18 aprilie 2013

052.I.S.U. Prahova- Buletin informativ nr.33 si 34, din 17/18.04.2013



BULETIN INFORMATIV
În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:



Nr. 33
Ploieşti, 17.04.2013
BULETIN INFORMATIV

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:

*      16.04.2013, ora 12:44 – degajare tablă
            În municipiul Ploieşti, strada Andrei Mureşanu, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale  de intervenţie şi salvare de la înălţime pentru a degaja patru bucăţi de tablă de pe acoperişul unui imobil care ameninţau să cadă peste trecători.
           
*      16.04.2013, ora 12:48 – incendiu deşeuri
            În comuna Bărcăneşti, sat Ghighiu,  echipajele de pompieri au intervenit cu două autospecială  de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de deşeuri.
            Au ars deşeuri menajere pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise (vegetaţii uscate, deşeuri, mirişte).

*      16.04.2013, ora 13:53 – incendiu casă particulară
            În comuna Breaza, sat Creceanca,  echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale  de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară, proprietar L. Alexandru.
            Au ars: acoperişul construit din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp şi mobilierul aferent a două camere de locuit.
            Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 25.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 60.000 lei.
            Cauza probabilă: efectul termic al curentului electric – cablu electric defect, neizolat corespunăztor sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.

*      16.04.2013, ora 19:52 – asigurare zonă scurgeri de produs petrolier
            În comuna Berceni,  sat Moara Nouă, echipajele de pompieri au acţionat pentru a limita extinderea unui produs petrolier (ţiţei) ieşit la suprafaţa solului pe o suprafaţă de aproximativ 2 mp, prin realizarea umor diguri din pământ şi nisip.

*      16.04.2013, ora 20:36 – incendiu vegetaţie uscată
            În localitatea Surani, strada Mârzeasca,  echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Surani.
            Au ars: vegetaţie uscată şi mărăciniş pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha.

            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      16.04.2013, ora 23:27 – incendiu casă particulară
            În localitatea Balta Doamnei, sat Lacul Turcului, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară, proprietar M. Adrian.
            Au ars: acoperişul construit din lemn cu învelitoare tablă şi ţiglă pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp, mobilierul, îmbrăcămintea şi bunuri de uz casnic din trei camere.
            Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 35.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 30.000 lei.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii închise (lumânări, chibrituri, brichete).


*    Echipajele SMURD au intervenit în 26 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
                                                                                                Compartimentul Informare şi Relaţii Publice.


Nr. 34
Ploieşti, 18.04.2013
BULETIN INFORMATIV

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:

*      17.04.2013, ora 06:28 – incendiu autoturism
            În municipiul Câmpina, str. Goleşti, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială  de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, proprietar P. Eduard.
            A ars cablul electric din compunerea instalaţiei electrice a autoturismului.
            Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 9.000 lei.
            Cauza probabilă: scurtcircuit electric – cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.

*      17.04.2013, ora 09:16 – incendiu vegetaţie uscată
            În localitatea Mizil – DN1B, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Mizil.
            A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      17.04.2013, ora 12:52 – salvare animal
            În municipiul Ploieşti, strada Mihai Bravu, echipajele de pompieri au acţionat cu mijloace de primă intervenţie pentru degajarea unui animal (căţel) care se afla prins cu capul într-o gaură de beton din zidul unei hale din incinta unei societăţi comerciale.

*      17.04.2013, ora 13:35 – incendiu vegetaţie uscată
            În localitatea Breaza, cartier Nistoreşti, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Breaza.
            Au ars: vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş pe o suprafaţă de aproximativ 5 ha.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.







*      17.04.2013, ora 14:02 – incendiu vegetaţie uscată
            În comuna Cornu, sat Cornu de Sus, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Cornu.
            Au ars: vegetaţie uscată  şi mărăciniş pe o suprafaţă de aproximativ 3 ha.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*                  17.04.2013, ora 14:21 – distrugere muniţie
            Echipajele de pompieri au acţionat cu o autospecială pirotehnică pentru a disrtuge o bombă de aviaţie exploziv brizantă cu o greutate de 250 kg. Acţiunea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă în comuna Râfov, satul Goga.

*      17.04.2013, ora 14:55 – incendiu vegetaţie uscată
            În localitatea Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, proprietar L. Cornel. În urma recunoaşterii s-a constatat existenţa unei persoane decedate prin carbonizare, respectiv proprietarul în vârstă de 76 de ani.
            A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 4000 mp.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      17.04.2013, ora 15:47 – transport persoană supraponderală
În comuna Ceptura, sat Ceptura se Jos, echipajele de pompieri au acţionat pentru a o transporta pe numita S. Elena, în vârstă de 68 de ani, de la domiciliul acestuia la ambulanţa SAJ Prahova.

*      17.04.2013, ora 19:57 – incendiu anexe gospodăreşti
            În localitatea Mizil str. Spicului, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale  de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, proprietar C. Magda.
            Au ars: acoperişul anexei construit din lemn cu învelitoare azbociment  pe o suprafaţă de aproximativ 15 mp.
            Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 70.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 1.000 lei.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii închise (lumânări, făclii, chibrituri, brichete).

*      18.04.2013, ora 05:44 – asigurare zonă
            În comuna Floreşti, str. Principală, echipajele de pompieri au acţionat pentru asigurarea zonei ca urmare a producerii unei avarii la o conductă de gaz, care prezenta scurgeri, precum şi închiderea vanei.



*    Echipajele SMURD au intervenit în 30 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.


* * *

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte cetățenilor măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
!       arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi a fost obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
!       nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

!       nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
!       zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
!       arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate;
!       cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
!       se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.
!       Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.

Cetăţeni, nu uitaţi!
Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.
           



           

* * *


Obligaţiile cetăţenilor pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate:

v  să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul pentru situaţii de urgenţă despre descoperirea de muniţii neexplodate ;
v  atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte ;
v  ridicarea, transportul si introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
v  comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase si neferoase ;
v  lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă ;
v  introducerea muniţiilor în foc;
v  topirea elementelor metalice de muniţii;
v  tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
v  folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
v  utilizarea pulberilor si explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
v  demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente ;
v  folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

                                                                                                Compartimentul Informare şi Relaţii Publice



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu