22 octombrie 2013

281.Comunitati in Romania (5) : grecii -Tulcea: Comunitatea greacă din județul Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale vă invită la evenimentul
Comunitatea greacă din județul  Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții.
invitatie comunitatea greaca
Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Asociația ”Ibida” Tulcea organizează sâmbătă, 26 octombrie 2013, începând cu ora 11,00, la Casa Avramide, Str. Progresului nr. 32, evenimentul cultural  Comunitatea greacă din județul  Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții .
Evenimentul este dedicat sărbătorii Zilei naționale a Greciei – Ziua Ohi (în limba greacă : Επέτειος του «’Οχι» – Aniversarea lui «Nu») -, sărbătoare care comemorează refuzul categoric al lui Ioannis Metaxas (cel care a condus Grecia în perioada 1936 - 1941 ) de a accepta ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe data de 28 octombrie 1940 , ultimatum prin care se  pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării.

 DA PAGINA !




În cadrul evenimentului vor avea loc prezentări pe teme de  istorie și tradiții ale comunităților grecești din Tulcea și Izvoarele: Personalități culturale elene la Tulcea: mitropolitul Nichifor de Carpat și sculptorul Vasile M. Chiriachide (dr. Lăcrămioara Manea), Case și familii din Tulcea de altădată: Casa și familia Avramide  (Ligia Dima), Comunitatea elenă din Izvoarele – tradiții și obiceiuri  (dr. Steluța Pârâu), Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea – activitatea cultural-educativă  (Ecaterina–Chety Gheorghe și Andreea Buri); atmosfera Greciei de astăzi, țara cu atât de faimoase monumente ale antichității,  va fi recreată prin intermediul unei scurte prezentări – Η Ελλαδα σημερα (Grecia astăzi) – datorate prof. Ioannis Papazoglou, prin proiecții de filme și muzică specifică, iar programul cultural-artistic susținut de Ansamblul de dansuri ”Elpis” și de Maria Teodora Cernat (canto) va demonstra încă o dată vitalitatea tradițiilor grecești la Tulcea.
Evenimentul  cultural este finanțat de către Primăria Municipiului Tulcea în cadrul proiectului: INVITAȚIE LA CULTURA ELENĂ.
La eveniment sunt invitați să participe iubitorii de cultură elenă.
Intrarea liberă
Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice
Tel./ fax: 0240 515866;

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu