18 decembrie 2023

2390.De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-factură, iar serviciile contabile se modifică radical

factura electronica

 De la 1 ianuarie 2024, serviciile contabile se modifică radical. Se schimbă paradigma financiară în care funcționau companiile. Până acum, oamenii din business trimiteau facturile de la furnizori către contabilitate. De la 1 ianuarie 2024, se modifică fluxul. Contabilii vor trimite facturile către oamenii din business.
Din 2024 se vor înregistra în contabilitate doar facturile primite prin sistemul e-factură.

Companiile trebuie să dezvolte sisteme de verificare a facturilor primite în e-factură. De asemenea trebuie să implementeze noi fluxuri de aprobare a facturilor.

Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturile primite pe email, poștă etc. De la 1 ianuarie 2024 contabilii vor face înregistrări contabile folosind baze de date ( fișierele XML din sistemul e- factură). De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-factură.

Fac un rezumat mai jos cu pașii de urmat:

1. Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul e–factura

Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme/ PFA-uri din România

2. Cum te înregistrezi în sistemul e- factura

Înregistrarea se face automat, când trimiți prima factură prin e-factura

3. Cum trimiți facturile după data de 1 ianuarie 2024

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, toate firmele și PFA-urile din România (plătitoare sau neplătitoare de TVA) trebuie să trimită în sistemul e- factură toate facturile B2B ( facturi emise către alte firme / PFA -uri din România). Facturile se trimit în sistemul e-factura în maximum 5 zile de la data emiterii

Pentru trimitere în sistemul e-factură aveți nevoie de un token înregistrat la ANAF.

Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e-factură ( începând cu data de 1 iulie 2024)

Nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e-factura ( începând cu data de 1 iulie 2024).

4. Cum stornezi o factură în sistemul e-factură

Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO e-factura.

În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Dacă se corectează o factură ( stornare etc) , factura electronică corectată se transmite în e-factura.

5. Amenzi

Amenzile sunt foarte mari.

Pentru netrimiterea facturilor în sistemul e–factura amenzile sunt între 1.000 și 10.000 lei.

Amenzile se aplică după data de 1 aprilie 2024.

De asemenea înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul e- factură se amendează cu suma TVA-ului trecută pe factură

6. Implementare în softurile contabile

Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze e-factură

Împreună cu Marius Tudosie am implementat în aplicația www.maxfin.ro un modul care va prelua datele XML din e-factura și le va transforma automat în note contabile

7. Contabilii se vor transforma în analiști financiari

Partea frumoasă este că oamenii din contabilitate nu vor mai înregistra manual informațiile.

Ei se vor transforma în analiști financiari care vor interpreta datele financiare și vor ajuta firmele să fie mai profitabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu