06 septembrie 2017

1233.Hai sa omoram un oras-ploiestenii sa mearga la cimitir...

    Tot a vrut el, Ploiestiul sa fie capitala aurului negru, nu?
    Ce mai conteaza ca varsa astfel de peste 100 de ani sume consistente la bugetul Romaniei???
    Ce importanta are ca din vremea lui Ceasca petrochimia s-a dezvoltat atat de mult incat ajunsese cel mai poluat oras din Europa dupa intreaga zona a Ruhrului? Si ca limita de viata a scazut drastic din cauza nu doar a bolilor profesionale, ci mai ales din cauza poluantilor care haladuiau liber prin aerul respirat...
   Dupa revolutie, datorita restrangerii activitatilor combinatelor petrochimice si chiar inchideri-vezi "Astra Romana", sau desfiintarea turnatoriilor, aerul in Ploiesti ajunsese in limite aproape normale, astfel incat se putea trai si spera la o viata cu mult mai sanatoasa.

   Impactul social- al locurilor de munca- a fost puternic, reducandu-se aceste activitati, dar Ploiestiul si-a gasit cai de a absorbi forta tanara de munca, inclusiv din judet, astfel aparand un echilibru acceptabil, noile orientari in investitii economice si acceptarea lor nemaipunand stringent problema incadrarii profesionale, a  bunastarii cetatenilor- adica o dependenta fata de activitatea marilor poluatori.


   Dar, odata cu scaderea drastica a pretului carburantilor, acestia (producatorii de combustibili si derivati din titei) au crescut  exponential activitatile de prelucrare si, desi ORICUM aveau mari probleme de filtrare, de depoluare, la ora actuala sistemele depoluante nu mai fac fata absolut deloc si elibereaza in atmosfera reziduuri de gaze de prelucrare, noxe, in cantitati care fac periodic aerul din oras si din imprejurimi IRESPIRABIL!

  Politicienii orasului, ai judetului si nu numai, se feresc sa ia hotarari cu privire la aceasta problema, au inceput sa minta efectiv, sa ascunda adevarul si sa se dea la fund la orice reclamatie. Inclusiv Garda de Mediu, organele competente si responsabile, ce sa mai zicem de doamna Ministru a Mediului care...bate apa in piua, desi este ploiesteanca si a fost "in vizita de lucru" pentru a "constata"...

  DA PAGINA ca sa afli mai multe.
  Ploiestiul comunist era de groaza: combinatele si rafinariile lucrau in draci si eliminau mizerii cat cuprinde, iar turnatoriile marilor intreprinderi le tineau isonul.
  Erau perioade in care pana si hainele miroseau oribil dupa o zi in oras.
  Nu este un oras mic, este unul dintre cele mari ale tarii, dar, fiind inconjurat de platforme industriale masive (doar platforma Brazi avea peste 30.000 de angajati, nu mai spun de Teleajen si centrele mai mici), efectiv era atacat din toate partile.
  In acea vreme chiar nu erai luat in seama daca faceai plangeri si reclamatii.
  Dar am facut cu totii o schimbare de sistem, spunand ca democratia ne va da dreptul sa ne spunem cuvantul si sa luam atitudine, mai ales punand la conducere oameni dintre noi, care tin cu noi si lupta pentru cetatean...


  Este ca am cam gresit considerand astfel?

  In centrul orasului exista o statie automata pentru monitorizarea calitatii aerului. Stai langa ea, pute a tot felul de poluanti atmosferici de nu poti respira, in schimb pe panoul sau -maaaare- de afisare a parametrilor masurati se concluzioneaza ca...suntem in limite NORMALE !!!

  Mii de cetateni fac plangeri telefonice si scrise reclamand calitatea oribila a aerului, noxele existente, aciditatea si agresivitatea acestuia si...se raspunde ca totul este in limite normale.

  Vine doamna Ministru a Mediului- ploiesteanca, fosta vice-primar (maaama ce de mai promitea in acele vremuri !!!) si...promite (desigur ) ca va analiza, va cerceta, va tine cont...Chiar nu are rost sa spun aici ceea ce gasiti si in presa mare, zau.
   Desigur, asa cum a venit a si plecat si...asa a si ramas!
   Primarul- un nene (cetatean, desigur) care nu semneaza nimic, nu ia nici o hotarare, nu are nici o initiativa si astea -probabil- ca sa nu ajunga dupa gratii ca anteriorul- da cu vorba si cu parerea, aruncand in carca Mediului si a altora.
   Si spune ca totul e in parametri normali.



   Marii poluatori nu spun nimic. Ei isi fac treaba.
   Petrotel-Lukoil este campion la amenzi de mediu.
   Asta de cand s-a facut uniunea romano-rusa.
   Si ia amenzi...de 5000-10.000 de lei.
   Nu stiu de vreuna mai mare. Si mereu promit. Desigur nu fac nimic.
   La cat castiga un combinat petrochimic, tu dai amenzi ca magazinului de cartier???
   Si pe ala il mai si inchizi daca are etichetele strambe sau o musca zburand nauca!

   Dar de ce asa?
   DE FRICA!
   Politicienii se poarta ca pisoii cu OMV, cu LUKOIL dar si cu altii. Ca sa nu-i supere.
   Cand DNA a descins la Petrotel-Lukoil si a arestat capii evaziunii fiscale de acolo si a oprit activitatea, ce a facut neica Ponta fiind prim-minisru?
   A descins furios in Ploiesti, a mers la Petrotel-Lukoil, a asigurat PESTE CAPUL DNA ca pot da drumul la productie, dupa care a facut scandal DNA-ului, dandu-i ordin sa ridice actiunile intreprinse.
   Motivul?
   Ca nu au oamenii ce sa munceasca si nu vor lua salarii!!!!
   Angajatii de acolo mai sunt cam 20% din ce era odata.

   Pe langa asta, angajatorul trebuie sa platesca salariile cat timp este oprita unitatea, nefiind inchisa definitiv- si sa nu-mi spuna mie careva ca un asemenea monstru multinational nu are capacitatea financiara de a sustine salarii o perioada destul de lunga !!! Cine naiba crede tampenia asta?

   Sa va spun ce scandal a facut ambasadorul Rusiei ??? Ca s-a comportat de parca era vorba de curtea lui? Si cat de pisoi a fost Ponta si cu ai lui pe langa acesta???

   Credeti ca cei de acuma-politicienii- sunt mai breji cumva? 
   Se vede clar ca TOTI fac pe ei numai cand aud de acesti mari "contribuabili"!

   Nu exista productie de petrochimie nepoluanta! Dar daca esti responsabil si nu foarte rechin, cu investitii minime si in timp scurt, chiar cu oprirea instalatiilor, poti ajunge sa functionezi la niste parametri de emisii in limite normale.
   Dar nu "cheltuiala" pentru remont si retehnologizare este problema, ci lacomia de a castiga mult, cat mai mult.
   Si de aceea santajeaza cu locuri de munca, taxe si impozite si cu "plecatul din tara"...
   De parca ne mai pasa cand punem in balanta sanatatea noastra si a copiilor nostri!

   Exista o mana de oameni ploiesteni care se chinuie cu plangeri, intalniri, discutii si proiecte de stopare a omorarii orasului:
   "Stop poluarii orasului Ploiesti"
   Acestia cauta solutii pentru oprirea nenorocirii, solutii legale si de bun simt. Din nefericire bunul simt nu are legatura cu politicul actual si cu cei care conduc si beneficiaza de Petrotel Lukoil si OMV-Petrom.


   Solutia este oprirea unitatilor poluante pana la rezolvarea problemelor aparute. Intre timp sa-si plateasca angajatii!

   Din nefericire, intr-un oras plin de petrolisti, oameni care au lucrat sau lucreaza in domeniu si la acesti poluatori- ar mai fi si "Vega", o rafinarie care nu mai produce mai nimic, dar care chiar nu cred ca mai polueaza cine-stie-ce- ei bine, cum ziceam PLIN de specialisti, NU A RIDICAT NIMENI problema, nu s-au activat, nu exista in discutiile grupului de initiativa de pe FB (are totusi peste 3500 de membri) ... 
   De ce acestia nu-si spun parerea despre "normalitatea" sustinuta de oficialitati,producatori si de...statia din centrul orasului???
   Unde naiba este civismul, responsabilitatea cetateanului fata de locul in care traieste? Stiu sa se rascoale doar pentru pensii si salarii sau sa se bata pe mici la alegeri?
   Mai, nea cetateanule, care ai lucrat sau lucrezi in domeniu, de ce nu ne spui nimic???
   Multumim acestora pt ajutorul inexistent.

   Deci, cetateni ai Romaniei, ce facem?
   Caci prin indiferenta si lipsa noastra de atitudine mai distrugem un oras...Nu de alta, dar asa am distrus mult din aceasta tara.
   Acest articol nu va ramane unic.Vor urma si altele in care se vor prezenta actiunile grupului de care am vorbit si veti fi tinuti la curent cu situatia.
   Pana atunci, macar de obraz, ca nu va costa nimic, intrati pe FB la grupul respectiv, inscrieti-va si luati atitudine! Tot va pierdeti timpul aiurea pe internet.
    "Stop poluarii orasului Ploiesti"-da click aici!

  Scris si asumat de catre nemotoujours,
  foto:internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu