02 august 2013

172.FANTOMELE COPILARIEI - documentarul "Singur acasa - Romania"


"Voi cand va intoarceti?"
Colegul nostru Costas ne prezinta un documentar trist despre copii celor care pleaca sa munceasca in lume, lasand in urma familii conduse de batrani sau de nimeni.

   Nu de putine ori, in anumite momente, ne reamintim franturi dintr-o perioada minunata care a devenit pentru multi sursa de inspiratie artistica:copilaria. Daca nasterea este punctul de pornire ( punctul 0) atunci copilaria este cu siguranta calauza noastra in viata. 
   Cine este cel din fata noastra ? Nimic mai simplu: oglinda copilariei sale !


Costas 

DATI PAGINA!


   Pe langa faptul ca este o experienta personala, adesea ne raportam la aceasta pentru a face o radiografie obeictiva a societatii din  acea perioada. Ciclic, ajungem sa constientizam faptul ca avem un nou obiectiv, tel pe care trebuie sa-l atingem: bunastarea familiei. Un copil are implicatii pe mai multe planuri si de aceea incercam sa ii oferim  ceea ce nu am avut, o viata buna. In aceasta perioada globalizata ba chiar as putea spune, planetara mijloacele sunt la indemana tuturor capatand o tot mai accentuata amprenta universala.         Libertatea omului – drept fundamental universal- cat si libera circulatie, s-au dovedit a fi de-alungul timpului solutia la orice, un veritabil panaceu; ca atunci cand nu ne convine un lucru si preferam sa plecam decat sa schimbam starea lucrurilor.

    Un fenomen demn de luat in seama a capatat proportii aproape malefice in Romania: migratia. Initial am avut impresia ca este doar o forma de a refula dupa o lunga perioada plina de lipsuri si privari variate. Apoi am realizat ca de fapt este o reactie absolut normala  dar in acelasi timp facila. Concetatenii nostri, poate unii nu-si dau seamea de acest lucru, fac parte din categoria migrantilor economici. Aceasta catalogare este facuta de catre  Agentia O.N.U. pentru Refugiati *  http://www.unhcr.org/pages/49c3646c125.html        
    Conform acesteia, migrantii economic aleg sa migreze in scopul imbunatatiiri perspectivelor de viitor ale acestora cat si a famililor. Multi aleg un drum nou stimultati de sperante ce nu de multe s-au dovedit a fi amagitoare. Multe povesti sunt facute publice despre experientele acestora in afara granitelor, fie in timpul vietii, fie dupa moartea lor; ca sa fim cinstiti cu cei din presa, ultima varianta e mai tentanta si pe gustul publicului. Dar oare numai ei conteaza in aceasta ecuatie? Pana la urma “scopul” plecarii se regaseste in tara. Acest documentar tocmai acest factor uitat in cele mai multe cazuri: familia. Pentru a putea a rezuma, nu este decat o oglindire a unei “copilarii in streang”. In ceea ma priveste, prea putin ma induioseaza motivele plecarilor ci soarta celor ramasi: daca copiii sunt viitorul atunci viitorul Romaniei este unul viabil insa decedat cu acte in regula ( juridic vorbind, un copil viabil este acela care a respirat cel putin o data dar a murit mai apoi ). In opinia mea diferanta covarsitoare ce traseaza granite saraciei si a bunastarii este nivelul cultural si tehnologic al unei natii. In concluzie, plecam deci stagnam !

      Insa statul ce face? In a fara ca vegheaza, nici nu cred ca ar trebui sa intreprinda vreo masura deoarece din aceasta situatie castiga cel mai mult! Argumentul sta in analiza cost-beneficiu. Acest concept dateaza din 1848 si apartine economistului francez  Jules Dupuit. In sine nu este un decat un proces de calcul si comparare a costurilor si beneficilor unei decizii, proiect sau politici guvernamentale. De multe ori este folosita de catre guverne sau organizatii de natura diferita pentru a vedea daca beneficiile surclaseaza costurile si invers, cat si daca exista alte alternative in acest sens. Urmarind acest concept putem studia cazul Ford Pinto:
 http://users.wfu.edu/palmitar/Law&Valuation/Papers/1999/Leggett-pinto.html
    Ford Pinto era o masina –care din fericire nu se mai fabrica- destinata sa coste fix 2000$. Problema tehnica a acesteia era urmatoarea: rezervorul care se afla intre bara de protectie spate si puntea spate, conform standardelor vremii, la un impact lateral si la o viteza relativ mica  izbucnea in flacari din cauza ruperii gatului rezervorului. Foarte multi si-au pierdut viata din aceasta cauza. Cei de la Ford au sustinut ca o eventuala modificare a designului rezervorului ar costa in plus 11$ pentru fiecare masina depasind cu mult costul fix de 2000$.   Calculand, au realizat ca costurile se ridica la cifra de 137 milioane $ pe cand beneficiile acestei masuri la doar 49.5 milioane $.  Analiza cost-beneficiu era in defavoarea acestora. Mai interesant, conform calculelor celor de la Ford,  atat  compania cat si societatea ar fi fost prejudiciate astfel: 180 de morti in urma incendiului – 200 000 $ pe  fiecare deces ;  180 de cazuri cu arsuri grave – 67. 000$ fiecare caz;  2.100 vehicule arse – 700 $ pe vehicul total 49.5 milioane $. Chiar si cu o valoare mai mica de 11$, 5$ costurile ar fi fost tot mai mari deci s-ar fi iesit in pierdere.   Ford a cuantificat viata in demersul lor si astfel, economic vorbind, au procedat in consecinta. Sintetizand, defectul din fabricatie a fost suportat de catre client si nu de fabricant.

   Un alt examplu este cel al companiei de tigari Philip Morris Inc.    http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1442555.stm   
   Analiza acestora a aratat ca statul ceh in anul 1997 a castigat 147 milioane $ din decesele premature ale fumatorilor care nu au mai utilizat asistenta medicala si nu au mai avut nevoie de camine in cazul batranilor. Raportul inaintat statului a fost un ranspuns la masura avuta in vedere de a mari accizele la tigari. Asadar statul are de castigat de pe urma fumatorilor.

   Avand aceste exemple la dispozitie, ne putem raporta la situatia de fata:

1. emigranti – statul nu mai plateste ajutoare de somaj, asistenta medicala, nu mai construieste locuinte si in acelasi incaseaza de la acestia sume considerabile prin impozitarea veniturilor
2. copiii: nu mai plateste scolarizarea acestora, alocatii si orfelinatele fac economie in acest sens nemaiavand in grija lor orfaniii migrantilor economici
   Enumerarea poate continua in functie de imaginatia fiecaruia ! Plecat sau mort, statul tot va exista si castiga pentru ca nu-I asa, suntem doar o biata statistica ! 
.
  - recenzie-analiza facuta de Costas -


                                              VIZIONARE PLACUTA !

DA click pe titlu:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu