diverse la expozitiile deja traditionale pentru "SR!", "Made in Ro", concepute si organizate de catre partenerul nostru "Asociatia Escu", la Iasi, Timisoara si Cluj. AICI

- noe. 2021 "SR!" emite cerere de urgenta pentru declansarea procedurii de clasare a liniei de cale ferata "Teleguta", constatand ca aceasta este in pericol de demontare.

- 04.noe. 2021: ca urmare a demersurilor si documentarilor "SR!" se declanseaza procedura de clasare a liniei "Teleguta" si protejarea pentru 12 luni a acesteia ca monument istoric, pana la definitivare. Astfel se stopeaza orice actiuni de posibilă distrugere.

- 09.dec. 2021: ca urmare a demersurilor si documentarilor "SR!" se declanseaza procedura de clasare a rafinariei istorice "Steaua Română" și protejarea pentru 12 luni a acesteia ca monument istoric, pana la definitivarea cercetarilor.  Astfel se stopeaza orice actiuni de posibilă distrugere.

  Pe tot parcursul anilor 2020 si 2021 au fost depuse dosare cu cereri de parteneriat la diverse Ministere si entitați ONG, unele au fost stabilite si semnate, altele sunt încă în lucru, dar și către Primaria Ploiești pentru obtinerea unui imobil adecvat, astfel încât "SR!" să poată desfășura în condiții bune si organizare exclusivă activitațile Centrului Cultural- Educativ Muzeal conform Statutului său. Pentru aceasta i-a fost oferit un corp de liceu cu demisol, trei nivele plus mansardă și curte proprie plus una în comun, astfel încât în data de 21.12.2021 a fost depusă cererea de concesionare/ folosință a imobilului in cauză. UPDATE: cererea noastra inca este in analiza in data de 04.04.2022 din pacate.

- Ulterior, pe parcursul anului, "SR!" a realizat urmatoarele evenimente tot la Cercul Militar Ploiesti, cu participarea membrilor, partenerilor si colaboratorilor:

    - Ziua copilului: expo de jucării,

    - Ziua transmisionistilor: expozitie tehnica si prelegeri tematice (Daniel Costescu GMK, Alex Stoian)

    - Ziua aviației: expoziție istorică (Traian Dumbraveanu, muzeograf), tehnică si prelegeri tematice (dr. Sorin Turturica, istoric, Traian Dumbraveanu, muzeograf,  cdr. Dinu Pădurariu, locțiitorul cdt. Academiei Forțelor Aeriene si dl. Ovidiu Bora, instructor la Scoala Superioara de Aviație Civilă si altii),

    - Ziua radiolocatoriștilor: expoziție tehnică si prelegeri tematice (col. rtr. Emil Șotropa, Alex Stoian) 

    - expo "Platane si vinyluri". 

   Permanent în sala centrală a Cercului Militar Ploiesti sunt expuse piese din colectiile Muzeului nostru.

   Pe parcursul anului 2021, membrii "SR!" au participat continuu cu activitățile obisnuite de presa multimedia la actiuni ale MApN/MAI si ale ONG-urilor partenere, realizând reportaje scrise, foto si filmate. (C-tin Ghiveci, Anatolie Sirbu, Aurelian Bucur, Ana-Maria Stoian, Alex Stoian).
 Dati jos de aici formularul 230:
Sponsori: "Cook Communications" si persoane particulare. Alex Stoian,

 Președinte, Redactor-Șef, coordonator proiecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu