20 mai 2016

1010.Baza "Deveselu": porti deschise pentru o zi ("Scutul antiracheta")

Vedere generala baza AEGIS.
   Cum sa nu profiti de o asemenea ocazie???
   "Oferta" Ambasadei SUA in Romania si a MApN fiind de nerefuzat, colegul nostru Angheliuc Cristinel (CrissAvia) s-a deplasat conform regulamentelor si dorintelor noastre proprii si comune la Baza de la Deveselu, avand astfel si el ocazia sa "paseasca" pe pamant momentan "americanizat".
   O paranteza apropo de statutul special al acestei Baze militare, nu de altfel, dar prea multe discutii copilaresti si neavizate au aparut in aceste zile in Media si prin internet:
1-baza este pe teritoriu romanesc, dar are "statut de ambasada", terenul fiind concesionat catre statul american pe o perioada CLAR determinata.
2-astfel statul american, prin Ambasada sa, beneficiaza de drepturile si indatoririle unui posesor de drept/concesionar/chirias, dar sub controlul-desigur-al guvernului SUA. Acest control se executa pana la in anumit nivel impreuna cu guvernul Romaniei si MApN, Baza fiind facilitate militara in cadrul unei aliante.
3-Din aceste motive, in perioada concesionarii se considera teritoriu american pe care functioneaza legile federale SUA.

   Pentru cine nu stie, diplomatia internationala-oriunde in lume-permite, accepta si recomanda astfel de statut pentru anumite zone, de comun acord cu statul intre granitele caruia sunt, asta neînsemnand ca statul respectiv este invadat/agresat/supus!!!

  Acestea fiind spuse pentru a evita discutiile neprincipiale si nelalocul lor, va rog sa cititi si sa vedeti :
DA PAGINA!

Despre evenimentul de la Deveselu voi incerca o alta abordare.

La data de 12-05-2016 a avut loc la Baza americana de la Deveselu ceremonia de inaugurare AEGIS Ashore Romania.




 Tribuna oficiala
Oficialitati:
Dl. Mark E. Ferguson – Comandant, Comandamentul Aliat al Fortelor Intrunite, Napoli, Fortele Navale US din Europa/ Africa,
Dl. Lazar Comanescu – Ministru de externe al Romaniei,
Dl. Jens Stoltenberg – Secretar General NATO,
Dl. Dacian Ciolos – Prim Ministru al Romaniei,
Dl. Robert O. Work – Secretar Adjunct al Apararii al SUA,
Dl. Hans G. Klemm – Ambasadorul SUA,
Dl. Mihnea Motoc – Ministrul Apararii Nationale,
Dl. Nicolae-Ionel Ciuca - Seful Statului Major Romania.


   Intonarea imnurilor nationale s-a facut de catre Fanfara Muzicii Militare a Armatei Romane si de catre Fanfara Flotei a Sasea a Statelor Unite.
.


   Oficialitatile au fost intampinate de catre Regimentul 30 Garda
Gazdele evenimentului:(1)
Gazdele evenimentului: (2)
















 


.
.
 



 M-a impresionat sigiliul de comanda al Sistemului AEGIS ASHORE:
acest sigiliu are trei elemente: SCUTUL,BLAZONUL si DEVIZA.
SCUTUL – are cele trei culori ale drapelului Romaniei, tara gazda, ancora aurie este simbolul Marinei Americane, cifra unu reprezinta faptul ca acesta este primul sistem din Europa, manunchiul de grau este imprumutat de pe stema judetului Olt- Deveselu si stema NATO
BLAZONUL – vulturul American este
Emblema "AEGIS" Deveselu
simbolul traditional al puterii si vigilentei, esarfa reprezinta descendenta Aegis din navele de
Afisul
razboi US Navy, aripile rasfirate ale vulturului reprezinta apararea, tridentul din gheare reprezinta puterea maritima, bastionul fortificat poarta culorile Romaniei, fiecare bastion are cate o sfera metalica cu tepi de buzdugan ce simbolizeaza trei lansatoare de rachete.
   DEVIZA -  “Aparam Alianta” este asemanatoare cu deviza Batalionului 49 de aparare antiracheta al Fortelor Terestre SUA, “DEFENSIMUS PATRIAM”  - “Aparam Patria”.
.
   O scurta vizita prin partea administrativa a bazei americane ne-a aratat un orasel in miniatura. Dormitoare, magazin, sala de fitness, sala de film, bucatarie si sala de mese.

.
  Mi-a placut acest afis de pe usa unei camere:
  Si mai interesant este faptul ca este respectat cu sfintenie acest afis.

  Fortele Aeriene Romane au fost prezente atat in aer cat si la sol cu IAR 330 MEDEVAC cu nr 75 iar
  Fortele Aeriene ala Marinei SUA au fost prezente cu trei elicoptere:
IAR 330 MEDEVAC
 
Black Hawk

IAR 330 MEDEVAC




 








Black Hawk










   De asemenea nu lipseste ambulanta imensa inscriptionata NSF Deveselu dar si masina de pompieri:
.
.




 









  Crucisator USS Lake Champlain (CG-57)
  Scurta Prezentare AEGIS:

Aegis Combat System – sistem naval integrat dezvoltat de "Missile and Surface Radar "divizie a RCA (Radio Corporation of America) iar in prezent este produs de Lockheed Martin.
"Aegis" – cuvantul isi are originea in mitologia greaca si simbolizeaza un scut protector. Aegis a fost platosa (scutul) lui Zeus purtat de catre zeita Atena.
 Aegis


Cateva prescurtari:



ACS - Aegis Combat System – sistemul de lupta Aegis
Garda de Onoare NSA
C&D - command and decision – comanda si decizie
WCS - weapon control system – sistem de control al armamentuluiACS – sistem avansat de comanda si control si sistem de control al armamentului bazat pe radare si computere puternice care urmaresc si ghideaza armamentul in vederea distrugerii tintelor inamice.
Sistemul a fost folosit initial de US Navy fiind amplasat pe crucisatoare din clasa  Ticonderoga de unde si asemanarea cladirii cu un crucisator.

 AEGIS ASHORE Baza Deveselu
ACS este compus din:
-Aegis Weapon System (AWS) – componenta de reactie rapida a Aegis Anti-Aircraft Warfare (AAW) impreuna cu Phalanx Close In Weapon System (CIWS)
-Mark 41 Vertical Launch System - Mk 41 VLS – sistemul vertical de lansare rachete Mark 41, compus dintr-o baterie de 8 rachete.


.
  Cam asta a fost vizita echipei "Suntem Romania!" la baza DEVESELU.

  Prezentarea drapelelor a fost facuta de catre NSA Naples Color Guard – Garda de onoare a Comandamentului de Sprijin Naval Napoli.

fotoreporter:*CrisAvia*

Albumul foto AICI



2 comentarii:

  1. Unde pot gasii punctele astea intr-un document oficial, va multumesc
    1-baza este pe teritoriu romanesc, dar are "statut de ambasada", terenul fiind concesionat catre statul american pe o perioada CLAR determinata.
    2-astfel statul american, prin Ambasada sa, beneficiaza de drepturile si indatoririle unui posesor de drept/concesionar/chirias, dar sub controlul-desigur-al guvernului SUA. Acest control se executa pana la in anumit nivel impreuna cu guvernul Romaniei si MApN, Baza fiind facilitate militara in cadrul unei aliante.
    3-Din aceste motive, in perioada concesionarii se considera teritoriu american pe care functioneaza legile federale SUA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In documentele NATO:statut,regulament,etc.
      Nu este nimic secret.

      Ștergere