06 februarie 2014

403.D'ale lui Mos Teaca -2:Amintiri cu Mișu Fotino și Coca Andronescu

"Irisul"este cel mic-2 game de unda
   Chiar daca este tot cu aparate de radio,sa stiti ca nu am comandat-o special d-lui col(r) Miron Dumitru,colegul nostru, ci...s-a potrivit !
   Nustiucum,dar uite-asa.
   Oricum,mi-a adus astfel aminte de "iris'-urile noastre pe care ascultam "Soparlitza Libera"in camera de garda sau in post,noaptea.
   Hai sa cititi povestea dansului:
 CITEZ:
  "Eram noi la “G”, prin anii ’70, vreo 10 poate chiar 12 care aveam aparate de radio. Le ascundem e unde puteam, unii cu “Electronica”, de talie mică, alții ca Pis (Piseru Vladimir), avea un “Albatros” modificat, ca să prindă și Europa liberă, de talie mare."

DA PAGINA !


"Albatrosul"
  Le duceam peste tot, cei mai mulți în masca de gaze, în locul cutiei filtrante. În pauze dădeam drum la aparate și ascultam după preferințe.
  Noaptea după stingere, cu tot felul de fire agățate de patul de sus, ascultam Europa Liberă, mai ales topul de muzică ușoară. Erau câțiva specialiști în muzică, știau formațiile de muzică ușoară, componenții, discografie, și nu de multe ori se lăsa cu scandal.
Bietul Cracănel (comandantul nostru de pluton), ne tolera, era cu câțiva ani mai în vârsta ca noi, însă la ordinul celor de “deasupra” mai confisca aparatele și le punea într-un dulap. Când nu mai avea loc, le dădea înapoi.

  Duminica la ora 10, parcă era o înțelegere tacită. Toate aparatele și cele mici și cele mari, erau date pe emisiunea “De toate pentru toți” cu Mișu Fotino și Coca Andonescu. Oamenii aceia aveau un fel de a prezenta subiectele din emisiune, cu o verva și o inteligență care te captau.
  Am avut norocul să prindem o perioadă de deschidere culturală, represiunea nu era atât de aspră ca în anii ’60 sau după 1972. Cel puțin în anul 3, puțini mai aveam aparatul de radio. Pis, fiind responsabil cu armamentul, avea rastelul în primire și avea unde să-și ascundă aparatul. Cred că ceva mai de soi, un SONY adus de mama aflată în Libia în interesul serviciului.
"Zefirurile "de Electronica- "ciuca" fotbalului ascultat in mahala

  Când moare un actor, cântăreț, sportiv, care ne-a însoțit tinerețea, simt că moare ceva din amintirile mele. Este ca și atunci când aud că un coleg de clasă a trecut la ceruri.
  Acum Mișu și Coca, se vor reîntâlni în cer și vor face emisiuni radiofonice din nou împreună, pentru noi toți care mai devreme sau mai târziu îi vom regăsi.
Dumnezeu să-l ierte, pe Mișu – Mihai Fotino, un mare actor, un mare caracter!

*col(r)Miron Dumitru*

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu