22 iulie 2019

1364. A zburat la "escadrila din ceruri"-ing.Traian Tomescu-parinte al aparatelor de zbor romanesti-memento de la...


ing.TraianTomescu
.
     De Ziua Aviatiei un aviator si constructor de avioane a decolat pentru ultima oara spre Marea Escadrila!
     Un parinte al aparatelor concepute si construite in Romania,dar si pilot,istoric,om de cultura.Un om cald,placut,tenace in tot ce si-a propus, luptator cu vicisitudinile vietii dar si cu el insusi ,in ultimii ani si cu bolile care pana la urma l-au doborat.
     Pana in ultima clipa a lucrat, scriind, concepand, colaborand.
     Sunt foarte onorat sa-l fi cunoscut si sa fi colaborat -din pacate mult prea putin-cu cel care si-a pus semnatura pe documentele multor aparate fabricate la IAR Ghimbav si inca operationale in Romania si in lume.
    Si sunt foarte trist ca,din cauza bolilor sale, nu am putut "profita" mai mult de dansul, in interesul cunoasterii si informarii publice macar.

-Nemo-"Suntem Romania!"

     Inginerul Traian Tomescu, s-a născut la 13 noiembrie 1947, în București. Poate face bilanțul unei activităţi bogate și îndelungate dedicate ingineriei în general, și ingineriei aviației, în special. Reperele sale biografice susțin pe deplin o asemenea apreciere. A absolvit Liceul Ion Neculce din București în anul 1965, fiind aeromodelist la clubul Grivița din București încă din 1960. De asemenea, a fost pilot sportiv de performanță la planorism (Aeroclubul Clinceni, 1966 - 1970.

   Şi-a început activitatea de inginer mecanic în specialitatea aviaţie la ICA Brașov, în 1970. Aici a semnat bun pentru zbor la 1063 aeronave (planoare, avioane, elicoptere). La Întreprinderea de Construcții Aeronautice - ICA Brașov (1970 - 1989), fiind șeful secției de montaj avioane și elicoptere, apoi, la SC IAR - SA Braşov (1990 - 2011) a parcurs toate treptele afirmării profesionale, remarcându-se prin calităţi deosebite în promovarea progresului tehnico-ştiinţific şi în management. În acest sens, este de menţionat că, în perioada 2005 - 2006, a fost inginer principal la Serviciul Comercial la IAR Brașov, iar în intervalul aprilie 2007 - iunie 2011 a fost director general la Construcții Aeronautice Brașov.

A participat la toate programele importante derulate la ICA și SC IAR SA Braşov. În acest sens, menţionăm că, în calitate de coordonator al etapei a III-a de dezvoltare a ICA Brașov în perioada 1984 - 1988, în colaborare cu IPCM - Bucureşti, a avut un rol important la fabricarea elicopterelor cu rotoare coaxiale Ka 126, proiect care a permis dublarea capacităţilor de producție. În 1991, a definit tema-program pentru Aeroportul Brașov şi a conlucrat la elaborarea studiilor pentru acest obiectiv. De asemenea, a participat la realizarea altor studii şi proiecte, între care cele care au vizat Ambulanța Aeriană din ţara noastră şi înfiinţarea a două heliporturi în zone montane, la Mălăiești și Sâmbăta de Sus.

Inginerul Traian Tomescu s-a remarcat printr-o bogată activitate civică. Este membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România din anul 1990, iar din 1995 este preşedintele Sucursalei Braşov a AGIR şi membru în Biroul Executiv al Consiliului Director al AGIR. De asemenea, este membru al Societății Experților Tehnici Extrajudiciari și Consultanți din AGIR.

A publicat numeroase articole în Univers ingineresc și în Buletinul AGIR.

A fost vicepreședinte al Asociației Aviatorilor Brașoveni, precum şi membru al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii din Academia Română. Este coautor al monografiei 70 de ani IAR Braşov, al volumului Aripi Brașovene și autor al lucrării 30 ani de la constituirea Asociației Aviatorilor Brașoveni.
   A f ost membru al Federatiei Romane de Modelism si a coordonat aeromodelismul brasovean fiind Presedintele CS Atlantic-Aripile Brasovului.Mai bine de 20 de ani a ridicat foarte multi sportivi  care au ajuns campioni nationali si internationali.

-ing. Traian Dumbraveanu, muzeograf "Casa Muresenilor", Brasov, fost angajat al IAR Ghimbav, membru al Asociatiei Aviatorilor Brasoveni

Lucrarea dansului publicata de noi :Planoarele din Romania in perioada 1909-2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu