9 octombrie 2013

272.Colectiile noastre (2): Televizorul color "Cromatic 02 - Electronica "

Cromatic 02 Electronica
  Este timpul sa vorbim si de televizoarele color fabricate in Romania (de fapt montate- ansamblate), mai precis despre Cromatic 02 intrucat este singurul color romanesc existent in colectia mea, dar vom aduce vorba si de alte modele desigur .
  Dupa cum se stie, acesta este un produs al fostei fabrici de electronice de larg consum - radio,casetofoane, linii audio si televizoare - "Electronica" Bucuresti, care s-a desprins si dezvoltat din fostul atelier de radiouri casnice "Philips Romania" fondat in anii 1920.
  Aceasta fabrica a fost cea mai productiva si moderna, chiar inovativa dintre celelalte romanesti, calitatea produselor sale fiind pana aproape de anii 90 la nivel apropiat de concurenta din lume, fiind depasita uneori doar de "I.E.I.Bucuresti"(Electronica Industriala) care totusi fabrica pentru larg consum doar doua linii audio, renumite si in zilele noastre.
  Dar hai sa dam pagina si sa vedem si ce a insemnat televizorul color romanesc in contextul in care Romania - din ratiuni neantelese nici in ziua de azi - a fost ultima tara comunista intrata in clubul de elita al fabricantilor de televizoare si monitoare video si de calculator color.
  Despre Telecolor si Cromatic, am citit pe un forum o remarca a unui tip care spunea ca erau niste modele vechi si proaste, pentru ca afara deja se produceau cu cautare automata si 16-32 de programe.
  Cineva cu capul pe umeri i-a raspuns ca daca nu stie, sa taca, intrucat noi aveam doar doua programe si oricum tarile comuniste nu emiteau niciuna mai mult de cinci-sase programe, iar cautarea automata era un lux inutil.
 
  Aici am fotografii cu el demontat.


- nemotoujours - 
  Da pagina :


   Istoricul fabricii "Electronica"Bucuresti va face subiectul unui articol dedicat, iar despre produsele sale vom discuta de fiecare data cand va fi nevoie, la istoricul sau vom adauga si povestea televiziunii din Romania, aici voi mai completa doar - putin - despre televiziunea color romana.
   
  Romania a fost una dintre primele producatoare europene de televizoare si mai ales de tuburi alb-negru (licenta Thomson,Franta) chiar daca televiziunea a aparut ceva mai tarziu decat in tari vestice si chiar comuniste .
  La "Electronica" primele modele s-au montat cu piese japoneze si frantuzesti ori cu tuburi "Orion" unguresti, dupa care, rapid, la doar vreo 2 ani , totul a devenit romanesc prin integrare de licente si proiectare proprie.
  In scurt timp a inceput sa exporte in tari de pe toate continentele - televizoarele "Sport" devenind best-selleruri in Anglia si S.U.A.- impreuna cu o gama deosebit de bogata de radiouri portabile si stationare cu pick-up si chiar...magnetofoane montate pe ele.

  La 23 August 1983 a avut loc prima transmisiune color romaneasca oficiala, evenimentul paradei de ziua nationala fiind astfel marcat, chiar daca anterior cu ceva ani deja se inceput achizitionarea si implementarea sistemelor color - relee  si alte echipamente.
  De ce s-a intarziat asa de mult?
  Nu stiu si nimeni nu mai stie sa spuna, dar unele motive ar fi si tehnice.
  Unul dintre cele mai ciudate fiind poate faptul ca ani de zile s-a tot analizat sistemul (norma) in care va functiona, deoarece in SECAM functionau o parte dintre tarile comuniste - fiind sistem francez adoptat in primul rand de rusi - in PAL parte din Europa vestica si o parte comuniste, in NTSC Japonia si S.U.A.Si fiecare sistem avea probleme destul de mari de transmisie, claritate ori caliatate sunet, PAL dovedind prin teste multiple facute de specialistii romani ca este cel mai performant si adaptabil pentru Romania,inclusiv pentru reliful nostru.

Raspandirea sistemelor de televiziune ramase in functiune.
   Interesant este ca s-a creat sistemul PAL-SECAM, un bistandard care impaca si capra si varza - si o sa vedeti altadata de ce - si au inceput emisiile in PAL D/K  si cu receptie in ambele.
   Astfel Romania a devenit primul fabricant de televizoare color din lume bistandard,acestea functionand in ambele sisteme - PAL si SECAM instantaneu.
NOTA: absolut toate televizoarele color fabricate in acea vreme si enumerate mai jos au avut acest modul in RF care facea automat trecerea.

   Alt motiv a fost desigur achizitionarea sau asimilarea in productia interna a tot ceea ce inseamna televiziune color :magnetoscoape, car de transmisie - 7 bucati - emitatoare de mare putere, mese de montaj electronic...multe chestii la care se evita cheltuiala de valuta si importul, astfel incat s-a negociat cu furnizorii mult timp, iar unele cu greu au fost asimilate si produse in tzara.

    Sa nu uitam ca mai trebuiau si televizoare color, iar industria noastra nu era pregatita absolut de loc pentru asa ceva, dar intentionandu-se sa nu se mai importe produs finit pe valuta vest sau est si probabil si din mandrie patriotica prost inteleasa de catre conducatori, s-a evitat sa se mai aduca televizoare din afara - cum se facea in anii 60 cu cele rusesti si germane (democrata) - asa ca s-a ales solutia de a se monta sau crea kit-uri  ce ulterior aveau marca romaneasca.

   Oricum, pe acele vremuri cine avea un televizor color era din "High Class "si insemna ca are bani nene,,,
    
   Acestea au fost in ordine:

 -" Telecolor" seriile 2000 - 5000, primele fiind integral R.F.T. Germania Democrata (inclusiv carcasa), ulterior avand si tuburi Tesla/Thomson/Matsushita/Toshiba (posibil si Valco) , de tipul In-line - cea mai avansata tehnologie la acea vreme, de diagonala 54 de cm si programator pe 6 canale cu taste mecanice si cheita de reglaj-se aplicase si la televizoare alb negru si linia audio "miniturn" fabricata de Electronica, si de la2003-5000 piese romanesti, deja integrate in productie la I.P.R.S.Baneasa sau Microelectronica.
 - "Cromatic" seriile 01 - 03 , cu carcasa romaneasca, tuburi de diagonala 67 cm, programator cu taste "soft -touch" moderne si led-uri separate de indicare a canalului, sasiu R.F.T.,tuburi de diverse fabricatii tot in-line si deja cu piese romanesti,
 - "Electron" 'seria  5000  si"Elcrom" 1 si 2  - cu mici diferente de design, rusesti integral, cu programator cu taste "Soft - Touch" cu led-uri integrate, cu tuburi de 54 cm "Delta"(o generatie in urma Trinitronului) rusesti desigur, mai ieftine ca produs finit, dar criminal de problematice la receptie prin antena si cu viata scurta a tubului.
- "Topcolor" - postdecembrist (1992-93) in afara de tubul color,era complet cu piese romanesti, diagonala 54 cm,carcasa tip monitor si programator cu 8 canale senzorial.
- In perioada post-decembrista "Electronica " a infiintat un joint - venture cu o firma din Marea Britanie si cu "Thomson CSF" Franta, vechi partener din anii 60 si a fabricat faimoasele produse N.E.I.(Network Electronica International) - de la radiocasetofoane pana la televizoare , facand un salt tehnologic imens si ajungand iarasi pe piata pierduta dupa revolutie.

NOTA: modelele  Telecolor ,Elcrom, Cromatic si Topcolor au fost fabricate si in varianta de monitoare video sau de calculatoare.

  Obiectul subiect al acestei povesti a fost fabricat la inceputul anului 1989 si cumparat asa cum se facea: pe liste infernale de asteptare, ori din SHOP-uri pe valuta - daca nenea cumparatorul lucra pe afara sau...pe sub mana cu o spaga consistenta, peste lista de asteptare...

Mare surpriza cand l-am achizitionat acum 2 luni: avea factura , cartea de service si cartea tehnica !
  Dupa cum se vede, atunci costa 17.950 de lei, la o medie de salarizare de 2800 de lei !!!
  Cu 20.000 de lei iti luai o mashina second hand.
  Cand proprietara mi-a inmanat si actele de service,cartea tehnica si schemele electronice am ramas statuie !
  Cred ca este unul dintre ultimele fabricate si va spun cinstit: nu credeam ca mai functioneaza, asa ca, atunci cand l-am probat cu un cablu de antena fara antena si desigur, fara CATV - cablu Digi sau alt furnizor, nu mi-a venit sa cred vazand- cam prin ceatza - Antena 1, TVR 2, ETV ...

  Remarca: un televizor modern, plasma sau lcd ori chiar cele cu tub dar cu cautare automata , NU PRINDE APROAPE DE LOC NICI UN PROGRAM CU DOAR O BUCATICA DE CABLU !


  Una dintre facilitatile "de lux" era mufa din spate tip DIN pentru racordarea unui videocasetofon ori videocamera, canalul AV conectandu-se automat la pornirea acestora, fara vreo comanda din butoane.

  Altele fiind butonul si mufele de langa butonul de pornit-oprit din fata, ascunse de placa cu numele aparatului:
Butonul de comutare "Casti audio - difuzor televizor,mufa de casti si mufa de inregistrare casetofon/magnetofon :

  Mai departe, dati click pe poze si vedeti-l pe dinafara si pe dinauntru: 

El insusi,cu imagine cam tulbure in lumina blitz-ului
Emblema "cromatic " si culorile-simbol RGB ale tv color
Vedere de ansamblu
Placa"de baza"-in stg sa vad mufa de antena si mufa AV DIN
Detaliu placa de baza
Plin de praf istoric,l-am curatat dupa imortalizare
Blocul programator si difuzorul
modul
alt modul
Cartea tehnica si pliantul cu reteaua service
Caietul de service- certificat de garantie-fatza
Caietul service interior-deja in martie...trei piese schimbate !!!
Una dintre scheme partial
Blocul programator
Programatorul,butonul CAF si basul si inaltele

traf inalta - posibil schimbat mai tarziu ,acesta fiind romanesc
traf linii


  
marca tubului  - Tesla


SU-ul de pe inalta
un modul
Bobina deflexie si inelele magnetice RGB
Si difuzorul - ce basi si ce inalte !!!