20 decembrie 2021

2166. Întâlnire la "Steaua Română" - noi si reprezentanții noului proprietar majoritar ("Steaua Română",episodul 19)

   Vineri, 17.12.2021, reprezentanții "Suntem România!" au avut placerea de a se intâlni cu cei ai S.C. Ecogen Power SRL., firma din componența S.C. Soceram, devenită astfel proprietara majoritară a activelor fostei rafinării câmpinene, ca urmare a instiințării declanșării procedurii de clasare in Lista Monumentelor Istorice a activului in discuție, procedură cerută de către Asociația noastră ("Suntem România!").
   Reprezentanții Ecogen au dorit lămuriri cu privire la statutul de monument istoric al fostei rafinarii pentru perioada de 12 luni în care se va face cercetarea istorică si ce implică acesta din partea dânșilor, aplicându-se interdicția de a se executa orice fel de lucrări în afară de cele de intreținere si de protejare a activelor mobile și imobile.
   Reprezentanții Asociației au propus permiterea accesului în rafinarie a unei delegații de specialisti pentru studierea cladirilor, instalațiilor si echipamentelor existente in perimetrul in discuție, pentru a grabi astfel studiul istoric, cercetarea, astfel încât decizia forului decident - Comisia Nationala a Monumentelor Istorice- sa poată fi luată mult mai rapid, deblocând situația incertă actuală, cu interdicțiile legale impuse.
   Ca Asociatie, ne-am facut datoria de a expune avantajele economice ale clasării:posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile pentru reconversie, intretinere, reparații, dezvoltare, astfel incât obiectivul sa devina o investitie rentabilă pe termen lung pentru proprietar dar si pentru comunitatea locală.
   Discuțiile au fost deosebit de interesante pentru noi, "Suntem România" și ne-au adus informații cu privire la starea fizică a obiectivului, dar și la intentiile noului proprietar, care ne par a nu fi favorabile păstrării si dezvoltării rafinăriei ca obiectiv turistico-istoric, intențiile fiind în mare proporție asemănătoare cu ale celui anterior (TDR Energy) : demolari, dezvoltări imobiliare, plus un părculeț oarecare si probabil o hală cu obiecte strânse din rafinărie, pentru expunere publică.
   Am menționat faptul că Asociația noastră, deși este motorul cererilor de clasare si cea care a făcut documentarea pâna la această dată, nu este factor decident in problema clasării, dar va colabora in continuare cu instituțiile de profil pentru documentarea cazului in speță si va monitoriza continuu respectarea statutului de monument istoric al rafinăriei în această perioadă de cercetare dar si ulterior, daca va fi clasată.

   Echipa Ecogen a fost deosebit de amabilă si am avut plăcerea de a discuta cu specialiști interesați, deschiși, cu care ne va face plăcere să colaborăm oricând este necesar si posibil. 

   Sperăm că decizia acceptării de catre "Ecogen Power"SRL a unei echipe multidisciplinare pentru studiul fostei rafinării va fi luată cât mai curand, Asociația noastră manifestându-și în continuare disponibilitatea de a participa pro-bono la aceste acțiuni.

    "Suntem România!"

celelalte episoade:AICI!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu