sursa foto:"Oglinda de azi" |
Din pacate cultura se intentioneaza a fi călcată in continuare in picioare de necesitați obtuze, grobiene si susținute fals, scrijelind zona centrală a unui oraș cu o parcare forțat scoasă ca necesară in detrimentul unei instituții de cultura marginalizată si distrusă într-un mod penibil pentru spiritul si educația unui oraș al epocii noastre.
Sunt kinetoterapeut de meserie, și, cred cu tărie că un corp sănătos are nevoie de o minte sănătoasă, o minte relaxată și îmbogațită cultural.
Am doar 26 de ani, și din pacate nu am apucat sa văd un film în cinematograful din Câmpina. Țin minte o încercare de a mamei de a ma duce acolo, dar din pacate nu au mai rulat filmul, pentru că nu se stranseseră suficienți oameni. De atunci la puțin timp s-a desfințat, și a devenit bar pentru o perioadă de timp, apoi magazin de haine, magazin de mobilă, și ulterior ce se poate vedea și acum: o cladire abandonată, pe cale de a deveni parcare pentru spital.
Din poveștile parinților și a bunicilor am aflat ca a fost o vreme când Câmpina avea trei săli de cinema şi o grădină de vară unde seara se proiectau filme în aer liber. Uneori, câte un film de succes era proiectat şi în sălile celor două mari cantine din oraş, a Rafinăriei şi a Uzinei Poiana. Destul de des şi în Teatrul de Vară de pe Bulevard, când nu erau spectacole, seara puteai să vizionezi un film. Toate au rămas însă de domeniul amintirilor.
Cinematograful Central, odată „23 August”, a fost ridicat in anii ’60, având un ecran panoramic, dar a fost privatizat după 1990, fiind ulterior luat de nişte "investitori", dar lipsa de fonduri sau din neglijență, clădirea a ajuns o jalnică ruină, așa cum o vedem şi astăzi. Odată cu desființarea cinematografului a dispărut şi o distracție preferată a câmpinenilor, care pe vremuri umpleau până la refuz sălile existente în oraş. În 2006 cinematograful a fost închis, iar câmpinenii îi simt în continuare lipsa.
Imi doresc mult ca orasul Câmpina sa aibă un cinematograf, un loc în care se pot vedea și piese de teatru, unde copiii pot merge la un spectacol de păpuși, evenimente culturale, chiar și stand up comedy, de ce nu?
Oamenii dintotdeauna au avut nevoie de socializare și apropiere, așa functionăm, mai ales în momentele acestea de criza sanitară, când am fost forțați să ne îndepărtăm unul de celalalt atât fizic cât și social.
Catrinel Șupială, cetatean al Municipiului Câmpina.
Introducere si editare: Alex Stoian
1. Grup FB director al platformei jurnalistice a Asociatiei "Suntem Romania!":AICI DATI CLICK
2. Grup FB despre Câmpina, al Asociatiei "Suntem Romania!": AICI DATI CLICK
Sursa foto este Ziarul Oglinda de Azi. Vă rugăm să menționați acest lucru sau să eliminați montajul foto.
RăspundețiȘtergererealizat.
ȘtergereÎn realitate, doar montajul este realizat de noi, fotografia centrală îi aparține d-lui Mircea Scorțeanu, iar fotografia de grup doamnei Elena Mladin, casieră a Cinematografului timp de patru decenii.
ȘtergereVa multumim foarte mult pentru informare si ajutor.
ȘtergereIncercam sa facem un front comun cu cetatenii pentru a sustine cultura prin orice mijloace legale.