15 mai 2022

2241. Ne mintim singuri cu rafinaria? Campinenii nu sunt interesati de poarta deschisa? (episodul 28)

Vizitatorii putini se pierdeau pe alei
.

  Din pacate la o populatie de peste 30.000 de locuitori impreuna cu cei din imprejurimi, ieri venind doar 800 de vizitatori (informatii organizator), intre care doar noi fiind 12 si posibil si altii veniti de la peste 30 km distanta, este un bilant cam trist. Ori sa ne bucuram, aceasta dovedind ca de fapt cetatenii sunt interesati de a transforma rafinaria intr-un complex istorico-turistic industrial???
  Ne asteptam ca interesul campinenilor (macar) sa fie mult mai mare la deschiderea catre public a portilor celei mai vechi rafinarii europene si poate chiar din lume, inca in picioare .
  Colegii si sustinatorii nostri campineni ne-au povestit si explicat despre instalatii, echipamente, cladiri, productie, completand salutar scurtele informatii date de catre voluntarii organizatori care ne-au insotit si pe cele detinute in arhivele noastre.
Ante primul razboi mondial.
      
  Impreuna cu colegii specialisti in petrochimie si alte domenii care ne-au insotit, am realizat ca intr-adevar rafinaria este un muzeu in aer liber, cu cladiri, echipamente si instalatii majoritar "de colectie", pe care le stim din arhivele ante si interbelic
Aceleasi si in ziua de azi !!!
e, ori din carti vechi de specialitate . 
  Vizita in masa in rafinarie a fost o adevarata revelatie, dupa suspectele si prost fondatele refuzuri anterioare, cand Asociatia noastra a solicitat oficial accesul impreuna cu specialisti, pentru cercetarea acesteia in vederea procedurii de clasare ca monument istoric: 2238. Nu mai este un                                                                                                   pericol rafinaria???? (episodul 27)
1940?...Ba 2020!
Masina timpului lucreaza!
Desigur, pozitia in teren este aceeasi.
  Oricum, ceea ce am reusit sa vedem, atat cat ni s-a permis cu usi sigilate, traseu impus si usi deschise exact unde s-a dorit a ni se arata ziduri fisurate sau gaurite,caramizi picate si echipamente demontate ori disparute, ne-a relevat faptul ca:

1- instalatii si cladiri ante si interbelice sunt in picioare, nu distruse, disparute, ingropate de
fostele bombardamente (mitul local al rafinariei ingropate si reconstruite de la zero);

2- aparatura, echipamente vitale, vechi, de epoca, au ramas pe pozitie, inchise si sigilate, adevarate comori tehnologice;

3- lipsa de intretinere post- oprire productie si dezinteresul cras vor distruge valori imense pentru istoria tehnica si  arhitectonica tehnologica a  Romaniei;
4- o reconversie inteligenta, facuta cu atentie si interes pentru aceste valori, cu bani europeni si guvernamentali, asa cum legea 422 ajuta, VA REALIZA CEEA CE MEREU ASOCIATIA NOASTRA A SUGERAT: SALVAREA ACESTOR VALORI UNICE PE PLAN MONDIAL. AICI

2020
1900...
















   Pana la urma, nu stim adevaratul scop al acestei deschideri mirobolante, atata timp cat in procesul de cercetare pentru clasarea rafinariei in Lista Monumentelor  Istorice sub protectia Statului Roman, parerea proprietarilor, cetatenilor nu are nici o valoare, clasarea facandu-se obiectiv pe baze istorice, tehnice, arhitectonice si nu subiective, iar intentia posesorului fiind clara, manifestata public frecvent: dovedirea faptului ca peste 90% trebuie demolat, valorificat ca materiale refolosibile si exploatat ca teren de valoare imobiliara, fara aport real pentru oras, cetateni, dar pentru noi, cei interesati in a cerceta si a arata public aceste imense valori, a fost de ajutor, avand confirmari clare, reale, a ceea ce stiam: ca rafinaria ESTE O ADEVARATA MASINA A TIMPULUI!

  Multumim celor care au initiat actiunea- grupul de cetateni "Rafinaria la prezent" , voluntarilor care s-au dedicat actiunii si pe care i-am felicitat personal, ca si pe "capul" RLP si organizator, (dl. Matei "IETAM" pe FB), dar si pe proprietar, care a bagat ceva bani in aceasta actiune de constientizare publica a valorii pe care o detine, din pacate fara a o si intretine. Hot tippical romaneste.




.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu