19 decembrie 2013

364.Exista un popor care iubeste romanii, iar pentru el produsele noastre sunt cele mai bune din lume

guvernator   AVEM UN NOU COLABORATOR:
   Adrian Mihailovici este un analist economic axat pe aducerea in fata publicului a oportunitatilor de afaceri,explicarea lor in detaliu fin, a felului cum le poti dezvolta, a suportului dat intreprinzatorului de legile statului roman si si nu doar.
   Pe mine personal m-a castigat cu frumoasa poveste a Kurdistanului pe care l-a vizitat si ceea ce a vazut el acolo din punct de vedere social si economic...pentru Romania!
CITITI SI BAGATI LA CAP :

   La invitatia unei cunostinte, am ajuns recent in Kurdistan, mai exact in capitala Erbil, si am ramas profund impresionat de experienta traita. Recunosc ca initial, cand m-am urcat in avion, mi-a fost putin frica, dar realitatea este cu totul diferita.
   Kurzii iubesc  romanii si nu se sfiesc sa o arate. Te iau in brate, te invita la masa, la ei acasa, fac tot posibilul sa te simti bine, si te ajuta cu ce ai nevoie – chiar daca nu te  cunosc.  Unul din socurile avute a fost cand, aflat intr-un taxi, urechile mi-au auzit muzica romneasca la un post de radio local. Mi s-a confirmat din mai multe surse ca toti s-au nascut si au crescut cu toate informatiile despre “fratii lor, romanii”. Toate acestea le-am descoperit in timp, pe parcusul mai multor vizite in Kurdistan si, deasemnea, in timpul vizitelor autoritatilor kurde in Romania.
DA PAGINA !


 Dintre persoanele cu care m-am intalnit sunt: Guvernatorul Kurdistanului – Nawzad Hadi Mawlood, Viceguvernatorul Kurdistanului – Tahir Abdulla Osman, Primarul orasului Erbil – Sidki Sulaiman Karim, Presedintele Consiliului Local din Erbil – Salar Khudhur Hussein, Ministrul Agriculturii si al Apelor – Jammel S.Haidar, si multi altii.
Am calatorit in 10 tari si am cunoscut peste 20 de natii, insa nicaieri nu am fost primit ca in Kurdistan. Ma simt ca acasa,  ma simt iubit ca un frate si simt ca sunt inconjurat de persoane exceptionale.
Cum se poate una ca asta?
Putina lume stie ca, in urma cu multi ani, pe vremea lui Ceausescu, romanii sunt cei care au construit majoritatea Kurdistanului si au facut lucruri trainice, care au rezistat inclusiv bombardamentelor din timpul razboiului.


La randul lor, foarte multi kurzi au facut scoala, au intemeiat familii si chiar au deschis afaceri in Romania.
Ce altceva ar trebui sa stim despre Kurdistan?
Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.
Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.
In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.

Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de  datorii de miliarde de USD, reactie  care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, din cauza Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.
Fara sa exagerez, am avut momente in care ma simteam mai in siguranta acolo decat in Romania, in conditiile in care am circulat singur in oras, ziua si noaptea.  Cateva dintre monumentele istorice pe care le au,  puteti vedea pe http://www.youtube.com/watch?v=qwL7-hBqbmI
Puteti vedea cateva informatii despre Kurdistan acesand CBS:

In timpul regimului Saddam, kurzii au suferit un adevarat genocid. Acum, e liniste si toata zona trebuie reconstruita din temelii, in toate domeniile.
Avantaje oferite de Kurdistan – facilitati fiscale e putin spus
In afara de buna imagine pe care o are Romania si produsele romanesti, Kurdistan ofera niste avantaje maxime din mai multe puncte de vedere. In primul rand, esti tratat cu foarte mare respect inca de la intrarea in tara. Apoi, pe langa scutiri de taxe, se ofera mai multe facilitati, dintre care mentionez cateva din cele mai importante:

  • - se ofera teren gratuit;
  • - 10 ani scutiri de taxe si impozite;
  • - 5 ani scutiri de taxe vamale;
  • - nu exista TVA sau alte taxe similare;
  • - se poate repatria tot profitul fara alte conditionari;
  • - se pot accesa 30 milioane locuitori;
  • - firmele romanesti au prioritate in obtinerea de contracte.
Pentru alte informatii, puteti accesa aici :
Cel mai important avantaj este implicarea autoritatilor locale din toate punctele de vedere, si mai exact faptul ca statul poate finanta pana la 40% dintr-o investitie strategica. Spre exemplu, daca vrei sa deschizi o fabrica de sucuri sau o rafinarie, statul kurd nu numai ca ofera pamantul gratuit,  dar poate veni si cu bani in afacere.
Prin urmare, costurile de productie sunt mici, piata de desfacere foarte mare, virgina si avida de produse romanesti.
La 20 februarie 2011, Parlamentul irakian a aprobat Bugetul de stat pentru 2011. Peste 94% din venituri (aprox. 60 mld.USD) sunt asigurate de vanzarea hidrocarburilor. Estimarile au la baza un volum al exportului de 2,2 mil.barili/zi (inclusiv exportul a 100.000 barili/zi din Regiunea Kurdistan) la un pret de 76,50 USD/baril. Investitiile de la bugetul statului vor atinge nivelul de 25,7 mld.USD (31% din buget).
In afara de stat,  pentru anumite proiecte in Kurdistan mi s-a propus finantare de la diverse organizatii guvernamentale, banci, fonduri de investitii, si altele.

Azi in Kurdistan

Peste 10 firme romanesti sunt deja prezente in Kurdistan cu peste 300 de angajati romani, multe din ele avand contracte cu statul. Societatea romana Delta ACM lucreaza de cateva luni la un contract castigat in Kurdistan de 67 milioane USD.  MARCO SI ALEX  a castigat in aprilie 2011 un contract pentru construirea unui tronson de 18 km de autostrada in Regiunea Autonoma Kurdistan. TERRA NOVA a castigat in 2011 contractul pentru proiectarea liniei de tramvai in localitatea Duhok din Regiunea Autonoma Kurdistan. (RAK).
Simex doreste sa participe la expozitiile din Kurdistan si sa-si deschida un magazin acolo.
Pe www.mihailovici.ro gasiti cativa dintre reprezentantii unor companii care au investit deja in zona si care te invita in Kurdistan, sa vezi cum e. Unul din  exemple il puteti accesa la
http://www.youtube.com/watch?v=Ywn79mehmcs&feature=related

De asemenea, multi alti investitori straini  sunt deja acolo, in special firme turcesti.
Ambasadorul Romaniei in Irak, Iacob Prada, impreuna  cu consulul Valentin Ciortan, fac eforturi deosebite de a sprijini comunitatea de afaceri romana. Mai mult, la solicitarea mai multor societati romanesti, statul roman urmeaza sa deschida consulat in Erbil, capitala regiuniii Kurdistan. De asemenea, echipa de la Centru National de Vize si de la Ministerul Afacerilor Externe este cu adevarat profesionista, motiv pentru care le multumesc tuturor.
Ministrul municipalitatilor si turismului, Samir Abdullah Mustafa, si-a arat dorinta de a infrati Erbilul cu un municipiu din Romania.
Ministrul a exprimat speranta ca firmele romanesti vor realiza proiecte la calitate europeana in RAK ( Regiunea Autonoma Kurdistan). A subliniat dorinta autoritatilor de a dezvolta turismul si, in acest sens, companiile romanesti sunt binevenite pentru realizarea proiectelor de infrastructura aferente.
Oficialul kurd a propus ca doua echipe a unor posturi de televiziune romanesti sa viziteze Kurdistanul si sa realizeze emisiuni, pentru a fi difuzate in Romania. In acest fel, s-ar mediatiza oferta turistica, precum si cea de afaceri a RAK. Mediatizarea ofertei turistice a Romaniei este, de asemenea, salutata, cu toate ca modalitatea de obtinere a vizei de intrare in Romania este greoaie si indeparteaza atat turistii, cat si oamenii de afaceri kurzi.
Pentru lansarea relatiilor in domeniul turismului, un Memorandum de intelegere cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania este apreciat ca un pas important.
Din pacate, procedurile ingreuneza extraordinar de mult fructificarea oportunitatilor pe care le are Romania. Pe aceasta cale, solicit sprijinul persoanelor abilitate in gasirea unor solutii de imbunatatire a sistemului de obtinere a vizelor si in special  pentru  autoritatile din Kurdistan.
Aici gasiti un interviu cu fostul Amsador al Irakului in Romania Dl. Adel Murad http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-2601847-adel-murad-ambasadorul-irakului-firmele-romanesti-sunt-lenese-lucreaza-vremea-lui-ceausescu.htm

Presedintele Comisiei de consiliere a premierului irakian si, totodata, seful Comisiei pentru Energie din Irak, Thamir Abbas Ghadhban al-Ghadhban, a declarat in Romania ca Guvernul de la Bagdad doreste sa invete din experienta Romaniei, din modul in care a facut trecerea de la o economie centralizata la economia de piata. “Dupa caderea regimului de la Bagdad, avem un nou regim democratic si adoptam sistemul economiei de piata, iar Guvernul este devotat ideii de a reforma economia Irakului. De aceea, traversam o perioada de tranzitie, in care Romania s-a aflat deja”, a afirmat oficialul irakian. De asemnea, Banca Centrala a Irakului doreste sa foloseasca experinta romaneasca in ceea ce priveste reforma monetara.
Reprezentantul guvernului ne da live cateva detalii pe http://www.youtube.com/watch?v=e9qrllALEj8&feature=related
In comparatie cu noi, oricine doreste sa intre in Kurdistan, o poate face oricand si nu are nevoie de viza.
Turcia, care este recunoscuta ca fiind un „inamic” al kurzilor, nu solicita viza pentru kurzii care vor sa le viziteze tara.
Din pacate, nu exista o cursa de avion directa pana acolo, ci cu escala la Istambul – intreaga cursa fiind circa 3 ore.  Tarom este in tratative sa dechida o linie directa Bucuresti – Erbil (2 ore). In varianta auto, la Erbil se poate ajunge si cu masina, intregul parcurs fiind de 2.600 km, prin Bulgaria si Turcia. Acest film ofera cateva detalii depre aeroportul local:
http://www.youtube.com/watch?v=mkXmU_VSDCY
Exista o cerere de sprijin pe diverse domenii de interes din partea autoritatilor din Kurdistan catre autoritatile romane, care a determinat un schimb de experienta timid intre autoritati.

Clima este prietenoasa. Iarna se ajunge la maxim -5 grade, iar in iunie, iulie si august temperaturile ajung la 50 grade. Chiar la aceste tempeaturi, clima in Kurdistan este mai buna decat in Romania la +30 grade, deoarece e uscata. In plus, sisteme de aer conditionat sunt amplasate peste tot. Concluzia? Se poate munci in conditii normale pe tot parcursul timpul anului.
In Kurdistan, exista o libertate culturala si religioasa, fara sa fie impuse cutume tipice altor tari. Femeile se poarta similar alor noastre si sunt tratate cu mare respect. Asociatia Femeilor Din Romania (ADAF) are deja membrii care doresc sa mearga in Kurdistan, sa dezvolte afaceri cu parteneri locali. Le multumesc mult doamnelor Cornelia Rotaru si Liana Ionita, care au inteles, sustinut aceasta initiativa, si in final au pornit discutii cu organizatii de femei din Kurdistan.
Se pot obtine cateva informatii: http://www.youtube.com/watch?v=x4POLH2O208

In orasele mari din Kurdistan spitale de urgenta si clinici private sunt functionale la standarde europene. Mai multe detalii aici:
http://www.youtube.com/watch?v=77bMfSlQ8ps
Securitatea zonei este asigurata de armata, care are puncte de control din 10 in 10 km. La fiecare intrare de institutie publica si magazine, exista echipe de control, cu utilaje de depistare a armelor si paza armata. Armata americana are de asemnea mai multe baze militare in Kurdistan.  Urmare a acestui eficient sistem de protectie, Kurdistan nu a inregistrat nici un eveniment neplacut in ultimii 5 ani.
Toate retelele mari de televiziune din lume au produs deja reportaje documentare despre ce se intampla in Kurdistan.  Dintre ele mentionez: CNN, BBC, Tv France si altele.

Din ce in ce mai multe tari deschid consulate in Kurdistan.  Dintre ele mentionez: US, Rusia, Anglia, Franta, Suedia, Germania, Turcia, Iordania, Emiratele Arabe si altele.
Kurdistan e o solutie de criza pentru mediul de afaceri romanesc
Din pacate, aceste lucruri fantastice nu se cunosc in Romania si din acest motiv va solicit sprijinul. Cred ca este o  sansa mare a Romaniei sa iasa din criza, deoarece Kurdistanul ofera urmatoarele avantaje:
1.      Proiecte concrete de care Kurdistanul are nevoie si pentru care este dispusa sa plateasca. De exemplu, statul irakian a aprobat si bugetat constructia a 1.000.000 de case sociale. Practic, in Kurdistan trebuie construite cca 190.000 de case de construit, precum si nenumarate scoli, faculati, spitale, statii de energie si multe altele. Am cunoscut proprietarii a  unor firme care costruiesc in Kurdistan proiecte de 10.000 de case.
2.      O piata noua de desfacere a produselor romanesti, care pot fi primite cu bratele deschise de catre peste 30 milioane de locuitori. Aici e o prezentare a unui singur Mall, din cele patru cate exista acum in Erbil:  http://www.youtube.com/watch?v=CROOK-3BunE&feature=related
3.      Nenumarate locuri de munca pentru romani, care pot trimite bani in tara, precum cei din Italia si Spania. Salariu mediu in Kurdistan este de 1.000 USD/luna. Din cauza penuriei de specialisti, unii pot castiga lunar si 5.000 USD. Doctorii catiga intre 3.000 si 50.000 USD/luna si pot lucra part-time. De rxemplu, aici precizez ca am o cerere concreta pentru o asistenta de manager pentru un om de afaceri din Erbil care lucreaza cu firme romanesti. Ofera lunar 1.000 USD, plus transport, cazare si masa inclusa. Deasemnea se cauta echipe pentru amenajari interioare.
4.      Afaceri in Kurdistan prin care societatile romanesti pot repatria legal toti banii, iar statul roman castiga din impozite si taxe;
5.      Intrarea in Kurdistan este o punte de trecere catre celelalte piete care cred ca au o afinitate similara fata de Romania, si anume: Irak, Iran, Siria si altele, dupa cum mentioneaza actuali investitori:
http://www.youtube.com/watch?v=p9vcrAIFKls&feature=related
6.      Am deja solicitari concrete de la oameni de afaceri din Kurdistan, care cauta parteneri locali. Domeniile din care am cereri concrete sunt: baraje, hoteluri, utilaje tipografice, stadioane, arhitectura, confectii, telecomunicatii, prelucrari metalice, autovehicule, fabrica de ciment, medicamente si consumabile medicale, linii aeriene si aeroport, statii de betoane, teava, combustibil  si altele.


In perioada 1980-1990, Irak a detinut primul loc la exportul romanesc de produse speciale, autovehicule, confectii si furnituri militare, tesaturi, tricotaje si incaltaminte, echipamente industriale si aparatura electronica, produse sodice, obiecte sanitare si articole de uz casnic, etc. Din aceste puncte de vedere sunt convins ca o tara precum Kurdistan poate fi o solutie de salvare a firmelor romanesti de la faliment.

Cum poate iesi Romania din criza si cum poate face si ceva profit

1.      Kurzii sunt bogati. Romania poate incasa o suma frumusica din turism, prin vizita kurzilor in tara noastra. Acestia au venituri consistente, cum ar fi pensiile de revolutionar de peste 500 USD, fara a avea serviciu si fara a plati servicii de utilitati publice. Spre exemplu, daca un milion de turisti  kurzi vin in Romania Romania in 5 ani (300 persoane / avion / zi / un oras , dupa exemplul Istambul – Erbil unde locurile  sunt ocupate cu 15 inainte ) si fiecare cheltuie in medie 2.000 USD, rezulta un total de doua bilioane USD. In acest moment, kurzii nu pot iesi fara viza decat in Turcia.  Pe ei nu trebuie sa ii convingi cu reclame extravagante si costisitoare sa vina in Romania, ci doar sa ii lasi sa intre (vezi declaratia Ministrului Tursimului din Kurdistan de mai sus ).Actual, Romania refuza orice suma care poate veni pe acea directie. Viza pentru cetatenii obisnuiti kurzi sau irakieni  poate dura si trei luni, iar de obicei sansele sunt foarte mici.
2.      Potentiali investitori din Kurdistan care pot aduce bani buni in Romania. Sunt deja kurzi care au venit si au investit in Romania.
3.      Kurzii au cerere concreta pentru a face scoala in Romania si pentru care vor sa plateasca. Dintre domeniile de interes sunt: medicina, ahitectura, constructii, etc
4.      Trebuie creata o strategie pentru mentinerea unei astfel de pozitii castigate si folosirea tuturor resurselor si mijloacelor  actuale in aceasta directie.
Pentru a beneficia de toate acestea, autoritatile romanesti trebuie sa ia atitudine azi si sa actioneze maine cu prioritate maxima, bazandu-ne pe reactii concrete, care pot fi verificate.

RECOMANDARI

In cazul in care sunt persoane sau firme care doresc sa mearga in Kurdistan, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  • -          Cazarea si transportul trebuie rezervate cu cel putin 15 zile inainte, deoarece sunt putine disponibile;
  • -          Verificati experienta celor cu care mergeti acolo;
  • -          Nu dati bani inainte; in cazul in care o faceti, cereti chitanta pe loc si numai dupa o verificare mai detaliata;
  • -          Toate informatiile trebuie scrise; atentie la ce acte semnati – trebuie sa fie traduse cel putin in engleza;
  • -          Pentru a reduce costurile, incheiati parteneriate cu mai multe firme.
  • -          Invitati persoane kurde in Romania pentru a castiga increderea de ambele parti.
  • -          Participati la o expozitie locala cu produsele dumneavoastra;
  • -          Alocati un buget consistent acestei actiuni.
  • -          Gasiti un partener din Kurdistan si incepeti cu un mic pas – de exemplu, o vanzare simpla.
  • -          Atentie foarte mare la ce promiteti. Trebuie sa va tineti de promisiune intocmai. Alftel, riscati sa fiti trecut pe lista neagra.
  • -          Trebuie sa aveti un produs sau un serviciu mai bun decat cel turcesc, de care se beneficiaza acum, din cauza pretului mic;
  • -          Nu va asteapta nimeni cu o geanta cu bani; trebuie sa munciti si sa investiti banii. Veti primi ce vi se cuvine numai daca munca este de foarte buna calitate;
  • -          Pentru a obtine contracte cu statul, trebuie sa demonstrati ca puteti duce la bun sfarsit afacerea, precum si sa aratati ca aveti cu cine si cu ce;
  • -          Pentru orice afacere pe care doriti sa o faceti in Kurdistan, trebuie sa fiti acolo.
  • -          Ca sa vindeti ceva trebuie sa va duceti cu curaj la potentialul comparator, concurenta e foarte mare;
  • -          Trebuie sa va inarmati cu foarta multa rabdare, niciodata nu se rezolva imediat;
Cred ca Romania mai are o sansa chiar daca alte tari au descoperit aceleasi oportunitati
Acum este momentul sa o facem. Transmite mai departe aceste informatii – poate putem face ceva pentru Romania. Imi doresc sa intram impreuna in istorie, cum ca am participat la reconstructia unei tari care ne iubeste si ne vrea langa ea la bine si la greu. Mai mult, ne si plateste, pentru ca au o sursa financiara garantata –  petrolul.

Pentru mine, este minunat sentimentul  de mandrie ca sunt roman. Din pacate, acest sentiment vine foarte rar. Daca mai sunt si alti romani care au parte de aceasi primire oriunde in lume, va rog sa-mi scrieti sa impartim acest sentiment, inclusiv din Kurdistan.

VIITOR

 Chiar daca este foarte greu, voi invita in continuare in tara noastra personalitati politice, economice si culturale din Kurdistan.  In cazul in care doriti sa sprijiniti sau sa participati la o astfel de actiune va rog sa ma contactati. Un ultim exemplu – impreuna cu Camera de Comert si Industrie din Arges am inceput discutiile pentru o viitoare misiune economnica, formata din reprezentantii societatilor comerciale si autoritati locale din Kurdistan in Romania.
O plimbare cu masina prin Erbil se poate accesa la: http://www.youtube.com/watch?v=7YLUaNctwVw&feature=related
Cei care doresc alte informatii despre ce oportunitati apar in Kurdistan, sunt rugati de asemnea sa-mi scrie un email pentru informari periodice de tip newsletter.
Deoarece in Erbil exista deja un cartier englez, un cartier italian, si unul american, cei care doresc sa investeasca in constructia unui cartier romanesc sunt rugati sa ma contacteze. CNN are un super reportaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mvb0JpdluJU

 Va invit sa verificati aceasta poveste. Pana acum, cei care au verificat mi-au dat dreptate. De asemnea, invit toata mass media din Romania sa mergem impreuna acolo, sa facem reportaje cu realitatile si oportunitatile oferite, direct de la sursa.
Nicolae Iorga avea o vorba: “Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea sa auzi si trebuie un gram de iubire ca s-o intelegi.”

Un roman mandru,

Adrian Mihailovici – fan Kurdistan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu