21 martie 2023

2383. Mii de astfel de arbori sunt tăiați, an de an

Declic
Cititorule,

Privește copacul de mai jos. . Se întâmplă asta pentru că România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană în care arborii remarcabili, foarte bătrâni sau de mari dimensiuni, nu sunt protejați de lege.

Semnează și tu petiția prin care cerem specialiștilor ce scriu noul Cod silvic să interzică tăierea arborilor remarcabili.

Arborii bătrâni, de dimensiuni foarte mari, se numesc în limbajul de specialitate arbori remarcabili sau monumentaliDe zeci de ani, biologii și peisagiștii din toată lumea se luptă să-i protejeze prin lege. Adică să interzică tăierea lor, cu desăvârșire.

Sunt clare motivele pentru care trebuie protejați. Pentru că sunt uriași și, în sute de ani, ajung să fie un adevărat ecosistem care e casă pentru mii de specii de animale.

Dar dincolo de factorii ecologici, acești copaci au și o valoare estetică. Pe scurt, sunt ieșit din comun de frumoși. Și ne fac nouă, oamenilor, viața mai frumoasă! Asta pentru că îi găsim nu doar ascunși în mijlocul pădurii, ci și pe pajiști sau chiar în orașe, în sate, la marginea drumurilor.

Arborii remarcabili ajung să aibă o valoare culturală pentru comunitățile care au trăit sute de ani la umbra lor. Și e ușor de înțeles că oamenii se revoltă atunci când sunt tăiați.

Vestea bună e că s-a reușit protejarea acestor copaci fenomenali în aproape toată Europa. Mai mult, și țări din afara UE, ca Moldova sau Georgia, îi protejează.

Vestea foarte proastă e că România face excepție. Nu doar că nu sunt protejați, dar practicile silvice de la noi încurajează tăierea lor.

Forestierii preferă să-i taie pentru că un arbore atât de bătrân și noduros are o valoare mică pe piață. Nu mai poate fi folosit în industria mobilei, așa că ajunge lemn de foc. Când e vorba de păduri, sunt înlocuiți cu arbori tineri care, în scurt timp, vor produce un profit substanțial.

În orașe, sunt tăiați pentru a face loc construcțiilor. Să luăm exemplul municipiului Cluj Napoca, unde locuiesc eu. Aici, un plop fenomenal, cel mai mare copac din oraș, a fost retezat pentru a face loc unui stadion. Trunchiul colosal e expus la grădina botanică, mărturie a lăcomiei și prostiei omenești.

M-am aprins, dar îmi pare pur și simplu strigător la cer să avem asemenea arbori și să permitem să fie tăiați. Anul acesta e cel mai bun moment pentru a-i pune sub protecție strictă! Și avem o șansă reală să reușim, iată de ce.

Se lucrează la modificarea Codului silvic, a setului de legi care spune cum se taie și cum se protejează pădurile și restul copacilor. A fost cooptat un colectiv de cercetători, profesori universitari, biologi și silvicultori. Pe unii dintre ei îi știu de ani buni, sunt adevărați avocați ai pădurilor. Alții sunt acolo pentru a apăra interesele industriei lemnului.

Rolul nostru în acest demers poate fi uriaș. Putem să le cerem, zeci de mii de oameni, să interzică prin textul Codului silvic tăierea arborilor remarcabili. O petiție masivă va fi o adevărată armă pentru oamenii de bună credință care lucrează la modificarea Codului silvic. O vor putea folosi pentru a-și convinge colegii că arborii remarcabili trebuie protejați.

Nu ar fi prima dată când am obține modificarea, în bine, a Codului silvic. Acum câțiva ani am reușit să schimbăm definiția materialului lemnos în legile silvice. De atunci, nu se mai poate toca lemnul furat pentru a i se pierde urma. De atunci, zeci de camioane ce transportau lemn tocat fără acte au fost confiscate. Și totul a pornit de la o petiție Declic preluată de o mână de politicieni ce iubesc pădurea.

Dar trebuie să ne mișcăm foarte rapid. La sfârșitul acestei săptămâni se încheie perioada în care comisia de specialiști primește păreri de la cei interesați de soarta pădurilor.

Ne-am propus să aducem petiția la 20.000 de semnături înainte de a le-o trimite. Vom reuși doar dacă te implici și tu. Semnează petiția care poate salva zeci de mii de copaci fabuloși.

Îți mulțumim și în numele copacilor,
Antoniu și echipa Declic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu