01 octombrie 2013

257.„Zilele culturii sârbe” la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

w-ZCS-2013
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Uniunea Sârbilor Din România organizează în perioada zilele de 5 și 6 octombrie 2013 evenimentul „Zilele culturii sârbe”. Uniunea Sârbilor din România (USR) reprezintă minoritatea sârbă din România, concentrată mai ales în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Mehedinți. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2013, la orele 13.00 în prezența organizatorilor și oficialităților.
În cele două zile ale evenimentului, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va găzdui spectacole de muzică și dansuri tradiționale sârbești, prezentări de carte, o expoziție de fotografie, proiecții de film documentar despre tradițiile și obiceiurile sârbilor din România. Invitații speciali ai evenimentului sunt Asociația cultural-artistică ”Mladist” și orchestra de tamburași ”Spomenari”. De asemenea, va fi vernisată expoziția de fotografie ”Mănăstiri și biserici sârbești din Banat”.

DATI PAGINA !


Asociația cultural-artistică ”Mladost” a fost fondată în anul 1969 la inițiativa unui grup de elevi de naționalitate sârbă, cu dorința de a aduna tineri artiști amatori, muzicieni, cântăreți și dansatori și de a conserva astfel patrimoniul cultural sârbesc. Aproape întreaga activitate culturală a sârbilor din Timișoara și zona Banatului se desfășura la început în jurul asociației ”Mladost”. În timp, activitatea grupului s-a lărgit cuprinzând studioul de teatru ”Thalia”, grupuri de rock, cercuri literare etc. ”Mladost” ocupă un loc aparte între grupurile folclorice sârbești din România, fiind cea mai veche și cea mai mare organizație de acest fel. Cu activitate constantă de la începuturi și până în prezent, ”Mladost” reprezintă cu succes comunitatea sârbă din România la concursurile și festivalurile din Serbia și din Europa de unde s-a întors cu numeroase trofee.
Uniunea organizează anual mai multe manifestări cultural artistice, printre care un maraton al dansului și cântecului sârbesc (în luna aprilie) și un festival coral (în luna mai). De asemenea, editează săptămânalul Nasa reci (Cuvântul nostru) și un trimestrial literar Knjizeveni Zivot (Viața literară).

Informații suplimentare:
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
021 317 91 03/ int. 143, 178, 191
Uniunea Sârbilor din România
Boris Velimirovici – 0745 666 323

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu