15 februarie 2022

2194. Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner ne-a părăsit!


Jelesc, jelesc, jelesc...

O amărăciune fără margini îmi bântuie sufletul și mintea: 
          Domnul Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner ne-a părăsit!

   27 august 1942 - 13 februarie 2022 O viață dedicată salvării vieții!

Supraviețuitor al Holocaustului si-a pus toată forța înajutorarea semenilor.

 Domnul Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner a fost OMUL bun și de nădejde, un suflet ales, un profesor, coleg și prieten desăvârșit, dedicat oamenilor și muncii lui, crezând, cu tărie, în salvarea vieții, în ajutorarea semenilor, un Profesionist în adevăratul sens al cuvântului. 
Nimic nu-l putea reţine în a-şi practica profesiunea - credinţă.
De o robusteţe sufletească deosebită învingea starea fizică, în ultimul timp precară, şi lucra cu devotament, în continuare, pentru a salva, prin sfaturile sale, mai multe vieţi afectate de catastrofe și dezastre sau pentru a limita efectele acestora și a alina suferinţe.

A fost unul dintre modelele care m-au determinat să aleg calea Medicinei de Urgenţă şi, în deosebi, a Medicinii de Dezastru.
L-am cunoscut cu mult înaintea Masteratului de Medicina de dezastru prin scrierile dânsului, tratate și articole de specialitate pe care le-am citit și recitit. Mi-a fost profesor și mi-a îndrumat pașii spre desăvârșirea profesiunii de medic. 
Am devenit ceea ce sunt și mulțumită dânsului!


 L-am simţit mereu alături, inteligent şi delicat, blând şi dornic de a face bine, de a împărtăşi din cunoştinţele sale, din crezul său.
Tânăr ca suflet şi minte, a fost totodată prietenul la care puteam apela pentru un ajutor, o îndrumare un sfat pentru calea pe care am ales să o urmez. 
Multe am învăţat de la domnul Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner, dar sunt prea emoţionat acum, pentru a le aminti.

Cum ni-l vom aminti pe domnul Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner? 

Mereu cerebral și inteligent, plin de viață, prietenos și deschis. Modest și discret, dar cu o vitalitate imensă ce radia prin ochii săi calzi. 

A fost mentor și model pentru mulți. 
Avea totdeauna o vorbă bună, un gând, o recomandare competentă și un sfat pentru colegii săi.

Dispariţia lui adaugă încă un moment de uriaşă tristeţe în şirul celor multe cu care ne-am confruntat în ultima perioadă.

Nu se poate înțelege cât de grea este desparțirea decât atunci când o persoană dragă dispare. O cauți și nu o găsești, o strigi și nu știi dacă te mai aude, o aștepti și nu mai vine. Rămâne doar amintirea și un dor nestins... 

Drum lin! De azi înainte nu vă vom mai căuta la telefon sau acasă. Domnule Col. (rtr) medic Prof. Dr. Nicolae Steiner. De azi înainte vă vom căuta în inimile noastre, singurul loc de unde nu veți mai pleca niciodată ! 

Cuvintele par goale de orice sens şi nu pot exprima, acum, pe de-a întregul, ceea ce mintea şi sufletul doresc să spună.

NU! Domnul Col. (rtr) medic, Prof. Dr. Nicolae Steiner NU a plecat dintre noi, aşa ceva nu pot concepe; el a fost, este şi va fi o prezenţă vie în viaţa noastră, în tot ce întreprindem.
Să ne gândim că de undeva ne priveşte bucurându-se de succesele noastre, întristându-se de nerealizările noastre.

Vă mulţumesc pentru tot! Vă voi păstra mereu în inimă Domnule Profesor.

Zihrono Livraha! Fie-i memoria binecuvântată!

Dumnezeu să-l odihnească-n pace și să dea putere și alinare familiei atât de greu încercate!

Dr. Radu Berca 
Ofiter coordonator
Urban Search And Rescue Service Romania 


Col.rtr. medic, Prof. Dr.Nicolae Andrei Steiner doctor în științe medicale
 profesor la Universitatea Titu Maiorescu din București, România. 

expert internațional NATO pentru medicina de dezastru și președinte al grupului de lucru ad-hoc privind protecția infrastructurii critice în sistemele de îngrijire a sănătății din cadrul JMC NATO,     Activitatea ca expert desfășurând-se în cadrul sistemului NATO de Management al Crizelor și Urgențelor civile. 

S-a nascut in lagarul de la Picioara- Transnistria, de unde parintii au evadat, apoi toti cei ramasi au fost ucisi.

 A fost membru al Comitetului pentru securitatea sănătății Uniunii Europene. 

-unul dintre promotorii învățământului superior medical postuniversitar de Medicină de Dezastru în România, susținând cursurile în vederea obținerii atestatului Complementar de Practică în Managementul Medical al dezastrelor și a Masteratului de Medicină de Dezastru.

-autor și coautor a peste 130 de volume dedicate în special managementului situațiilor de urgență, medicinei de dezastru și a managementului crizelor, precum și a peste 100 de articole în aceleași domenii, publicate atât în tară, cât și în străinătate. 

-În semn de apreciere a activității desfășurate, a fost decorat cu două medalii și trei ordine militare, precum și cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler.

-Membru de onoare al Sistemului Național Medical de Dezastre al SUA, 

-membru al Societății Mondiale de Medicină de Dezastru și Urgență, 

-membru al Societății Internaționale pentru Managementul situațiilor de Urgență și profesor internațional al acestei societăți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu