Cineva incurca drumurile clasarii in Patrimoniul National a fostei rafinarii "Steaua Romana", posibil monument istoric. Voit sau... voit. Nu putem spune ca din incompetenta sau nestiinta.
Orice posibil monument trebuie intai cercetat, masurat, analizat, evaluat, iar aceste actiuni necesita BANI, actiunile acestea trebuind sa duca in final la realizarea unui dosar complet de catre o persoana autorizata, de specialitate, desigur platita conform legii de catre institutiile abilitate ale statului roman- recte DJC Prahova. Cel putin asa scrie in legea 422/2001 care reglementeaza aceste situatii.
Ei bine, Asociatia noastra, "Suntem Romania!" , care a facut cercetarile preliminare si cererea de clasare in Patrimoniu, obtinand astfel declansarea procedurii de clasare, a continuat documentarea cu mii de pagini, harti, documente, a acestei proceduri GRATUIT. Toate aceste documente, toata aceasta munca titanica a membrilor si colaboratorilor nostri, a fost transmisa deja catre institutiile de cultura abilitate, inclusiv, desigur, catre DJC- forul judetean indrituit in fapt sa coordoneze si sa puna in acord cu legislatia in vigoare aceasta activitate deosebit de specializata. For care, sub diverse motive, de 7 luni intarzie luarea unor decizii si continuu arunca in curtea Asociatiei noastre responsabilitatile sale date de catre legea 422/2001, cea care stabileste clar si decisiv aceste obligatii si proceduri. For care arunca si obligatiile financiare ale oricarei cercetari necesare, tot in curtea Asociatiei noastre !!!
Insa DJC Ph. insista in a da explicatii neconforme cu legea, mai nou transmitandu-ne ca au intrebat Ministerul Culturii ce si cum. Ciudat: cand ne-au transmis anterior ca totul cade in sarcina Asociatiei noastre, de unde stiau asta, din lege sau din imaginatie, astfel incat actual TREBUIE SA INTREBE MAI SUS???
Pe langa aceste motivatii transparente DJC Ph. mai are una : aceea ca, fiind in litigiu cu proprietarul rafinariei, NU POATE CERE ACCESUL DE DREPT IN RAFINARIE, pentru cercetare, asa cum legea in fapt permite si asigura concursul pentru indeplinire. Aceasta este o alta motivatie penibila, sustinuta in ton cu DJC Ph. si de catre S.C. Ecogen S.R.L., firma care administreaza rafinaria, desi astfel de permisiuni legale depind strict de bunavointa proprietarilor, litigiile nefiind un impediment, ci doar motive pentru a ascunde diverse dovezi, a demonta/muta/ modifica in perimetru peste capul legii si de a impiedica aplicarea acesteia (a legii)! Oare cum de DJC Ph si proprietarul reusesc sa rezoneze atat de sincron ??? Si asta impotriva legilor?
Parerea noastra este ca ilegalitatea pluteste nebulos asupra acestor actiuni ale DJC Prahova ( si nu doar) si interese obscure treneaza vizibil si penibil actiunea legala de protejare a unui posibil monument istoric unic in lume, care ar putea aduce orasului Campina prestigiu imens in turismul industrial si bani pe masura, iar Romaniei locul pe care-l merita in istoria industriei mondiale.
Mai jos aveti copia ultimei noastre adrese transmise catre institutiile si persoanele mentionate.
Doar INP ( Institutul National de Patrimoniu) a confirmat primirea adresei pana la aceasta data, de la data emiterii ( 28.iulie.2022).
Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea
Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric - „Suntem România”
Către: Direcția Județeană Pentru Cultură Prahova
În atenția D-lui. Director Executiv – Constantin Stere ;
In atentia:
D-lui Ministru al Culturii,
Doamnei Director a INP,
D-lui Presedinte al CJ Prahova,
D-lui Prefect al Jud. Prahova,
Noi, membrii Asociației Cultural – Educative pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric „Suntem România”, vă rugăm din nou să binevoiți a programa, în termen cât mai urgent, o întâlnire pentru a stabili împreună o poziție comună și a identifica cea mai bună soluție pentru deblocarea situației în care se află demersul nostru de clasare în procedură de urgență în Lista Monumentelor istorice a Rafinăriei „Steaua Română” – Câmpina.
Deoarece până în momentul de față s-au scurs deja 7 luni din termenul maxim în care respectivul obiectiv beneficiază de protecția garantată de regimul juridic de monument istoric și a faptului că toate datele pe care le primim din zonă ne conduc către concluzia unei iminente distrugeri a sa, ulterior expirării acestei perioade, vă transmitem rugămintea de a programa o întâlnire chiar și în lipsa unui răspuns din partea Ministerului Culturii la demersul inițiat de conducerea Direcției Județene pentru Cultură Prahova, pe care ni-l aduceți la cunoștință prin răspunsul scris la adresa Nr. 1337/12.07.2022.
De asemenea, prin prezentul document, noi, membrii Asociației Cultural – Educative pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric „Suntem România”, vă rugăm a binevoi să ne transmiteți în scris lămuriri asupra temeiului juridic (texte de Lege, orice alte documente scrise sau situații anterioare) pe care v-ați bazat în momentul întocmirii răspunsurilor Nr. 603/25.03.2022 și 683/15.04.2022, prin care ne-ați comunicat obligativitatea solicitantului declanșării procedurii de clasare de urgență în Lista Monumentelor istorice a Rafinăriei „Steaua Română” – Câmpina să introducă în dosar documentele indicate, faptul că Direcția Județeană pentru Cultură Prahova va întocmi doar „partea din dosar menționată...”, precum și imposibilitatea instituției pe care o reprezentați de a plăti „servicii pentru care nu este îndrituită legal”.
Menționăm că, în urma analizei extrem de atente a actelor normative în vigoare în momentul actual, noi, membrii Asociației Cultural – Educative pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric „Suntem România”, considerăm că Legea Nr. 422/2001 nu conține vreun articol care să stipuleze în mod neechivoc asemenea obligații pentru solicitantul unei proceduri de clasare, ci din contră, stabilește în mod clar faptul că „Dosarul de clasare sau de declasare este întocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor, de regulă, prin experți autorizați sau specialiști atestați înscriși în registrele Ministerului Culturii și Cultelor...”
Cu respect, va rugam confirmati primirea prezentei si asteptam raspunsul dvs. cat mai rapid, cu amanuntele cerute.
Alex Stoian – Președinte Asociație – coordonator programe,
Membrii si colaboratorii.
Material informativ:
AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu