06 februarie 2023

2361. "Jachetele galbene" 1979 - seara de film/ filme romanesti

.

   Romanele "Ciresarii" ne incalzeau cel mai mult inimile: erau români, oarecum contemporani si usor de asimilat ca valori, situatii si temporalizari, de varstele noastre, simpatici, isteti si aventurosi. Serialul a fost cam "soft" dar ne pasiona si multumea pana la un punct. Din pacate s-a terminat dupa primele doua carti din 5, lasandu-ne grav sedusi si abandonati.
   Pe acest fond au venit  "Jachetele galbene": o sete continua de aventuri pentru varsta noastra, cu eroi plauzibili si contemporani, caci si Pistruiatul, Roscovanul si Babusca erau in alte epoci, cu alte lumi. 
    Dar crescusem si asteptam altceva decat mistere politiste puerile si neverosimile, cu o atmosfera mai reusita, peste cea din "Ciresarii "  care devenise un etalon.
    Practic tot un "policier" cu pusti adolescenti detectivi, asa cum ne placea si chiar place inca, doar ca era aici, acum si in orasul tau.
    Cand a aparut acest film, faptul ca este realizat undeva intre vis si aventurile realitatii m-a descumpanit si dezamagit, fiind nu suficient de dinamic pentru a sta langa piratii cosmici sau oceanici si cavalerii plini de dinamism din fantezia mea. Eram plin de adrenalina, de idei de aventuri si eroism, iar usoara eleganta a povestii, calmul si fantezia ei cu rasariri de romantism adolescentin, nu ma atragea, am fost chiar dezamagit din pacate. Inca nu intrasem in adolescenta pentru a-l gusta si a ma bucura de farmecul sau. Interesant fapt: revazut, la ani multi distanta, acum imi place.
     Fata de alte filme romanesti si straine care te duc la subiect si la satisfactia spectacolului indiferent de anii pe care-i porti, acesta are nevoie de un start clar de la care  sa inceapa gustatul: inceputul adolescentei.
     Frumos si captivant, complicat de visuri, care în "Ciresarii" apar doar in cateva secvente cu "Fata in alb", aici devenind un leit- motiv paralel al filmului, impletit cu aventura din realitate, il recomand indeosebi celor care nu vor uita niciodata adolescenta cu tribulstiile sale.
     O adolescenta interesanta chiar si in socialismul romanesc.
     Ca bonus pentru mine: dragul meu Brasov si frumoasa Poiana, pe vremea cand am avut placerea sa incep a le cunoaste.
     Pustii: simpatici si cuceritori.

     Mai jos caseta tehnica:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu