30 august 2021

2075. Câmpina in dilema: parcare sau cinema? Cultură, sau autoturisme adunate in centrul orașului?

sursa foto:"Oglinda de azi"

   Din pacate cultura se intentioneaza a fi călcată in continuare in picioare de necesitați obtuze, grobiene si susținute fals, scrijelind zona centrală a unui oraș cu o parcare forțat scoasă ca necesară in detrimentul unei instituții de cultura marginalizată si distrusă într-un mod penibil pentru spiritul si educația unui oraș al epocii noastre.
   Problema ultimului cinematograf campinean este grava si soarta lui ceruta, voita de edili si "investitori" inseamna inca un pas in afundarea culturii unui oras, fost emblema educationala, in negura nestiintei si gloria utilitatii exacerbate.
    Centrele oraselor moderne nu de parcari au nevoie ci de armonie arhitecturala, utilitate publica atat administrativa cat si educationala si culturala, spatii de recreere si de manifestare culturala. A face 10 minute pe jos pana la o banca sau Primarie in centrul unui oras modern nu este o pedeapsa, parcandu-ti masina undeva organizat ascuns, in afara zonei centrale, ci devine chiar o actiune civica, de respect. Sa nu uitam ca deja in orasele lumii moderne masinile nu mai au ce cauta in centrele civice si accesul se face in general pedestru.
    Din pacate in Campina, un oras superb, scapat de poluarea unei rafinarii, cu potential maxim de a deveni statiune balneoclimaterica, se intentioneaza distrugerea unui cinematograf, in loc sa fie reactivat, pentru a se face o parcare!!!Absolut incredibil!
     Dar există tineri care doresc cultură si nu locuri pentru autoturisme. Cetațeni care isi vor orasul lor, nu al tablelor poluante. Pentru ca tânăra generație se pare ca este sătulă de distrugerea culturii in avantajul lenei de a face câțiva pași.
     O domnisoara câmpineană ne-a contactat ca publicație si Asociatie de Patrimoniu, pentru a ne semnala dorința sa de a vedea o instituție de cultura realizata pe actuala coșcovă a fostului cinematograf "23 August". Îi publicăm ideea frumoasă  și o supunem părerii cititorilor , sperând ca vor și răspunde pe măsură: 
 
 ”O minte sănătoasă, pentru un corp sănătos”,
 este motto-ul de la care a pornit dorința de a mă lupta pentru un Centru Cultural modern în orașul Câmpina.
    O cladire cu istoric educațional, cultural, la care se pare ca s-a renunțat destul de usor dar, cu viitor potențial, ar putea aduce laolaltă ca odinioara câmpinenii pentru a socializa și uita de grijile cotidiene.

   Sunt kinetoterapeut de meserie, și, cred cu tărie că un corp sănătos are nevoie de o minte sănătoasă, o minte relaxată și îmbogațită cultural.

  Am doar 26 de ani, și din pacate nu am apucat sa văd un film în cinematograful din Câmpina. Țin minte o încercare de a mamei de a ma duce acolo, dar din pacate nu au mai rulat filmul, pentru că nu se stranseseră suficienți oameni. De atunci la puțin timp s-a desfințat, și a devenit bar pentru o perioadă de timp, apoi magazin de haine, magazin de mobilă, și ulterior ce se poate vedea și acum: o cladire abandonată,  pe cale de a deveni parcare pentru spital.

   Din poveștile parinților și a bunicilor am aflat ca a fost o vreme când Câmpina avea trei săli de cinema şi o grădină de vară unde seara se proiectau filme în aer liber. Uneori, câte un film de succes era proiectat şi în sălile celor două mari cantine din oraş, a Rafinăriei şi a Uzinei Poiana. Destul de des şi în Teatrul de Vară de pe Bulevard, când nu erau spectacole, seara puteai să vizionezi un film. Toate au rămas însă de domeniul amintirilor. 

  Cinematograful Central, odată „23 August”, a fost ridicat in anii ’60, având un ecran panoramic, dar a fost privatizat după 1990, fiind ulterior luat  de nişte "investitori", dar lipsa de fonduri sau din neglijență, clădirea a ajuns o jalnică ruină, așa cum o vedem şi astăzi. Odată cu desființarea cinematografului a dispărut şi o distracție preferată a câmpinenilor, care pe vremuri umpleau până la refuz sălile existente în oraş.  În 2006 cinematograful a fost închis, iar câmpinenii îi simt în continuare lipsa.

   Imi doresc mult ca orasul Câmpina sa aibă un cinematograf, un loc în care se pot vedea și piese de teatru, unde copiii pot merge la un spectacol de păpuși, evenimente culturale, chiar și stand up comedy, de ce nu?

   Oamenii dintotdeauna au avut nevoie de socializare și apropiere, așa functionăm, mai ales în momentele acestea de criza sanitară, când am fost forțați să ne îndepărtăm unul de celalalt atât fizic cât și social.

   În final, vreau încă un motiv de care sa pot fi mândră de orașul meu și să pot spune tuturor cum la mine “acasa” am un loc unde pot merge împreună cu prietenii sau cu familia la un film/teatru iar apoi să mai pot rămâne la un “pahar” de vorba despre cum a fost.
 

  Catrinel Șupială, cetatean al Municipiului Câmpina.
  Introducere si editare: Alex Stoian

1.  Grup FB director al platformei jurnalistice a Asociatiei "Suntem Romania!":AICI DATI CLICK

2.  Grup FB despre Câmpina, al Asociatiei "Suntem Romania!": AICI DATI CLICK

4 comentarii:

  1. Sursa foto este Ziarul Oglinda de Azi. Vă rugăm să menționați acest lucru sau să eliminați montajul foto.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În realitate, doar montajul este realizat de noi, fotografia centrală îi aparține d-lui Mircea Scorțeanu, iar fotografia de grup doamnei Elena Mladin, casieră a Cinematografului timp de patru decenii.

      Ștergere
    2. Va multumim foarte mult pentru informare si ajutor.
      Incercam sa facem un front comun cu cetatenii pentru a sustine cultura prin orice mijloace legale.

      Ștergere